Clinic
11 maj 2023 09:30
Ridsportplus

”Du är din hästs personliga tränare, du är ansvarig”

ClinicGillian Higgins har hjälpt hästägare i många länder till aha-upplevelser kring hästars skelett- och muskeluppbyggnad genom sina målade illustrationer på hästar. Under onsdagen höll hon hov för en entusiastisk publik på Flyinge med hjälp av hippologer och skolhästar. Publiken fick både nyttiga övningar med sig hem och en stor dos "så-här-funkar-det" kring hästens biomekanik.

”Du är din hästs personliga tränare, du är ansvarig”
Gillian Higgins med Henrik Söderwall på Wall Street under clinicen kring konceptet hästar från insidan och ut – Horses Inside Out. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Många har säkert sett de fängslande målningarna Gillian Higgins gör på levande hästar och närmare 600 personer hade köpt biljett för att få ta del av hennes kunskap under clinicen i Flyinges stora arena.

  Gh_kcl05479
  Gillian Higgins är en välkänd föreläsare, inne på sitt 17:e år med konceptet ”Horses inside out” som ständigt utvecklas. Foto: Kim C Lundin

  Gillian Higgins har tillbringat flera dagar på Flyinge med att förbereda elever från hippologutbildningen som assisterade under kvällen, välja hästar och inte minst måla två hästar på båda sidor.

  Hon är passionerat entusiastisk i sin pedagogiska gärning och tog sig under kvällen tid till att svar på frågor och förmedla sin kunskap med smittande entusiasm, kunskap och en hel del humor. Var kommer all denna passion för att undervisa i från?

  – Jag älskar hästar, har alltid varit konstnärligt lagd och sen älskar jag anatomi, min mamma är lärare och allt började väldigt enkelt, jag har gjort det här i någon form sedan 2006. Jag insåg tidigt att många hästägare behöver förstå sambanden i hur deras hästars mekanik fungerar för att bättre hjälpa dem. Det är min passion, att hjälpa hästar genom att ge deras ägare kunskap, förståelse och verktyg för att göra sina hästar smidigare och starkare i kroppen, förklarar Gillian Higgins.

  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Henrik Söderwall med Wall Street visar sidan med målade muskler och deras samband. Foto: Kim C Lundin

  Under dagen före clinicen hade hon med hippologeleverna målat de två clinic-hästarna Slide, som användes i longeringsövningarna hanterad av Wilma Lönngren, och Wall Street som visades riden och hoppad av Henrik Söderwall.

  Clinicen delades upp i två pass med en rejäl paus där det gavs tid för frågor, boksignering – Gillian Higgins har gett ut flertalet böcker – och mingel, och ljudnivån var hög när alla redan i halvtid fått mycket att fundera över och diskutera.

  Hästar från insidan och ut

  Publiken satt samlad längs en långsida och de två hästarna Slide och Wall Street användes för att på plats visa på hur hästens anatomi och rörelseapparat samspelar. Gillian Higgins pekade och visade på brune Slide medan hennes assistent i arenan Jessica Limpkin speglade varje rörelse på skimmeln Wall Street.

  Webgh_kcl05529
  En enkel övning som visar halskotpelaren och den stäckande rörelsen framåt nedåt. Foto: Kim C Lundin
  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Assistenten Jessica Limpkin gjorde samma övningar som Gillian Higgins för att underlätta för publiken att se tydligt. Henrik Söderwall med Wall Street och den skelettmålade sidan. Foto: Kim C Lundin

  Det första passet handlade om en genomgång av hästens skelett och hur de stora muskelgrupperna samspelar, där de målade illustrationerna tydliggjorde på ett pedagogiskt sätt hur vissa strukturer snudd på räcker från huvud till svans. Med hjälp av ett bildspel kunde Gillian Higgins peka på olika skelett delar och samtidigt med olika övningar visa hur hästens olika skelettdelar reagerade, dras samman och länger ut sig.

  ”If you don’t use it – you loose it”

  Gillian Higgins beskrev hur viktigt det är att känna till hästars normala rörelseomfång i olika leder, vilken riktning de kan röra sig i och hur mycket.
  – När du vet det kan du träna upp din egen häst till att använda hela sitt register till att bli mjukare, smidigare och starkare. Du kommer att förstå vilka övningar som tränar vad och vilka du behöver göra för att hjälpa din häst, förklarade Gillian inledningsvis.

  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Flera övningar visade hur stor rörelsevidd hästen har i olika leder och muskler. Foto: Kim C Lundin

  I en noggrann genomgång visades halsens funktion och rörlighet upp, bröstkorgen, ryggen och bakpartiet med olika övningar applicerade för varje kroppsparti. Hästens hållning avhandlades ingående i passet, tillsammans med de övningar som kan göras för att förbättra hur hästen står och visar upp sig . En god hållning, precis som för människor, hjälper hästen att fungera bra vare sig det är en sporthäst eller en ”happy hacker”, en hobbyhäst för uteritter eller bara sällskap.

  Webgh_kcl05550
  Gillian Higgins visade flera mycket användbara och enkla övningar, här med Slide. Foto: Kim C Lundin
  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Gillian Higgins illustrerade hur motsvarande rörelse känns för oss tvåbenta. Foto: Kim C Lundin
  Stretching
  Gillian Higgins demonstrerar hur du kan stretcha din häst svans och ryggrad, Wilma Lönngren med Slide. Foto: Kim C Lundin
  Stretching
  Jessica Limpkin visar på Wall Street som var kissenödig under första halvan och sedan till slut lättade på trycket i arenan. – Ahh så bra, det har vi väntat på hela dagen, sa Gillian Higgins. Foto: Kim C Lundin

  Vetgiriga och selfie-sugna

  Under pausen bjöds publiken ner i arenan för att fotografera och titta närmare på de illustrerade hästarna, det var förbud för att filma och publicera filmat material från själva clinicen för publiken, alla var välkomna ner under pausen. Och kön ringlade lång för att ställa frågor, få sin bok signerad eller helt enkelt ta en selfie med en av Storbritanniens stora auktoriteter på hästens anatomi och biomekanik.

  Webgh_kcl05887
  Välfyllt med publik på Gillian Higgins clinic. Foto: Kim C Lundin
  Webgh_kcl05885
  Välfyllt med publik på Gillian Higgins clinic. Foto: Kim C Lundin

  I rörelse och under ryttare

  I clinicens andra avdelning var det fokus på hästar i rörelse och publiken fick se hur de tre gångarterna skritt, trav och galopp påverkade olika delar av skelettet. Under den här delen använde Gillian Higgins flera övningar med bommar, både på marken och upphöjda, som användes för att aktivera och visa på hur hästen arbetade med sina muskler och hur rörelseapparaten påverkades med bomhöjd och avstånd.

  Du är din hästs personliga tränare – du ansvarar för att din häst mår fysiskt bättre.

  Wilma Lönngren visade upp Slide i de olika övningarna på volten och över bommar i longerlina, enkelt och okomplicerat, där det blev oerhört tydligt hur väl hästen arbetade över bommar. Gillian Higgins använde fem bommar i sina övningar och var noga med hur avståndet ändrades efter gångart.

  – Du kan prova med att ändra avstånden, korta och länga lite för att se hur din häst reagerar och arbetar. Det är väldigt individuellt vad som är bästa avstånd för varje häst i respektive gångart, så var inte rädd för att prova dig fram, förklarade hon.

  Webgh_kcl05726
  Wilma Lönngren longerar Slide över bommar på marken. Foto: Kim C Lundin

  Henrik Södervall och Wall Street var nu båda utrustade med skelett-illustrationer, något som blev väldigt illustrativt i både skritt, trav och galopp och inte minst över bommar och hinder.

  – Jag hade kanske inte räknat med en så här lång ”skelettryttare”, vissa punkter blir inte helt anatomiskt riktiga på dig Henrik för dräkten är för liten helt enkelt, precis som sadeln är liten för dig. Jag är glad att du och Wilma ställer upp, det är inte lätt att agera inför stor publik, sa Gillian Higgins.

  Gillian Visar På, Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Gillian Higgins med Henrik Söderwall på Wall Street under clinicen kring konceptet hästar från insidan och ut – Horses Inside Out. Foto: Kim C Lundin

  Henrik och Wall Street fick rida över samma bomövningar som tidigare visats med en häst i longerlina. Dessutom byggdes det en hinderserie med fem rättuppstående hinder längs långsidan, där hästens påskjut i avsprånget och landningen blev extra tydliga genom illustrationen.

  – Vad är det egentligen hästen gör när den hoppar – för mig är det två delar, en stegring följt av ett bocksprång, titta själva: stegring-bocksprång, stegring-bocksprång, förklarade Gillian Higgins med syfte på hur kroppen rör sig.

  Webgh_kcl05829
  Wilma Lönngren longerar Slide över upphöjda bommar, fem stycken växelvis höjda i en sida. Foto: Kim C Lundin
  Webgh_kcl05922
  Wilma Lönngren longerar Slide i galopp över upphöjda bommar. Foto: Kim C Lundin
  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Henrik Söderwall och Wall Street över markbommar Foto: Kim C Lundin
  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Henrik Söderwall hoppar en serie upphöjda bommar med Wall Street. Foto: Kim C Lundin
  , Henrik Söderwall Med Wall Street, Horses Inside Out
  Henrik Söderwall hoppar med Wall Street. – Hoppning är en stegring och ett bocksprång, sa Gillian Higgins. Foto: Kim C Lundin

  Efter nästan tre timmars föreläsning avslutade Gillian Higgins till varma applåder och åter var det många som hade frågor och funderingar. Gillian Higgins besvarade alla med samma metodiska och pedagogiska finess, tydligt och rakt med mycket värme.

  Mer om ”Horses inside out”

  Håll utkik efter mer ingående reportage om Gillian Higgins många övningar och tips i kommande nummer av Ridsport. Vill du själv ta del av Gillin Higgins live men missade clinicen har hon en serie med digitala föreläsningar på sin websida, kallad Horses Inside out Academy, som det går att köpa access till. Det finns även en stor mängd material som ger glimtar av Gillian Higgins arbete.

  Horses inside out academy

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden