Första punkten på årets Global Dressage Forum tillhörde FEIs Dressyrkommitté och avdelningschefen Carina Mayer som vikarierar för Trond Asmyr. Hon gick igenom de förslag som de nationella förbunden ska rösta om på den kommande generalförsamlingen. Det innehöll två överraskningar.
Drastiska regeländringar föreslagna

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Frank Kempermann introducerade Carina Mayer, interim chef för all dressyr på FEIs huvudkvarter i Lausanne. Hon har flera års erfarenhet från dressyren och var tidigare huvudansvarig för para-dressyr, nu vikarierande dressyrdirektör i väntan på Trond Asmyrs tillfrisknande.
Carina Mayer berättade om uppstarten på Future of Dressage, ett stort projekt som genomlyser dressyrsporten från alla hörn. Hur ska vi gemensamt bli mer attraktiva i framtiden, ett stort pågående projekt som kommer att bli väldigt omfattande där delar av en stor åskådarundersökning presenterades i april.
Nations Cup blir en permanent serie från och med nästa år efter att ha varit en försökskanin under tre säsonger. Serien saknar en huvudsponsor men kommer att få det till säsongen 2016. FEI lovar att det blir mer seriöst med en riktig prisbuckla och pengapriser med dignitet.
Inom avdelningen utveckling inom dressyrsporten har det jobbats ordentligt. Projektet som presenterades på förra årets GDF om bedömning av kürens svårighetsgrad i förväg har kommit en bra bit på väg. Systemet är klart, ryttare kan gå online i november och lägga in sina program och få dem bedömda. Arrangörer kan testa från första april 2016 att använda systemet på tävling. Världscupen ska enligt planen ha systemet säsongen 2016/17 och det kommer att vara det obligatoriskt för alla ekipage och arrangörer att använda det.
Sedan FEI införde Youth rankings, rankinglistor för katergoriena av ungdomsryttare har det blivit mäkta populärt. Carina Mayer beskriver det som en stor succé, alla älskar att bli mätta.
Det pågår ett anbudsförfarande för Världscupkval som ska delas ut för två år i stöten gällande 2017 och 2018. Enligt Mayer har de kommit långt i processen och flera orter är redan utsedda.
Föreslagna regelförändringar som ska röstas om på Generalförsamlingen i Pueerto Rico nu i november i urval är bland annat hjälmtvång på vet-check och på tävling upp till YR-kategorin.
På förslag är att ”flughuvor” ska bli tillåtet på alla tävlingar även när de är bara ljuddämpande det vill säga på inomhus-tävlingar. Detta skapade viss debatt då många i auditoriet hävdade att det vore bättre att göra lugnare prisutdelningar istället.
Den verkliga brandfacklan var förslaget för ny hantering av felridningar som idag ger poängavdrag och vid tredje tillfället uteslutning. Det nya förslaget kommer från tränarklubben IDTC och är radikalt, delvis utformat för att göra dressyren mer lik hoppningen, felridning ska få större konsekvenser. En del av harmoniseringen mellan grenarna.
Förslaget går ut på att en första felridning ska ge ett straffavdrag på tre procent från totalen vid första felridningen, andra felridningen innebär uteslutning. En så grav ”tillrättavisning” hade till exempel bytt ut alla medaljörer på EM i Herning under Grand Prix specialen.
Dressyrryttaren och styrelsemedlemmen i IDRC Catherine Haddad sa att regeln aldrig kan fungera för dressyr, det är helt orimligt att bli utringd från träning.
– Ni måste göra era förbund medvetna om det här så att de kan röst ner förslaget.
Dressyrdomaren och kürspecialisten Katrina Wüst säger att förslaget inte kommer från domarna som först nämnts av Kempermann och Mayer
– Vi kämpar emot förslaget. Det sätter oss i ett helt hopplöst läge, säg att vi ringer ut någon, glömmer det på en annan, en mardröm för oss. Ibland ringer vi ju inte heller ut någon om de bara missat en bokstav utan noterar bara felridningen.
– Jag hade fel information, det kommer från tränarnas klubb, sa Kempermann och försökte dämpa oron i rummet.
Representanten från IDTC Linda Keenan vittnar om att ämnet diskuteratslänge, flera gånger tidigare i år, i både Bryssel och på FEI Sports Forum.
– ”Hur kan någon vinna om de inte ens kan komma ihåg programmet”, menar hon är en rättmättig fråga från allmänheten.
Ryttarnas omdiskuterade representant i Drressyrkommitén, italienska Anna Paprocka, försvarade förslaget och gick därmed på tvärs med dressyrryttarklubben IDRC.
– Min fjortonåring ska kunna lära sig ett program, det måste finnas motivation för att inte göra fel.Om hoppryttarna rider fel väg är de uteslutna, det måste bli mer kännbart att rida fel.
En tränare i auditoriet vägde in att det kunde bli väsentligt mycket svårare att få barn att våga tävla när det nu blev så allvarligt att rida fel.
David Stickland menade att ett bättre sätt att utjämna mellan hoppning och dressyr vore att ta bort siffrorna från hindren innan ryttarna ska rida och drog ner allmänt skratt.
Debatten fortsatte i korridorerna och i Questions Corneer, för och emot.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på