Nyheter
13 december 2017 16:11

Djurskyddskontrollanten: ”Djup lera i hästhagen kan vara lagbrott”

KontrollHästhagar med djup lera kan innebära ett lagbrott.
−Alla är nog inte medvetna om att de här reglerna finns, säger Lars-Henrik Henriksson, djurskyddskontrollant vid länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Djurskyddskontrollanten: ”Djup lera i hästhagen kan vara lagbrott”
Länsstyrelsen i Västra Götaland har undersökt hästhagar. (Bilden är en arkivbild och är inte tagen i samband med kontrollerna.) Arkivbild: Roland Thunholm

Under förra veckan fick ett 30-tal hästanläggningar i Västra Götaland besök av länsstyrelsens djurskyddskontrollanter, som gjorde en särskild tillsyn av vinterhagar för hästar.
Djurskyddslagen säger att hästar ska vara ute dagtid även på vintern, och att mark som belastas hårt ska vara dränerad, om den inte är naturligt dränerad.

−Under tillsynen hittade vi en del leriga hagar. Vi är medvetna om problemen när det är blött och regnigt, men om vi ser att hästarna sjunker ner med hela hovarna och väl det, så noterar vi det som en brist och tar en dialog med hästhållaren om hur det kan åtgärdas, säger djurskyddskontrollanten Lars-Henrik Henriksson.
−Det kan handla om att lägga en dränering, eller kanske flytta hästarna till hagar som inte är lika leriga.

Vissa platser ska dräneras

Djurskyddsföreskrifterna, som är en del av Djurskyddslagen, kräver att markytor som är hårt belastade av hästar ska vara dränerade. Särskilt utsatta platser är insläppet till hagar, foderplatser och ligghallar.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har riktmärket att hagen är för lerig om hästen sjunker ner med hela hoven i leran i större delen av hagen.
Att låta hästarna gå i djup lera är inte bara ett lagbrott, utan kan också ge besvärliga följder som mugg och strålröta, liksom problem med tappade skor.

−Sunda förnuftet säger att det är mycket vunnet med att ha hagar i bra skick. Sedan är vi medvetna om att en del har svåra förutsättningar med hagar på tunga lerjordar, liksom att vi haft milda vintrar till följd av klimatförändringarna. Vi räknar inte med att alla hästhagar ska vara grusade och torra, men vi tänker uppmärksamma de hagar där förhållandena är oacceptabla, säger Lars-Henrik Henriksson.

Lösning med dialog

Han gör nu en sammanställning över alla kontroller, och rapporter skickas sedan ut till hästhållarna, som får åtgärda bristerna.
−Merparten av hästhållarna vi besökte hade vinterhagar som var dränerade. I de fall där åtgärder krävs hoppas vi på att lösa detta i dialog med djurägarna. Den allra sista utvägen vi kan ta till är att göra ett föreläggande, säger Lars-Henrik Henriksson.

Länsstyrelsen i Västra Götaland tipsar

Tänk på det här:

• Hästarna ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter även i vinterhagen
• Hästen får inte sjunka ner i leran mer än ett hovsdjup
• Leriga hagar minskar hästars vilja att röra sig i hagen
• In- och utsläpp, foderplatser samt ligghallar är särskilt utsatta platser
• Se över dränering i hagen
• Hårdgör ytor vid behov
• Hagar med lätta jordar är lämpligare som vinterhagar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden