Träningstips
22 september 2017 09:48
Ridsportplus

Dressyr med Kerstin André – utmaningar för 7-åringen

Dressyr med Kerstin André, del 5 2017I förra avsnittet gick vi igenom svårigheterna i skritt och trav i 7-årsprogrammen. Nu fortsätter serien med utmaningarna i galoppen.

Dressyr med Kerstin André – utmaningar för 7-åringen
Ge hästen lite tid att hitta sin balans när du tränar på att länga ut formen. Här ses Josefine Lunn på Roma (f -07 e Don Romantic-Master, uppf Anna Buhre, äg Stall Cavell). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under året har vi följt de unga ­dressyrhästarna från förskolan uppåt i klasserna. För 7-åringen väntar nu allvaret. Vi börjar med att fokusera på de utmaningar som ekipagen möter i skritt och trav och sparar galoppen till nästa avsnitt.

    Fakta

    Så hanterar du svårigheter i 7-års-programmen

    • Trav
    När du ska visa gradvis längning av formen i trav på 20-metersvolt, måste du ha fokus på att hästen fortsätter gå på tygeln. Den ska våga länga ut och sänka halsen och ha nosen framför lodplanet, men kunna gå oberoende av tygeln utan att tappa balansen.
    När du kortar upp tygeln ska hästen acceptera att du återtar kontakten. Takten och tempot ska inte ändras.
    – Det får inte bli något hack i skivan, förtydligar Kerstin.

    När du börjar träna rörelsen är det lättast på en lugn, avspänd häst i slutet av passet. Du kan underlätta genom att rida lätt för att inspirera hästen till att lyfta upp och slappna av i ryggen. Variera mellan det svåra och lätta varvet och ge hästen tid att hitta rätt.

    • Skritt
    Ett bra hjälpmedel för att öka repertoaren i skritten är bommar med olika avstånd för olika steglängd i samlad, mellan och ökad skritt. Den ändrade steglängden innebär att hästen måste kunna ändra sin balans med bibehållen fyrtakt.
    Precis som i övriga gångarter innebär det att ju mer vikt hästen lägger på bakdelen desto mer kortar och höjer den sitt steg, vilket ger en mer upprest profil.

    Ofta har hästen lättare att ändra sin balans i en av gångarterna vilket gör det lättare att länga och korta stegen i just denna gångart. Skritten kan vara den svårare gångarten och avspändheten är avgörande för kvaliteten. På böjda spår får du lättare avspänning i ryggmuskulaturen när hästen måste böja sin rygg i sidled.

    Böjda spår har även en bromsande verkan. Om hästen har en snabb takt kan du göra takten långsammare genom samlande hjälper och eventuellt flytta den lite sidvärts, vilket också bromsar upp.
    Blir hästen istället för långsam i takten, så snabbar du upp takten genom korta impulser med skänkeln. Beröm när du får rätt gensvar så det är tydligt för hästen vad du vill.

    Expandera

    När hästarna är sju år är de flesta fysiskt färdigvuxna, men den mentala mognaden kan fortfarande vara unghästmässig, beroende på både arv och miljö. På tävlingsbanan är steget stort från 6-åringens nivå till 7-årsprogrammen. Det märks inte minst på antalet tävlande som i 7-årskvalen mer än halveras jämfört med 6-årskvalen. De stora stötestenarna ligger främst i galopprogrammet där det ingår slutor med mellanliggande byten, halvpiruetter och bytesserier i både vart fjärde och vart tredje språng. Dessa rörelser diskuterar vi i nästa avsnitt som blir årets sista.

    Hästen bär sig själv
    I 7-åringarnas finalprogram ingår överstrykning i tre galoppsprång, vilket innebär att ryttaren sträcker fram händerna och släpper kontakten med hästens mun. Syftet är att visa att hästen bär sig själv och inte är beroende av handen för att behålla balans och samma tempo.
    – Det är klokt att denna övning visas även i 7-årsprogrammet, för då måste ryttarna träna den på alla utbildningsnivåer, funderar Kerstin André

    Mental och fysisk lösgjordhet
    Inga helt nya rörelser ingår i skritt eller trav jämfört med 6-årsprogrammen, men rörelserna ligger nu på svårare linjer med högre grad av samling och precision. I trav visas längning av formen som visar att hästen kan stretcha ut sin överlinje med bibehållen takt, kontakt, balans och självbärighet. Syftet är att visa på mental och fysisk lösgjordhet.
    7-åringens travkvalitet ska innehålla en naturlig kadens, en lätt fördröjning av steget, vilket ger intryck av större lätthet i framdelen och aktivare bakben.
    – Den ser ut att gå mer i uppförsbacke än 6-åringen, mer uphill, förklarar Kerstin.

    Framför allt i travprogrammet där ekipaget ska växla mellan öppna, böjt spår och sluta i direkt följd, avslöjas om hästen är tillräckligt samlad och självbärig för att inte få någon ändring i takt eller tempo.
    – Bristande balans, styrka eller smidighet visar sig genom att hästen behöver ta hjälpsteg och då ändrar den sin takt, förtydligar Kerstin.
    När hästen ökar tempot kan den vilja springa bort från sina bärande bakben. Det är alltså inte alltid bjudning, utan ibland försöker den rymma från sina bakben.

    I skrittprogrammen ska ekipaget kunna visa tre olika växlar, i samlad skritt, mellanskritt och ökad skritt utan att fyrtakten försämras.
    Dessutom ska hästens form och halslängd kunna förändras. Från en mer upprest form med korta kvicka steg via längre form i mellanskritt med visst övertramp, till ytterligheten ökad skritt.
    Här går hästen med lång hals, viss kontakt med ryttarens hand och tydligt övertramp och stor lösgjordhet i hela kroppen. Rytmstörningar och spänning ger låga poäng.
    – Jag tittade på årets unghäst-VM där kommentatorn Christoph Hess sa att ”överstrykningen och skritten speglar hästens själ.” Hästen ska alltid våga sträcka på halsen när man släpper tyglarna i fri skritt, berättar Kerstin.

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 21 september, i Ridsports pappersutgåva nummer 18-2017. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden