Sport
27 augusti 2014 20:21

Distansen avgörs torsdag

Torsdag 28 augusti är det dags för 170 ryttare att ge sig ut i VM:s distanslopp, cirka tio mil söder om Caen i byn Sartilly. Starten går i gryningen och målgång är efter 160 km först vid 20,30 i morgon kväll. Sverige har två ekipage med.

Distansen avgörs torsdag
Så här fördelas de 16 milen geografiskt, fem loopar med vet-gate och vila emellan. 170 ekipage ska ta sig fram över sträckan, om fler än en tredjedel kommer i mål är det bra.

Svenska Ridsportförbundet har träffat distansryttarna och pejlat läget inför torsdagen. Ryttarna gör bedömningen att det är en tekniskt svår bana där vädret med det gångna dagarnas myckna regnande som en avgörande faktor. Inte bara runt Sartilly är regnet problematiskt, fälttävlansbanan i Haras Le Pin som ligger inåt landet har problem med sina stora parkeringsfält

Det franska regnet är största hotet i loppet och kan komma att dra ner tempot, tror Yvonne Ekelund från Växjö som gör sitt tredje stora mästerskap, hoppas på ett tempo runt 18 km i timmen. För att vinna krävs mer, förmodligen runt 20.
De fem delsträckorna sträcker sig mellan majsfält och i kanten av Atlanten.
– Det kan bli kladdigt på sina ställen men om det inte regnar mer nu så är 90 procent av banorna jättefina, meddelar landslagsledare Anneli Ohlén på tisdagen.
– Man måste rida klokt, säger Yvonne Ekelund, från Växjö, som gör sig redo för de 16 milen med Baron Grey Star. 

När det stora startfältet sätter iväg samtidigt i ottan, är det en häftig syn. För ryttarna är det en tuff utmaning.
– Det finns några flaskhalsar tidigt på banan där det kan bli trångt, och första vetgaten kan nog bli stökig, funderar Yvonne. 
– Distansen kommer definitivt inte att avgöras i starten. Det gäller att hitta rytmen och sen rulla på i galopp, förklarar Yvonne Ekelund.

Träningsrundan på tisdagen kändes bra. Baron är i fin form, och en kul kompis att ha med sig på tävling.
– Baron ger mig så mycket energi och då blir det ju ännu roligare att tävla!
– Han tycker om det här, älskar att tävla. Det är en sån cool häst, bara dinglar med luggen och kör på, säger Yvonne och skrattar.
Men Baron är inte stöpt i distansform, enligt Yvonne.
– Nej han är mer som en humla. Som inte flyga men gör det ändå.

Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo har haft en fin uppladdning i Sartilly och har ungefär samma plan för VM-distansen som Yvonne.
– Det är att försöka hitta en bra klunga och bara rulla på.

Deltagarlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-