Dressyr
13 april 2018 09:03

Dressyr: Ridsport tippar segerfavoriter och pallplaceringar

VärldscupfinalDet blev till slut 18 ryttare från 13 länder i startlistan som gör upp om världscuptiteln i dressyr. Ridsports Kim C Lundin har listat favoriterna och de som kan kliva upp på podiet eller placeringarna närmast under.

Dressyr: Ridsport tippar segerfavoriter och pallplaceringar
Den åtråvärda trofén i dressyrens världscupfinal, interiör från Paris Hotel de Ville. Foto: Kim C Lundin

Dressyrens final återvänder efter 25 år till Paris-Bercy. Världscupen i dressyr har en kortare historia än den för hoppning, danska Anne-Grethe Jensen numera Törnblad tog med Marzog den första titeln 1986. Flest segrar genom åren har Anky van Grunsven med nio titlar tagna med två hästar, ett idag ganska otroligt resultat. Av årets finalister har två titlar med sig sedan tidigare, regerande titelhållaren Isabell Werth med Weihegold har vunnit tre gånger tidigare med tre olika hästar och Edward Gal då med Totilas.

Dressyr är som bedömningssport inte alltid de stora överraskningarnas arena även om det allt oftare händer att ekipage snabbt avancerar och får bättre poäng. I ett startfält på 18 startande finns det i realiteten få med chans på seger men fler som kan ta plats på prispallen. Med kürens DoD-bedömning (Degree of Difficulty, bedömning av svårighetsgraden) har hög svårighetsgrad och teknisk skicklighet fått större utslag. Plats på prispallen och en placering på topp fem finns det i år flera utmanare till.

Favoriter till seger:

Favorit i repris, Weihegold och Isabell Werth från Amsterdam, nu segrare i Neumunster.
Arkivbild Weihegold och Isabell Werth från Amsterdam 2016 Foto: Kim C Lundin

Isabell Werth, Tyskland Weihegold OLD (Old f -05 e Blue Hors Don Schufro-SandroHit, uppf Inge Bastian, äg Christine Arns-Krogmann)
För ett år sedan tog de hem världscuptiteln i Omaha på 90,704 procent. Det resultatet bättrade de på ytterligare under EM i Göteborg då de tog guldet på målfoto med 90,982 procent som är deras nuvarande personbästa. I de två kvalrundorna i Stuttgart och Amsterdam kom de inte riktigt upp till samma nivå. Men, Die Queen Werth har en förmåga att båda vässa form, program och har tävlingsnerver av bästa sort, stål.

Verdades
Verdades här som alltid riden av sin partner Laura Graves. Bild från Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Laura Graves, USA Verdades (KWPN valack f -02 e Florett AS-Goya, uppf P.Crum, äg Ryttaren och Curt Maes)
Ekipaget är en av få som faktiskt slagit Werth och Weihegold, det var i Grand Prix Special i Aachen 2017. De var tvåa i förra årets final i Omaha, har vunnit allt i vinterns Wellington-tour de startat i men kanske inte på så övertygande procent. Graves har jobbat mycket med sitt kürprogram och har   inte kommit till Paris för att bli tvåa igen. Det återstår att se hur sju mer rutinerade toppdomare ser på ekipaget. I träning här i Paris såg de ut att trivas, Verdades är ett villigt kraftpaket som ser otroligt atletisk ut.

Plats på pallen eller topp-5:

Ridsport, Show
Deja med Patrik Kittel. Arkivbild Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel, Sverige Deja (SWB sto f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward)
Med sina resultat tagna i närtid, inomhus och under snarlika förhållanden talar det mesta för att Patrik Kittel och Deja kan leverera en ritt över 80 procent. Deras kür till Stevie Wonder sånger med tema ”Isn’t she lovely” håller mycket hög svårighetsgrad och går hem hos både domare och publik. Kanske är detta året då Parisarna får se Patrik Kittel på pallen.

Zonik
Edward Gal och Glock’s Zonik är på god väg mot högre höjder i dressyren. Här från Amsterdam 2016. Foto: Kim C Lundin

Edward Gal Nederländerna Glock’s Zonik N.O.P (DWB hingst f -08 e Blue Hors Zack-Romanov, uppf Linette Jäger, äg Glock HPC Holding)
Det var internationell Grand Prix debut för ekipaget så sent som i december på London Olympia. I sin debut fick de hela 79,34 procent i küren och var på tredje plats. Sedan dess har de två resultat över de 80 procenten i Amsterdam och i ’s-Hertogenbosch, båda gångerna på andra plats efter Isabella Werth. I Grand Prix syns det fortfarande att den 10-årige hingsten är ganska orutinerad än men i küren lyser skicklighet som lots klart.

Sammy Davis Jr
Sammy Davis Jr med ryttare Dorothée Schneider  från Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Dorothee Schneider, Tyskland, Sammy Davis JR (DSP valack f -06 e San Remo-Wenckenstern, uppf Fam Volkert, äg Matthias Herbert)
Ekipaget ingick i EM-laget för Tyskland i Göteborg, sedan dess har det hänt massor på deras tekniska utveckling. För att säkra en finalplats har de gjort fyra kvalstarter, begränsningen med tre starter per nation gör det extra svårt för tyska ryttare då regerande mästaren Werth tog en plats. Dorothee och Sammy segrade i Salzburg på 83,415 procent, deras personbästa och ett av fyra resultat över 80 procent sedan EM.

Zack
Blue Hors Zack och Daniel Bachmann Andersen hemma på stuteriet i Rambøll. Foto: Kim C Lundin

Daniel Bachman Andersen, Danmark, Blue Hors Zack (KWPN hingst f -04 e Rousseau-JAzz, uppf B. Wilschut, äg Blue Hors Aps)
Ekipaget debuterade internationellt i Herning 2017 bara 13 månader sen. I vinter har de ridit fyra kval och varit över 80 procent i tre av dem. Senast i Neumünster satte de ett personbästa på 81,475 procent och tog tredje plats liksom de gjorde i Salzburg. Daniel och Zack har ett härligt samspel och för uppfödare Europa runt är det härligt att se hingsten i internationell hetluft.

Unee Bb
Jessica von Bredow-Werndl och en skrämd Unee BB i Göteborg. Foto: Kim C Lundin

Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, Unee BB (KWPN hingst f -01 e Gribaldi-Dageraad, uppf J.J.H spronck, äg Beatrice A Bürchler-Keller)
Ekipaget hade en olycklig runda i Göteborg där hingsten blev rädd, här i Paris såg de mycket fina ut på träning. Jessica har tagit många poäng med sitt yngre sto Zaire. Med Unee har hon startat i tre kvaltävlingar, fullföljt två med resultat över 81 procent. Det som inte övertygat är Grand Prix resultaten. I sin Martin Luther King inspirerade kür ”I have a dream” dansar de två, de har varit på pallen två gånger tidigare och tog brons 2015 och 2016.

Tidigare toppar som inte övertygat i vinter:
Madeleine Witte-Vrees med Cennin har en start med procent över 80 procent men silhuetten är snäv, hela ekipaget ser pressat ut. Inessa MerkulovaMister X har under säsongen bara ett resultat över 80 procent men har visat en stigande formkurva, kanske har de toppat formen till Paris.

Säsongens komet:
Belinda Weinbauer, Österike, Söhnlein Brilliant MJ (Hann hingst f -02 e Shakespeare in Love-Rabino, uppf Robert Gaus, äg Marianne Jerich)
Ekipaget satte personbästa i Göteborg efter sin bästa ritt någonsin på 77,275 procent. De har hämtat poäng i Lipica, Stuttgart, Salzburg och senast i Göteborg. De är fortfarande inte stadigt starka i Grand Prix men har glänst i kür.

Startlista

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden