HästhälsaFöl kan få diarré av många anledningar. Oftast beror det på enklare tarmstörningar, men det finns även en smittsam form av diarré, orsakad av rotavirus. Det smittar mellan föl och drabbade stall måste saneras noga.
Diarré hos fölet kan vara rotavirus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Rotavirus är en sjukdom som är spridd över hela världen. Den kan ge diarré hos såväl människor som många olika djurslag och det är de unga djuren som drabbas, som kalv, smågrisar och föl.
Viruset smittar från föl till föl. Det får lätt fäste i stall med många fölston och i småhagar där olika ston och föl vistas. Eftersom viruset finns i avföringen kan även hagarna bli smittbärande, så på stuterier som fått problem måste hagarna saneras genom mockning.
Symtom
Fölen kan infekteras under större delen av digivningsperioden, från ett par dagars ålder tills de är sex månader. Rotavirus kan ha ett snabbt och intensivt förlopp.
Ett första symtom är att fölet slutar dia, det blir slött och får vattnig och mycket illaluktande diarré. Ibland tillstöter feber, vilket är allvarligt eftersom fölet då riskerar att mycket snabbt torka ut. Insjunkna ögon är ett tecken på stark uttorkning. De yngsta fölen har i regel allvarligast symtom.
Snabb smittspridning
Rotavirus har kort inkubationstid, mellan en och fyra dagar. På stuterier kan 70 procent av fölen drabbas och vissa år inträffar större utbrott av földiarré, då föl efter föl i en besättning drabbas.
Här är det viktigt med goda rutiner, så att ston med föl hålls i små grupper. Sammansättningen av grupperna ska helst göras efter fölens ålder, eftersom de successivt bygger upp en immunitet mot viruset. Särskilda stallar för nyanlända hästar kan minska risken för smittspridning.
Behandling
Stallets veterinär kan göra en snabbtest av fölets avföring, som visar om det är rotavirus fölet fått. Därmed kan rätt behandling sättas in. Den brukar bestå av fölplasma med höga halter av antikroppar mot rotavirus och ibland intravenöst dropp för att häva vätskeförlusten.
Sto och föl ska isoleras från övriga hästar vid misstänkt eller konstaterat rotavirus. De bör helst skötas av personal som inte hanterar övriga föl. Strikt hygientänk gäller med överdragskläder, skoskydd och noggrann handtvätt vid skötsel av sjuka föl.
Förebygg
Grundregeln för alla är att högdräktiga ston flyttas till den miljö de ska föla i minst en månad före beräknad fölning. Då hinner stoet bygga upp antikroppar mot sjukdomsframkallande bakterier och virus i omgivningen. Dessa antikroppar förs sedan över till fölet genom råmjölken.
Det finns vaccin mot rotavirus, som kan ges till högdräktiga ston. Det används oftast på stuterier med högt hästtryck. I USA pågår ett arbete att ta fram ett nytt vaccin mot rotavirus hos häst.
Källor: Rotavirus som orsak till diarré hos föl av Gittan Gröndahl m fl samt Equine Disease Quarterly, jan 2024.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på