Hoppning
1 augusti 2020 21:30
Ridsportplus

Dubbelt Fredricson i GP-toppen på Sundbyholm

Summer GamesDet var bröderna Peder och Jens Fredricson som dominerade lördagskvällens 1,50-final i ATG Riders League på Sundbyholm. Peder plockade hem den blågula rosetten med H&M Crusader Ice, och han ser en ljus framtid för hingsten. "Först nu börjar han komma ikapp", säger Peder. Samtidigt vann Emma Emanuelsson 1,35-finalen med den lilla speedhästen Joyful.

Dubbelt Fredricson i GP-toppen på Sundbyholm
Stilstudie av segerekipaget i GP-finalen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Peder Fredricson var ingen högoddsare när han red ATG Riders League i den stora Grand Prix-finalen på Sundbyholm under Summer Games. Han var den mest spelade av finalryttarna i 1,50-hoppningen.
– Det är alltid kul att vinna, säger han lågmält efter att ha hämtat sin priser.

Segerhästen var skimmelhingsten H&M Crusader Ice, efter Cabachon-Corland. Han är nu nio år och Peder börjar ta upp honom i klasserna.
– Först nu börjar han komma ikapp. Han gick ju i avel i fjol. I år har vi inte avlat med honom. Så att han har fått chansen att utvecklas och koncentrera sig på arbetet, berättar Peder som hela tiden testar nya saker.

Det handlade mycket om bröderna Fredricson i finalerna. Peder kunde kvittera ut 60 000 kronor för segern. En seger som det luktade utklassning om.

Storebror Jens Fredricson tog hem andraplatsen i Grand Prix-finalen med en lokal häst, Cosmopolit, efter Cohiba-Calido I, ägd av Markan på Strömsholm.
– Det är så kul att tävlingarna är igång igen, menar Jens som verkade njuta av varje steg han red på banan.

Jens fick 40 000 kronor för sin andraplats. Men han kunde addera ytterligare 8 000 kronor för tredjeplatsen i 1,35-finalen.

Det var tio ryttare som kvalat till vardera finalerna. Startfältet var suveränt. I GP-finalen var det inte mindre än tre ryttare med rutin från OS. Det var Peder som tog OS-silver i Rio 2016, Jens som red för Sverige i London 2012 och så Linda Heed som var med till Hongkong 2008.

Två OS-ryttare till fanns på plats, Malin Baryard Johnsson och Bruce Goodin, den senare är boende i Sverige men tävlar internationellt för Nya Zeeland. Bruce kvalade in till 1, 35-finalen.

Equestrian Sport
Emma Emanuelsson och Joyful. Foto: Roland Thunholm

”Vinna eller försvinna”

Men mest suverän i 1,35-finalen var Emma Emanuelsson med hästen Joyful. En häst som är uppfödd och ägd av Daniel Ahlberger, svensk mästare i hovslageri och tidigare tävlingsryttare. Hon är efter Careful-Turban Rose.
– Det var bara att satsa allt, säger Emma med sitt vackra leende. Vinna eller försvinna.
Joyful ger verkligen Emma glädje.
– Men jag rider henne åt Daniel tills hon blir såld, berättar hon.
Självklart vill hon ha kvar denna vinnarhäst i stallet. Men hon vill också se till att Daniel blir nöjd.

Tvåa i 1,35-finalen var ett annat helgjutet par. Stina Lillje från Arboga och fina Candlelight K, efter Cardento-Everest.
– Det är en mycket speciell häst som har en stor plats i mitt hjärta, sa Stina.

Candlelight K är ägd och uppfödd av Karin Larsson. Stina har haft henne från fyra års ålder.
– Det här var så kul och 12 000 kronor sitter inte i vägen.

Trea i denna final var Jens Fredricson med Con Tempi som han vann sitt kvalheat med i utklassningsstil.

Resultat Winning Round 1,50
Resultat finalen i 1,35

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden