FlygfänPå senare år har drönare blivit ett vanligt hjälpmedel, bland annat i lantbruket. I USA har forskare undersökt hur betesgående hästar reagerar på dem.
Drönare gör hästarna vaksamma
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Projektet genomfördes i Utah och forskarna inledde med att i kikare notera hur de olika grupperna av hästar, privatägda och i beteshagar på olika gårdar, uppförde sig under normala omständigheter. Deras uppförande var en blandning av att beta, skritta omkring, trava, ligga ner, stå och vila eller vara uppmärksamma på omgivningen.
Därefter lät man en drönare flyga över hästarna, på tre, 15 respektive 33 meters höjd över marken. Drönaren var försedd med en videokamera som registrerade hästarnas beteende. Den återkom med fem sekunders intervaller.
Hästarna blev påverkade, de slutade att beta, blev vaksamma och skrittade omkring, tills drönaren försvann. De började inte beta igen förrän en stund efter att drönaren försvunnit.
Forskarna konstaterar att drönare har en störande inverkan på hästar, så tillvida att de äter betydligt mindre för att istället skritta omkring och försöka undvika drönaren – framför allt den som flög lägst.
Evaluating changes in horse behavior as a response to small unmanned aerial vehicles. Ryan G Howell et al, Rangelands 2022
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på