Dressyr
30 september 2023 13:20
Ridsportplus

Domare bara objektiva till 60 procent

DressyrdomareAtt vara dressyrdomare är ett övermänskligt uppdrag och därför tar domarna genvägar, som de själva troligen är omedvetna om. Det slår Inga Wolframm, doktor i hållbar hästsport, fast i en ny studie.

Domare bara objektiva till 60 procent
Minnen av tidigare ritter ett ekipage gjort är en av de faktorer som påverkar. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inga Wolframm har jämfört dressyr-poäng från sju femstjärniga Grand Prix-klasser för att se vilka kognitiva genvägar domarna tar i poängsättandet.
    – Jag vill vara tydlig med att ingen skugga må falla på domarna. De har ett övermänskligt uppdrag när de sitter och dömer i timmar och på kort tid ska sortera stora mängder information och kategorisera den, säger Inga Wolframm.

    Hon menar att det finns en rad faktorer som påverkar betygssättningen trots att de inte har med prestationen på banan att göra.

    Nationaliteten påverkar

    Inga-wolframm
    Inga Wolframm

    Det första är ryttarens nationalitet. Domare har en tendens att lyfta sitt eget lands ryttare, men dessutom finns ett fenomen som Inga Wolframm kallar ”Patriotism by proxy”.
    – De andra domarna i gruppen blir medpatrioter och sätter högre betyg på ryttare från kollegans nation. Det är sådant som händer när vi placerar domarna i en egen tryckkokare på en tävling. De ska bara umgås med varandra i en vecka och vi är sociala varelser som vill ha det trevligt. Umgänget blir lättare om du satt ett högre betyg på ryttare som kommer från en kollegas land.

    Ryttare som rider på hemmaplan favoriseras också i betygssättningen, bland annat som en följd av att domarna inte är opåverkade av support från hemmapubliken.

    Sällan 10:or i början

    Ett annat känt fenomen som Inga Wolframm kan visa med siffror är att tidig start i klassen ger lägre procent.
    – Man kan se den första ryttarens resultat som ett ankarresultat. Det sätter nivån för den övriga klassen och domarna delar inte gärna ut en 10:a i början, för då finns inget högre att sätta senare.

    En placering högt upp på världsrankningen är också en poängmagnet, liksom det faktum att ett ekipage har fått höga poäng vid tävlingar nyligen.

    Enligt Inga Wolframm avgörs poängsättningen till mer än 40 procent av faktorer som inte har med själva ritten att göra.
    – Det blir en kaskad av olika bias, eller omedvetna val, vilket i slutändan leder till en högre FEI-rankning, säger Inga Wolframm.

    Ska döma vad de ser

    Som forskare presenterar Inga Wolframm problemet men överlåter till andra att komma med lösningar. Hon har ändå en del tankar kring detta.
    – Ett sätt vore att mer detaljerat beskriva vad som ska bedömas i varje rörelse, så att domarna verkligen kan döma vad de ser och inte ta genvägar.
    – En annan väg framåt är att dela upp dömandet i olika delar, så att alla domare inte behöver döma allt.

    Fakta

    Inga Wolframm

    • På meritlistan: Doktor efter en avhandling om ryttarpsykologi, master i idrottsvetenskap.
    • Gör i dag: Professor inom hållbar hästsport på University of Applied Sciences Van Hall Larenstein i Nederländerna.
    • Tidigare publicerat: En studie av dressyrdomares ögonrörelser 2013, som slog fast att domarna inte har fysisk möjlighet att ta in allt de förväntas se. Flera studier om interaktionen mellan häst och ryttare, hur hästar påverkas av en stressig tävlingsmiljö, mental träning för ryttare med mera.

    Här finns studien om domares genvägar

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden