Krönika
21 juni 2020 06:20

Dressyrdetaljerna 
kan höja helheten

Lång off-seasonOm de svenska fälttävlansryttarna kan förbättra sina dressyrmoment - då har Sverige ett helt annat läge inför stora mästerskap. Ridsports Annelie Frank hoppas att ryttarna använde sin tid under den rekordlånga off-seasonperioden till att spetsa dressyren.

Dressyrdetaljerna 
kan höja helheten
Ridsports Annelie Frank hoppas att landets fälttävlansryttare tog vara på off-seasonperiodern och spetsar dressyren. Foto: www.eventingphoto.com

Efter dressyren vid fälttävlans-EM i tyska Luhmühlen förra året låg det svenska laget åtta. När mästerskapet var avslutat hade svenskgänget både tagit EM-brons och kvalat till OS.

Louise Romeike och Ludwig Svennerstål glänste i terrängen och hoppningen – båda slutade på sina dressyrstraff. Sverige ägde terrängmomentet och banhoppningen och var bara 0,3 straff från silvret.

Hur bra kan det då bli om Sverige är med redan från början, efter dressyren, i Tokyo-OS nästa år?

Fälttävlansfolket har varit inne i en rekordlång off-season – och ett sätt att ta väl vara på det här oväntade tävlingsstoppet är att förbättra den där dressyren. Om inte tiden fanns för detta då – när kommer den då att finnas?

Jag vet att förbundskapten Fredrik Bergendorff är på det svenska fälttävlanslandslaget när det gäller det här. Han vill att de använder tiden som ”blir över” när det inte är några tävlingar till att tänka ännu mer kvalitet när de tränar, till att diskutera hur de där detaljerna kan förbättras, till att göra allt lite, lite bättre. Om varje ekipage i den svenska mästerskapstruppen förbättrar en enda detalj i sin dressyr kan det sammantaget ge stor effekt.

Om inte tiden fanns för detta då – när kommer den då att finnas?

När det gäller Louise Romeike och Ludwig Svennerstål kan en förbättring av ett par detaljer i dressyr-momentet göra att Sverige har två klara individuella medaljhopp att skicka till OS i Tokyo nästa år. Den som såg dem i terrängen på EM 2019 tvivlar inte på detta.

Tricket är ju att kunna få till de här förbättringarna på ett sätt som inte påverkar deras förmåga i övriga grenar – att kunna träna på och förbättra dressyren utan att göra avkall på de här ekipagens fina förmåga i terräng och hoppning. Och det är kanske det här som kan bli lite svårt att testa på riktigt, om det inte blir skarpt tävlingsläge för ekipagen under året.

För övrigt är mina flöden på sociala medier fulla med bilder och filmer från träningar och pay and cross över hela Sverige. Och det verkar som om många har tagit chansen att prova på terräng för första gången, i sin iver och längtan efter att komma ut och göra något kul med sin häst. Kanske kan det här tävlingsstoppet locka nya utövare till fälttävlanssporten på sikt? Det skulle vara en välkommen effekt av pandemin.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden