Sverige
30 juni 2015 12:58

Domare gjorde fel som tillät ritt utan väst

En domare på en regional hopptävling tillät en ryttare starta utan skyddsväst, trots att ryttarens ålder krävde att väst skulle bäras. Nu får domaren en tillrättavisning av Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Domare gjorde fel som tillät ritt utan väst
Domaren gav startsignal åt en ryttare som inte bar skyddsväst på en tävling. (Personen på bilden har inget samband med artikeln) SCANPIX SPORT

Det var vid tävlingar hos Bollebygds Ridklubb i början av maj som en ryttare kom in på banan utan skyddsväst. En funktionär i domartornet upplyste domaren om att ryttaren skulle ha väst, och domaren kontrollerade att så var fallet, men lät ändå ryttaren starta. Ryttaren hade startat utan väst även tidigare under dagen.

Efter ritten gav överdomaren ryttaren en muntlig tillsägelse, men funktionären i domartornet anmälde händelsen till disciplinnämnden, som håller med anmälaren om att saken borde ha hanterats annorlunda.

Disciplinnämnden skriver:
”Domaren har i detta fall åsidosatt TR genom att låta ryttaren starta utan väst. Regler om säkerhetsväst är till för att skydda barn och ungdomar och får inte åsidosättas. Ryttaren skulle inte ha givits startsignal och skulle dessutom vad avser tidigare genomförda ritterna uteslutits i enlighet med TR III mom 388 punkt 2.15. Domaren har i det aktuella fallet brutit mot TR:s regler och ska tilldelas disciplinpåföljd.”

Domaren får en skriftlig tillrättavisning. Disciplinnämnden ger också överdomaren kritik för att denne inte talade om för domaren att ryttaren skulle uteslutas, men överdomaren får ingen bestraffning eftersom det är domarens sak att utesluta ekipage som bryter mot TR på tävlingsbanan.

Enligt TR moment 388 inträder uteslutning automatiskt om ryttare, som är skyldig att bära skyddsväst, rider utan väst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden