Sport
4 september 2018 16:59
Ridsportplus

”Måste alltid sätta djurskyddet högre än den egna önskan att starta på en tävling”

SmittskyddAtt tävla med hästar som kan vara smittbärare är ett allvarligt brott, menar Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd. Två aktuella ärenden startade genom att andra personer anmälde ryttarna.
− Vi vill inte uppmuntra någon angiverikultur, men om någon bryter grovt mot reglerna måste vi få kännedom om det, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Disciplinnämnden.

”Måste alltid sätta djurskyddet högre än den egna önskan att starta på en tävling”
I dag blev det känt att två ryttare stängs av efter att ha tävlat trots risk för smitta. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    − Vi vill inte att tävlingsplatserna ska bli ställen där smittor sprids, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, apropå den högaktuella frågan.

    I tre olika beslut som kom i dag stängs ryttare och hästägare av från deltagande i tävling under lång tid, i ryttarnas fall sex månader och i hästägarens fall nio månader. Ett av fallen gäller hästar som tävlade trots att det fanns ponnyer på gården med konstaterad kvarka. Det andra fallet gäller att en häst tävlade SM på Strömsholm trots att ett sto på gården kunde misstänkas ha abortvirus.

    ”Bör hissas varningsflagg”

    − Vi måste höja medvetandet om att ryttare inte får åka till en tävling ens vid misstanke om smitta i stallet. Detta blir självklart om du ser det från andra ryttares synpunkt. De måste vara säkra på att deras hästar inte riskerar att få med sig en smitta hem från tävlingsplatsen, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Cecilia Tholse Rogmark, Advokat å Ordf Svrf Disciplinnämnden P: 2017-08
    Cecilia Tholse Rogmark.

    I fallet med SM har hästägaren och veterinären olika uppfattningar om huruvida veterinären sade att gården skulle hållas isolerad eller inte. Men det är ingen avgörande punkt, menar Cecilia Tholse Rogmark.

    − Utan att gå in i det enskilda fallet är det generellt så att det inte behöver konstateras någon smitta eller att en veterinär har isolerat gården och/eller stallet. Bara det faktum att prover tas på en häst, innebär att det finns en misstanke om smitta och då bör det hissas en varningsflagg hos den som är ryttare eller hästägare.

    − Det positiva i dessa tråkiga beslut är att vi får anledning att lyfta fram ryttar- och hästägarförsäkran, som är fundamentala i samband med tävlingsanmälan, inte minst när vi nu får alltfler så kallade ”catch riders”, alltså ryttare som tävlar andras hästar, vilka inte är uppstallade i ryttarens eget stall. De måste kunna lita på att hästägaren informerar ryttaren om det finns någon häst med misstänkt smitta hemma i hästens stall, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Transporter TävlingsplatsFoto: Jeanette Flensburg
    ”Vi måste vara rädda om våra tävlingsplatser, för det är där vi träffas och det är där risken är stor att smittor förs vidare”, säger Disciplinnämndens ordförande. Arkivbild: Jeanette Flensburg

    Andra anmälde

    Båda de aktuella ärendena startade genom att andra personer anmälde ryttarna.
    − Vi vill inte uppmuntra någon angiverikultur, men om någon bryter grovt mot reglerna måste vi få kännedom om det, och uppgifterna kan inte komma från veterinärer eller försäkringsbolag, eftersom de kan ha sekretess. Där kan allmänheten vara viktig om vi vill få stopp på ett beteende som inverkar negativt på sporten och djurskyddet.

    − Vi måste vara rädda om våra tävlingsplatser, för det är där vi träffas och det är där risken är stor att smittor förs vidare. Det finns väldigt tydliga skrivningar i Tävlingsreglementet om vad som gäller, och vi måste alltid sätta djurskyddet högre än den egna önskan att starta på en tävling, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Detta gäller

    vid misstänkt smitta

    Ryttarens ansvar vid misstänkt smitta
    Ryttare som ska delta i ridsporttävling i Sverige respektive i internationell tävling är skyldig att:
    − Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
    − Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit.
    Ur TR I Moment 112

    Hästägarens ansvar
    Ägaren (företrädaren) har skyldighet att
    Underrätta ryttaren om sådana omständigheter (till exempel långtidsverkande medicinering, utbildningsståndpunkt, konditionsstatus) som kan påverka ryttarens bedömning om hästen är i tävlingsmässigt skick. Denna informationsplikt gäller även vid tillfälligt ryttarbyte.
    Ur TR I Moment 166

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden