Dressyr
3 januari 2020 06:00

”Dressyr handlar inte om att utföra rörelser så snabbt som möjligt”

ÅsiktDen tyska landslagstränaren i dressyr, Monica Theodorescu, riktar i en kommentar kritik mot den nya versionen av det korta Grand Prix-programmet som reds under Olympia i London. Hon menar att programmet inte möter kraven som ställs på den nivån av ridning, och att det korta formatet kan stressa hästarna.

”Dressyr handlar inte om att utföra rörelser så snabbt som möjligt”
Tyska landslagstränaren Monica Theodorescu till vänster, här med Isabell Werths hästagare Madeleine Winter Schulze. Foto: Roland Thunholm

Det är i en intervju med Dressursport Deutschland som Monica Theodorescu, tysk landslagstränare i dressyr sedan 2012, berättar mer om vad hon tycker om den nya versionen av det korta Grand Prix-programmet:

”Jag tror att vi alltid måste utvärdera allt, men jag tycker inte att det är rätt att ändra saker bara för att man ska ändra saker. Vi måste behålla våra värderingar. Jag tycker att det är viktigt. Och dessa värden måste vi presentera och kommunicera bättre.

Detta program fungerade bättre än de andra, tidigare korta Grand Prix-programmen. Den här versionen är acceptabel, men jag tycker inte att den uppfyller målen när man tänker på bra ridning och träning med hästens välfärd i åtanke. På grund av rörelsens korthet får små tekniska fel stor påverkan på resultatet, och hästarna får inte tid på sig att bli bekväm i en rörelse och utvecklas. För hästarna betyder det mer stress. In i arenan och tillbaka ut, nästa tack.

Hästarna behöver tid

Dressyr handlar inte om att slutföra rörelserna så snabbt som möjligt – hästarna måste få möjlighet att utvecklas i ett program. I skritten måste det till exempel finnas tid för dem att pusta ut lite. Många övergångar har försvunnit i det nya korta programmet, men övergångar är viktiga. I galoppen finns det inte en enda kortsida där hästarna bara kan galoppera. I trav finns det bara en normal kortsida som i den klassiska Grand Prix.

När det här programmet bara rids en gång per år är det inte så viktigt. Men om arrangörerna gillar programmet är jag är rädd för en negativ inverkan på hur hästarna tränas och på sportens kvalitet. Genom att bara be om genomförandet av rörelserna kommer smidigheten och harmonin mellan ryttare och hästar bli mindre viktig. Jag anser inte att det korta Grand Prix-programmet är bra för hästens välfärd.”

Källa: Eurodressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-