Avelsnyheter
28 september 2017 15:00

Don Juan de Hus dog inte av kolik

När den kände hingsten dog i slutet av sommaren misstänkte ägarna kolik.
Nu står det klar att Don Juan de Hus plötsliga död istället orsakades av den mycket ovanliga åkomman gräsbetessjuka.

Don Juan de Hus dog inte av kolik
Hingsten Don Juan de Hus insjuknade i augusti i vad man trodde var kolik. Han dog på mindre än ett dygn och nu är dödsorsaken fastställd skriver tyska Reiter Revue. På bilden syns den kände hingsten på premiering Hannover i Verden 2014. Kiki Beelitz

I början av augusti i år avled avelshingsten Don Juan de Hus (KWPN, hingst, f 2008, e Jazz-Krack C, uppf J Koopmans) plötsligt och mycket oväntat, nio år gammal.
Ägarna misstänkte kolik eftersom symptomen som hästen uppvisade innan han avled liknade kolikhästens. I samband med att hästens död blev offentlig meddelades också att en obduktion skulle göras för att hundraprocentigt bekräfta dödsorsaken.

Enligt tyska Reiter Revue var det inte kolik som låg bakom Don Juan de Hus död. Istället var det den mycket mer sällsynta åkomman Equine Grass Sickness (EGS), som orsakade hingstens död.

Neurologisk åkomma
EGS, som på svenska kallas för gräsbetessjuka, är en sjukdom som påverkar nervsystemet.  
Reiter Revue skriver att Don Juan de Hus undersöktes av veterinär sedan man i stallet upptäckt att hans puls var onormalt hög. Väl inne på kliniken slutade hästens hjärta plötsligt att slå mindre än ett dygn efter att man uppmärksammat han inte mådde bra.

Diagnosen EGS är en mycket ovanlig neurologisk sjukdom. De flesta hästar som insjuknar får det som brukar kallas den akuta formen av EGS, Don Juan de Hus drabbades just så.
Det finns också en kronisk form av EGS, hästar som drabbas av den kan överleva men blir sällan eller aldrig återställda, de drabbas ofta av kraftig viktnedgång, måst medicineras hela livet och får svårt att hålla både hull och muskulatur livet ut.

Gräsbetessjuka är inte ärftligt
Reiter Revue har talat med Professor Karsten Feige som är verksam vid veterinäruniversitetet i Hannover. Feige förklarar för tidningen att åkomman inte är ärftlig, något som såklart oroat många avelsintresserade sedan hingstens hastiga död blev känd i slutet av sommaren.

Sveriges Lantbruksuniversitet skriver på sin hemsida att EGS, Gräsbetessjuka upptäcktes i början av 1900-talet, men exakt vad som orsakar sjukdomen vet man inte ännu.

Svampar, växter eller bakterier?
Flera forskningsprojekt pågår kring vad som orsakar EGS. Svampar, olika bakterier och olika växter har studerats som tänkbara orsaker.
Extra mycket forskningsresurser läggs just nu världen över på projekt som tittar närmare på sambandet mellan EGS och Clostridium botulinum – bakterien som orsakar botulism.
Men än finns ingen forskning som tydligt kunnat bevisa att det finns något samband.
Gräsbetesjuka kallas ibland också för grässjuka och SVA har inrapporterade fall av sjukdomen i Sverige, sjukdomen är inte anmälningspliktig.

Källor: slu.se, sva.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden