Sportnytt
3 juni 2022 06:20
Ridsportplus

Diktaturen rider på sportens goda rykte

SportwashingDen här veckan står Saudiarabien, en av världens hårdaste diktaturer, värd för världscupens dubbla finaler. "Jag önskar att det medför något bra men har svårt att tro det", sade Maja Åberg från Amnesty när eventets genomförande spikades för två år sedan. I den här intervjun pratar Ridsport förutom med Amnesty även med en rad svenska ridsport- och sportprofiler om värdlandets komplexitet.

Diktaturen rider på sportens goda rykte
Var ligger moralen och etiken i att tävla i länder där diktatur råder? Vi har pratat med ryttare och experter kring fenomenet sportwashing. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Denna text publicerades första gången i Ridsport den 3 juni 2022.

    Saudiarabien för ett blodigt krig i Jemen och styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi sänder fortfarande kalla kårar i omvärlden. Bloggare döms till piskstraff, minderåriga till dödsstraff, homosexualitet är förbjudet, kvinno- och människorättsaktivister fängslas och torteras.

    Avrättningar, ibland offentligt genom halshuggning, slår nya rekord. I mars avrättades 81 personer på en och samma dag.  Saudiarabien är också ett av världens mest ofria länder för kvinnor, trots vissa lättnader som gjorts de senaste åren.

    Hur går det ihop med ridsportens unika varumärke som jämställd sport? Ska man tävla i länder som Saudiarabien?

    Att idrott och politik hänger ihop fattar jag alla dagar i veckan.

    Henrik Ankarcrona

    Följer världsläget

    Ankarcrona16
    Henrik Ankarcrona Foto: Lars Jansson

    Henrik Ankarcrona tycker att frågorna är relevanta. Men som förbundskapten i hoppning reser han med laget dit där tävlingarna är, så länge det inte finns några andra direktiv eller rekommendationer om bojkott.
    – Vi följer givetvis världsläget och pratar igenom saker och ting. Det är viktigt att stå för våra svenska värderingar. Som i Doha i vintras. Vi skulle aldrig tvinga någon att tävla någonstans. Men vi sätter inte heller stopp för någon om det inte finns sanktioner mot det aktuella landet. När ryttarna tävlar individuellt är det i slutänden deras egna beslut om de vill åka, säger han.

    Själv var han inte i Doha i Qatar under tävlingarna i slutet av februari. Men måste han så åker han. Även till Saudi.

    Väl på plats är hans och ryttarnas uppgift att tävla och trots allt tror han att idrott är en viktig brobyggare.
    – Men jag har inte riktigt tänkt igenom detta, det ska jag ärligt säga. Det är svårt. Vad är bäst, bojkott eller att vara på plats? Jag vet inte, det är det enkla svaret. Det kanske inte finns några enkla svar. Men att idrott och politik hänger ihop fattar jag alla dagar i veckan, säger han.

    Ville supporta att kvinnor fått börja tävla

    Peder
    Peder Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Den enda svenska ryttare som hittills tävlat i Saudiarabien är världsettan Peder Fredricson. I december förra året var han och en handfull europeiska ryttare inbjudna till en världscuptävling i Riyadh. Strax efter det sa han till Ridsport:
    – Vi funderade absolut på om jag skulle åka dit eller inte. Vi landade i att vi ville supporta att kvinnor äntligen fått börja börja tävla i landet. Och bland dem är det inte många som är i Europa och tävlar. Jag ville åka dit och visa upp vår hästhållning och hur vi tar hand om våra hästar, som är en förebild. Det känns som jag bidrog med mer positivt genom att åka dit än om jag stannat hemma.

    Peder Fredricson har tackat nej till att utveckla sitt svar ytterligare just nu.

    Blir en del av PR-maskineriet

    Maja-aberg
    Maja Åberg Foto: Amnesty

    Enligt Maja Åberg, rådgivare i policyfrågor på människorättsorganisationen Amnesty International, kan hans uttalande ha en oanad effekt.
    – Saudi vill göra reklam för sina framsteg och säger en idrottsstjärna en sån här sak blir denne en del av PR-maskineriet. Visst är det bra att kvinnorna där får tävla, absolut. Men man bör vara påläst och helst påtala att det finns en massa andra problem kvar, att det är en lång väg kvar att gå, säger hon.

    Maja Åberg menar att det är smart av Saudiarabien att använda sig av ridsportens jämställdhetsprofil, på samma sätt som landet har gått in i damgolfen. Hon önskar att det medför något bra, men har svårt att tro det.
    – Vi får vänta och se. Men tyvärr går läget för mänskliga rättigheter i Saudi i vissa avseenden åt fel håll.

    Amnestys policy är att det är upp till varje enskild idrottare och åskådare att avgöra vad som känns bäst – att åka eller inte. Det viktiga är att man inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter.

    Det blir konstigt att inte kommentera alls.

    Maja Åberg, Amnesty

    Kan det vara farligt att uttrycka sin åsikt på plats?
    – Inför vinter-OS i Peking fanns det definitivt en risk. Deltagarna blev varnade i förväg. I Saudi skulle det bli väldigt mycket uppmärksamhet om det hände en idrottare, särskilt en stjärna, något. Där kan det handla om andra påtryckningar, som att bli av med sponsorer, säger Maja Åberg och tillägger:
    – Det är inte lätt att vara internationell idrottare. Och rent mänskligt är det svårt att kritisera värden när man är på plats som gäst. Men det blir konstigt att inte kommentera alls.

    Åkte till Doha utan häst

    Gunilla-bystrom1-130825rt
    Gunilla Byström Foto: Roland Thunholm

    Gunilla Byström ingår i dressyrlandslagets B-grupp och skulle ha tävlat i Doha i mars 2019 men fick ställa in. Hennes häst Vectra var satt i karantän efter en tävling i Norge där en häst testats positiv för EHV. Hon åkte ändå, utan häst, tillsammans med dottern Emma Byström och hästägaren.
    – Arrangören betalade allt och jag var nyfiken på hur det var där. Efter det vill jag inte åka dit igen. Arenan var häftig och allt var jättefint ordnat för hästarna. Men det var nästan ingen publik och jag gillade inte atmosfären i Doha, säger Gunilla Byström.

    Hon känner inte till begreppet sportwashing och situationen i Qatar. Efter en kort beskrivning säger hon:
    – Det var inget jag hade en tanke på då. Jag vet inte hur det är i andra sporter, men som ryttare måste du jobba så oerhört mycket för att hålla dig på topp. Man är inne i en bubbla och har inte tid för mycket annat och hinner knappt läsa nyhetstidningar.

    Därför tycker hon det är bra om förbundskaptener och förbund tar ställning åt landslagen. Inte minst med tanke på världscupfinalerna i Saudi om två år.
    – För enskilda ryttare kan det vara svårt att ha en uppfattning i sak. Men rent spontant har jag inga svårigheter att säga att jag personligen varken behöver eller vill åka till länder som Qatar.

    Fotbolls-VM blev en väckarklocka

    Johan-esk
    Johan Esk Foto: DN

    Dagens Nyheters sportchef Johan Esk har skrivit mycket om sportwashing, det vill säga hur diktaturer tvättar ett dåligt rykte med sport. Som sportjournalist är han ändå självkritisk till hur saken bevakats.
    – Fotbolls-VM i Qatar blev en väckarklocka. Det var droppen på något sätt. Men innan dess var det rätt kass, säger han.

    Enligt Johan Esk har de största misstagen gjorts i ett tidigt skede, när mästerskapen delats ut. När journalisterna väl vaknat upp har det varit för sent att påverka.
    – För tio år sedan var det nästan inga demokratier som ville ha stora mästerskap längre och diktaturerna kunde kliva in. De är bra på att arrangera tävlingar, har mycket pengar och tänker inte hållbarhet, säger han.

    Försvårande är att många sportorganisationer styrs av personer från diktaturer. Det positiva är att den allmänna medvetenheten har ökat. Det har blivit klart jobbigare att ”gå under radarn nu”, som Johan Esk säger.
    – Vi journalister kan inte hålla på och ställa varenda idrottare till svars. Men privata sponsoravtal är en helt annan sak. Diktaturerna behöver stjärnor som visar upp sig och pratar om landet. Är det värt det? Det är frågan de bör ställa sig. De som redan uppnått så mycket, behöver de verkligen mer?

    Vi kan skriva kritiskt i början men sedan tar sportens dramatik över. Det vet alla diktaturer.

    Johan Esk, DN

    Johan Esk möter en allt större förståelse när han ställer frågor om sportwashing.
    – Fast det är fortfarande lite jobbigt. Måste vi prata om detta just nu? Som sagt, man kan inte kräva att alla ska uttala sig. Men alla bör vara medvetna om vilket land det är de åker till, inte vara helt naiva, säger han.

    Inte bättre att vara på plats

    Är det då trots allt bättre att vara på plats än att inte vara det? Johan Esks svar är ett tveklöst nej:
    – Inget blev bättre i Kina efter OS 2008. Snarare tvärtom.

     

     

    Själv har Johan Esk bevakat sport i diktaturer flera gånger. Han börjar få nog av att inte kunna utföra sitt jobb fritt.
    – VM i Qatar skulle vara intressant. Men vad kan man berätta? Vi kan skriva kritiskt i början men sedan tar sportens dramatik över. Det vet alla diktaturer.

    ”Ridsporten är global”

    Tomas Torgersen är tävlingsledare för världscuptävlingarna i Göteborg. Han tror att placeringen av finalerna i Riyadh kan komma att övervägas i skenet av det som händer i Ryssland och Ukraina.
    – Ridsporten är global och då ska man också finnas där. Men jag tror att många kommer att tänka igenom saken. Vi har en helt annan situation nu, säger han.

    Om finalerna ändå går i Riyadh tycker han att det är viktigt att väcka opinion för att det hela inte bara ska bli PR för Saudi.
    – Jag tror det måste vara samordnat och strukturerat, inte lösryckt tyckande, för att ge effekt. Då kan det vara otroligt kraftfullt. Det ser vi nu med sportsanktionerna mot Ryssland, säger Tomas Torgersen.

    180115196_abfa4
    Flera svenskar har genom åren tävlat i Qatar och Svenska Ridsportförbundet har inte rekommenderat dem att inte åka dit. Foto: Frank Sorge/arnd.nl

    Förbundet ska titta mer ingående på detta

    Svenska Ridsportförbundet följer Riksidrottsförbundets riktlinjer som i sin tur följer FEI, FN och EU. Eftersom det inte finns några sanktioner mot Saudiarabien tar SvRF ingen egen ställning. Men Rysslands invasion av Ukraina har fört upp ämnet som sådant på bordet.
    – Vi diskuterade detta på senaste styrelsemötet och kommer att titta än mer ingående på det framöver, säger förbundets sportchef Andrea Barth.

    Beslutet att ge Riyadh WC-finalerna i hoppning och dressyr 2024 togs på det internationella ridsportförbundet FEI:s styrelsemöte i Moskva 2019.

    Ridsport har skickat frågor om beslutet till FEI, som inte har återkommit med svar.

    Fakta

    Det här är sportwashing

    Al-sharbatly-abdullah4-101009
    Sex veckor före VM i Kentucky 2010 köptes Italiens bästa häst Seldana di Campalto åt ryttaren Abdullah Al Sharbatly. Det gav ett individuellt silver och skapade stor uppståndelse. Foto: Roland Thunholm

    Sport används av diktaturer på två sätt. Dels för att tvätta ett solkigt anseende utåt. Dels för att visa den egna befolkningen: ”Se här, vi är accepterade av världen.” I dag kallas det sportwashing. Men fenomenet är gammalt.

    Ett klassiskt exempel är nazi-OS i Berlin 1936. Vinterspelen i ryska Sotji 2014 är ett exempel från senare år. Strax därefter gick Ryssland in i Krim. Även i årets OS i Peking höll sig Putin framme, samtidigt som han förberedde krig. Och fotbolls-EM 2018 i Ryssland blev rena Putin-showen. Förutom aktivisterna Pussy Riot var det inte många som protesterade.

    Runt årets fotbolls-VM i Qatar har det stormat desto hårdare. Först handlade kritiken om mutor och att det skulle bli för varmt för spelarna. Men efter hand riktades fokus på de usla förhållandena för byggarbetarna, vilket tvingade fram förbättringar, i vart fall på papperet. En rapport från brittiska The Guardian om att över 6 700 migrantarbetare dött under VM-förberedelserna har chockat världen.

    I ridsporten är Qatar etablerat sedan många år genom Global Champions Tour. Varje år åker svenska ryttare i både hoppning och dressyr till Doha och rider på lyxiga arenor inför mer eller mindre tomma läktare.

    Saudiarabien vinner allt större mark i sportvärlden. Landet har köpt det engelska fotbollslaget Newcastle United, har VM-deltävlingar i formel 1 och satsar stort på golf. Den svenska golfstjärnan Anna Nordqvist har fått hård kritik för sin roll som ambassadör för oljebolaget Saudi Aramcos sponsrade lagtävlingar i Europatouren.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden