DanmarkHöjd nedre åldergräns för tävlande hästar och register över tävlingshästars skador. Det är några rekommendationer i en omfattande rapport från Danmarks djuretiska råd gällande hopp- och dressyrhästar.
Djuretiskt råd tar grepp om ridsporten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Danmarks Dyreetiske Råd är ett rådgivande organ som är knutet till danska Justitsministeriet.
I rådets rapport lyfts särskilda fokusområden, bland annat sporthästars hållbarhet.
Rådet menar att många hästar inte är redo för att tävla när de är fyra år, och föreslår att åldersgränsen för tävling höjs med minst ett år och att det också är hästens faktiska födelsedag som ska gälla här, inte den 1 januari som är brukligt. Vidare vill rådet se att ryttare och ägare tar större ansvar för vad som händer hästar när de inte längre kan tävla på önskad nivå.
Rätt utfodring
Ett annat fokusområde är hur sporthästar hålls. Rådet lyfter vikten av att hästar ska ha daglig utevistelse och kontakt med andra hästar samt vikten av att se till att sporthästar utfodras på ett sätt som inte främjar magsår och andra magåkommor.
Träning och tävling har också ett eget avsnitt. Här vill rådet att alla som tränar och bedömer hästar ska känna igen tecken på när hästen är fysiskt och/eller mentalt trött och att ingen häst ska utsättas för smärta eller obehag vid träning.
Även utrustning har en egen avdelning. Här rekommenderas att ingen utrustning ska användas för att tvinga eller straffa hästen samt att ”utrustning ska inte påverka hästens naturliga rörelsemönster, hämma hästens sinnen eller fysik, låsa fast en kroppsdel eller hästens position”.
Mer kontroller
Rådet ser också ett behov av att minska hopp- och dressyrhästars risk att skadas vid tävling och träning. Rådet rekommenderar därför att alla hästar ska kontrolleras både före och efter tävlingar samt att en uppföljning ska göras om en häst visar tecken på överbelastning eller har skador och sår. Rådet vill också att det ska kontrolleras om hästen visar tecken på tidigare överbelastning. Rådet föreslår vidare att skador registreras i centrala register för att kunna följas upp. Detta för att åtgärder för att minska förekomsten av skador ska kunna vidtas.
Bakgrunden till rapporten är den senaste tidens uppmärksamhet kring hästvälfärd i kombination med att allt mer forskning görs inom området. I rapporten står det också att mycket av rekommendationerna även gäller andra ridsportgrenar.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på