Sverige
29 juni 2017 18:50

Dödsorsaken fortfarande oklar – polisen inväntar svar

Just nu inväntas svar från obduktionen gällande hästen som hittades död i sin hage med skador på könsorganet. Enligt förundersökningsledare Lena Jacobsson går det inte att säga säkert än om skadorna har orsakats av en människa.

Dödsorsaken fortfarande oklar – polisen inväntar svar
Arkivbild: Lottapictures

Hästen hittades död i hagen i Rimbotrakten i tisdags och hade då skador kring könsorganen som polisen bekräftade för Norrtelje Tidning att den inte hade kunnat orsaka själv.

På bland annat Facebook har diskussionerna gått heta efter den otäcka nyheten, men om det verkligen är en människa som ligger bakom skadorna är ännu inte fastställt. I första skedet inväntar polisen svar från obduktionen hos SVA i Uppsala för att fastställa dödsorsaken.

– Vi måste få veta om hästen har dött en naturlig död eller inte. Hästen är i Uppsala, men det kan ta sin tid innan vi får svar. Det beror på hur många andra djur de har att arbeta med för tillfället, säger förundersökningsledare Lena Jacobsson på Djurskyddspolisen.

Ridsport känner till andra fall där vilda djur, bland annat vildsvin, ska ha orsakat skador på hästar. Kan det vara så i det här fallet?
– Vi kan inte utesluta det. Hästen kan ha varit död innan skadorna uppstod. Än kan vi inte veta hundraprocentigt  veta vad som faktiskt har hänt.

Behöver andra hästägare i trakten vara oroliga och kanske ta hem sina hästar från betet?
– Eftersom vi ännu inte vet vad som har hänt kan jag inte svara på det, säger Lena Jacobsson och tillägger att hon vill undvika att spekulera i nuläget.

Det var när en person skulle kontrollera hästarna i tisdags om upptäckte gjordes. Polisen blev snabbt inkopplad och har bland annat sagt att de ska prata personer som kan ha rört sig i området kring hagen. Läs mer i Ridsports tidigare artikel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden