Dressyr
22 januari 13:03
Ridsportplus

Domarna svarar på kritiken

HästvälfärdDet behövs inga starkare skrivningar i TR – hästens välfärd är redan satt i främsta rummet. Det säger de som arbetar med domarfrågor i ridsportförbundets dressyrkommitté och som Ridsport pratat med. Men det finns mer att göra kring bedömningen.

Domarna svarar på kritiken
Det behövs en bättre samsyn bland domare kring skillnaden mellan spänst och spändhet, enligt Agneta Aronsson. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrdomare som hoppar av, tunga namn som kräver time out och ett omtag inom dressyren. Kritiken är hård från många håll.

    – Jag ser det inte som att vi dressyrdomare är satta under press, men att vi får axla ett större ansvar just nu, säger Agneta Aronsson, dressyrdomare och domarutbildare.

    Agneta Aronsson P: 2022-12
    Agneta Aronsson Foto: Roland Thunholm

    Hon håller inte med dem som kräver förändringar i TR.

    – Vi har alla verktyg vi behöver. I grunden handlar det om klassisk ridning och vi har välutbildade dressyrdomare i Sverige. Viktigt nu är att vi får en samsyn mellan tränare och domare, så att utbildningsskalan följs i alla led.

    Hon kan i viss mån förstå de domare som väljer att sluta döma.

    – Men vill man förändra något ska man inte kliva av. Vill jag stå upp för det jag före-språkar måste jag vara med.

    Pia Fälth är Grand Prix-domare och ledamot i förbundets dressyrdomargrupp.

    – Det finns alltid en förbättringspotential, men i grunden har vi ett mycket bra system för att premiera hästvälfärd, mjukhet och harmoni, och detta är något vi trycker på vid alla domarträffar, säger hon, och anser precis som Agneta Aronsson att verktygen finns.

    – Det är bara att läsa Code of Conduct som står på förstasidan i alla TR.

    Pia Fälth
    Pia Fälth Foto: privat

    Finns mer att göra

    Även om Sveriges dressyrdomare är välutbildade finns mer att göra, säger Agneta Aronsson.

    – Det behövs en tydligare samsyn kring vad som är ett naturligt rörelsemönster hos hästen, samt skillnaden mellan spändhet och spänst.

    När tre domare eller fler dömer och det skiljer mer än fem procent mellan domarnas bedömning, ska domarna i efterhand konferera kring bedömningen och skicka en avvikelserapport till förbundet.

    – Skillnaden kan bero på att domarna ser ekipaget från olika håll, men det kan också vara så att skillnaderna beror på vilken hänsyn domare tagit till utbildningsskalan, till korrektheten i uppvisningen samt precisionen. Men det händer inte ofta och det innebär att vi har en stor enighet i vår bedömning.

    Ett skäl till detta är fortbildningarna där domarna tillsammans ser ekipage, live eller på film, och resonerar kring betygssättningen. Dressyrdomare ska genomgå minst en fortbildning om året, nyutbildade domare måste gå två.

    Fakta

    Hästens bästa

    • Hästens välbefinnande skall alltid komma i första hand, före krav från uppfödare, tränare, ryttare, ägare, hästhandlare, organisatör, sponsorer, media och funktionärer.
    • Hästens hälsa och välfärd måste garanteras vid all hantering av hästens väl som vid all veterinär behandling.
    • De nationella och internationella bestämmelser som gäller inom ridsporten beträffande hästens hälsa och välfärd måste följas inte bara under nationella och internationella tävlingar utan också under träning. 
    • Tävlingsregler och bestämmelser måste ständigt granskas för att säkerställa hästens välbefinnande.

      Källa: Code of Conduct, som inleder Tävlingsreglementet.

    Expandera

    Bra med diskussion

    – Svenska domare är duktiga. Sedan är det bra med diskussioner, som den som pågår nu, för det får oss att utvecklas, säger Agneta Aronsson.

    Pia Fälth tycker att domarna oförtjänt får klä skott för mycket.

    – Vår enda uppgift är att under fem minuter bedöma vad vi ser på banan. Men jag hoppas att det ändå ska komma något gott ur detta. Vi har sett vilken industri detta med hästutbildning kan vara, och där måste det till en rejäl förändring.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden