Dressyr
1 februari 2020 17:31
Ridsportplus

Dressyrtalangen: ”Superstort att komma med till EM”

Talang 2020Hon är ridskoleryttaren som aldrig ägt en egen häst. Gått från lätt klass till Grand Prix på tre år, satsar stenhårt och räknar England som hemma. Ändå har resan bara börjat för Nathalie Wahlund.

Dressyrtalangen: ”Superstort att komma med till EM”
Nathalie Wahlund bor i England och rider cirka åtta hästar per dag. Stjärnan i stallet är Cerano-Gold, en 13-årig KWPN-valack. Foto: Sophie Lefevre

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nathalie Wahlund har precis fyllt 22 år och rider sitt första år som GP- och U25-ryttare. Hon har gjort det med den äran genom att ingå i NM-laget som tog silver och därefter hoppa in som sen reserv på EM i Italien med goda resultat.
    – Det var superstort att komma med till EM mitt första år. Hela det svenska teamet var fantastiskt stöttande och förbundskapten Tina Due Boije var enormt hjälpsam, kunnig och engagerad, säger hon.

    Nathalie Wahlund började sin hästbana vid sex års ålder på Mälarhöjdens Ridskola utanför Stockholm. Här red hon lite lokala tävlingar på ridskolehästar. Efter studenten ville hon ta ett sabbatsår och hamnade hos dressyrtränaren Mette Rosencrantz i Los Angeles i tre månader.

    Fakta

    Nathalie Wahlund

    Namn: Nathalie Wahlund

    Ålder: 22.

    Bor: England.

    Bästa häst: Cerano-Gold (KWPN f -07 e Serano Gold-Lancelot, uppf A van der Goor, Holland , äg Roger Smith).

    Bästa resultat: Seger i internationell Intermediaire II, toppade med personbästa på EM.

    Motivering: Endast 22 år, kom in som sen reserv och gjorde stordåd på EM. Ligger i pipeline med två GP hästar och har tre år kvar som U25. Fortsätter framgångarna i denna raketfart lär hon vara ostoppbar och hinner kanske utmana Isabell Werth innan hon lämnar sin tron.

    Expandera

    Nathalie kände att hon inte var klar med hästarna. Genom webbsidan yardandgroom.com hittade hon en plats i England hos OS-ryttaren Vicky Thomson Winfield på Oldencraig  Equestrian Centre söder om London.

    Fann sin drömhäst

    I augusti såldes gården och Nathalie flyttade med Vicky till Highview Stables i West Sussex.
    – Att komma till Vicky har jag aldrig ångrat. Här hoppas jag få stanna länge, jag gillar hennes system och engagemang, och här fann jag drömhästen Cerano-Gold, berättar Nathalie, och fortsätter:
    – Vi har gjort hela resan tillsammans från Msv A till Grand Prix på ett år. Han är världens snällaste. Lättlärd och arbetsvillig.
    – Jag har också en påläggskalv, Echo, som ägs av en ryttare som bara rider på helgerna och inte vill tävla. Förra året vann vi engelska mästerskapet i medium level (ungefär Msv C, red anm). I år har vi ridit lilla rundan. Echo har så lätt för alla svåra ting att han redan gör alla Grand Prix-rörelser, men han behöver byggas upp styrkemässigt

    Nathalie gillar högt tempo, men framhåller att hennes styrka är just att behålla lugnet och fokus i skarpt läge.

    Hon rider åtta hästar per dag och under 2020 satsar hon på att ha två hästar i Grand Prix samt att rida U25-EM.

    Fakta

    Fler dressyrlöften att hålla ögonen på under 2020

    Amanda-lindholm
    Amanda Lindholm Foto: Privat

    Amanda Lindholm

    Ålder: 16.

    Bor: Utanför Sigtuna.

    Bästa häst: Rozette (SWB f -07 e Rosevelt-Ragazzo, uppf Britt-Marie H-Ivarsson, äg Anna Lindholm).

    Bästa resultat 2019: Tre internationella vinster på Flyinge och tre andraplatser på Ålborgs internationella.

    Motivering: Rozette gjorde sitt första meeting i mars på Åstorp obs-tävling. Med Amandas grundridning har ekipaget visat att det går att komma långt på kort tid. Amanda är en tävlingsmänniska av rang med bra förutsättningar hemma på gården.

    Klara-svanberg
    Klara Svanberg Foto: Privat

    Klara Svanberg

    Ålder: 20.

    Bor: Åhus.

    Bästa häst: Bon Geste (KWPN f -06 e Dutch Dormello DDH-Nabuur, uppf G I Mellema Neesman Holland, äg Anette och Roger Svanberg).

    Bästa resultat 2019: SM-silver. Silver individuellt och i lag på NM. Tvåa och fyra i Falsterbo.

    Motivering: Satsar stenhårt på hästar sedan studenten, har höjt sina personliga rekord och har en tydlig linje.  Arbetar och tränar hos Johanna Due-Boje och rider även Johannas gamla GP-häst Don Corleone. Mentalt stark, växer med uppgiften och blir sporrad av press.

    Elin-matsson-1-190609-rt
    Elin Mattsson Foto: Roland Thunholm

    Elin Mattsson

    Ålder: 20.

    Bor: Slöinge utanför Falkenberg.

    Bästa häst: Beckham (SWB f -02 e Bernstein-Koncertz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson).

    Bästa resultat: SM-silver, bästa svensk på EM.

    Motivering: Dammade av storasyster Marinas halvpenionär Beckham och var genast med i leken, och var en stor orsak till att Sverige tog EM-brons. Tävlar också Beckhams halvbror Cognac med stor framgång. Pluggar professionell idrottskarriär och arbetsliv för elitryttare på Halmstad Högskola.

    Elliot-nilsson1-180514-rt
    Elliot Nilsson Foto: Roland Thunholm

    Elliot Nilsson

    Ålder: 15.

    Bor: Ystad.

    Bästa häst: Ponnyn HB Dancing Daylight (DRP f -06 e HB Daylight-Till de Champ, uppf Tino Seeger, Holland, äg Josefina Nilsson).

    Bästa resultat: Sju nationella vinster och flera internationella placeringar.

    Motivering: Satsar internationellt på både ponny och som junior. Har legat stabilt på över 70 procent både nationellt och internationellt; debuterade med KWPN-valacken Alfonso i höstas med fina resultat. Är noggrann och dedikerad, med i ponnylandslagets spetstrupp.


    Det har varit många duktiga unga ryttare som hållit sig väl framme, både hemma och ute i vida världens resultatlistor, 2019.

    Under året har childrenryttare (mellan 12 och 14 år) klivit upp och fram i rampljuset för svensk dressyr. Utomlands är children en stor sak, och ett bra komplement om man vill ligga i framkant som junior.

    Det är roligt att höra av ekipagen att förbundskaptenerna Marianne Essen-Söderberg och Tina Due Boije är uppskattade. Har vi bra ledare som coachar på rätt sätt, formar vi starka lag och möjligheterna att få svensk ung dressyr att växa.

    Expandera
    Talang
    Ridsport har sammanställt de hetaste unga talangerna inför 2020 i hoppning, dressyr och fälttävlan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden