Distansritt
27 juli 2018 05:30

Dubbla distansguld till Spanien på YR-EM – två svenskar i mål

MästerskapDet blev både individuellt guld och lagguld för Spanien när YR-EM i distansritt 120 km avgjordes i kuststaden Pisa i Italien. Sveriges lag var ett av de lag som sprack, men det blågula teamet hade två ryttare i mål individuellt.

Dubbla distansguld till Spanien på YR-EM – två svenskar i mål
Det svenska laget på YREM 120 km i Pisa i Italien. Fr. vä: Ruby Sundae och Linda Johansson, Peach Passion, Mikaela Linnér och MZ Zou Zou och Anna Remmare och Amanda Rehnström vid tygeln. Foto: Lina Augustsson

Tre nationer, Spanien, Frankrike och Italien, var favoriter inför YREM som avgörs vartannat år. Alla höll för trycket och tog minst en medalj, men att Frankrike, som under många år ansetts vara världsledande i distansritt och tagit medalj på EM och VM nästan alla år sedan 1985, förvånade lite med att bara få två av fem ekipage godkända i mål.

Det svenska laget skulle varit fyra ekipage men Amanda Cederholms häst blev skadad. Givetvis en nackdel att åka med ett lag med bara tre när man får ha fem ekipage speciellt som Sveriges chanser till en bra placering var just i lagtävlingen.

Det var MZ Zou Zou och Anna Remmare, regerande svenska mästarna Peach Passion och Mikaela Linnér och Ruby Sundae och Linda Johansson som skulle göra jobbet. Både Zou Zou och Peach Passion deltog med godkänd ritt förra året på YRVM i Italien. Det var 49 ekipage från 18 länder, och åtta lag varav fem med fem i laget tre med tre i laget.

2. Rubysundae Linda Johansson Yrem2018 Foto Lina Augstsson.
Linda Johansson lotsar fram sin Ruby Sundae på YREM-banan och blev bästa svenska ekipage. Foto: Lina Augustsson

Flacka banor

Starten på galoppbanan i Pisa gick 06.00. Minimitempot var satt till 13,4 km/tim, det var 40 minuter obligatorisk vila i alla vetgates och fyra sträckor på 33,9 km, 27,1 km, 30,5 km och 28,5 km. Det var flacka banor i Pisa med en höjdskillnad på högst 20 meter som avslutades på ett inte så vanligt sätt i distansritt med en 7 km lång raksträcka till vetgates och mål.

Klockan 06.45 var det som väntat Spanien och Frankrike som drog på ordentligt i täten på 22 till 23 km/tim i en klar ledning, i den lite svalare morgonen nära havet och innan temperaturen kröp upp över 30 plusgrader. Anna och Zou Zou hängde på en bra bit bakom tillsammans med ett norskt ekipage på runt 20 km/tim. Linda och Ruby avvaktade på cirka 17 km/tim medan Mikaela och PP sladdade i kön på cirka 14 km/tim. I det läget hade täten runt 11 km kvar till vetgate 1.

Där blev några uteslutna, Spanien tog en sekundledning före Frankrike och Spanien hade alla fem inne inom en minut. De båda länderna gick ut på andra sträckan med nästan alla i lagen inom cirka 3 minuter.

Anna och Zou Zou pulsade in som nr 26 på 19,4 km/tim och var 15 minuter bakom tätekipaget. Ruby pulsar in som nr 37 på 17,3 km/tim och Peach Passion som nummer 42 och har 37 minuter till täten. Det norska laget sprack när Obeyah stoppades av veterinärerna.

”Stolpe ut”

På den andra sträckan sänkte Anna tempot med Zou Zou och red ensam stora delar. De åtta i tätklungan fortsatte att dra på rejält med 22 till 23 km/tim i värmen som inte verkade bekymra sydeuropeernas hästar nämnvärt. I vetgate 2 hade startfältet dragits ut ytterligare och det svenska laget sprack när MZ Zou Zou fick tummen ned i besiktningen för gait (oregelbunden gång).

– De blev lite stolpe ut. Han var halt i besiktningen men två timmar senare gick det inte att se, säger hans ägare Ingrid Boström som har över 30 års erfarenhet som tränare och distansrittsryttare, ett VM-brons och tio SM-guld på hyllan, och stöttar flera ungdomar med sina hästar.

Både Spanien och Frankrike tappade sitt femte ekipage, och Linda och Mikaela blev godkända och kämpade vidare men i bakre fältet.

Bästa svensk på plats 19

I vetgate 3 med 28,5 km kvar var det fortfarande Frankrike och Spanien som slogs om gulden och Spanien ledde lagtävlingen knappt. Men de fanns en Sverigebekant outsider som trängt sig in som tvåa och det var Girola de Quercus och Mikaela Supekova, Slovakien. Tyvärr blev tvillingsyrran Lucia Jun Supekova utesluten men båda tvillingarna har tävlat och köpt hästar i Sverige. Linda och Mikaela red tredje sträckan på 15,7 respektive 13,9 km/tim, blev godkända, och fortsatte på sista sträckan.

EM-guld till Tunez Cost/Raquel Codina Costa, Spanien, 22,681 km/tim. Silver till Girola de Quercus/Mikaela Supekova, Slovakien. Brons till Scherazade Larzac/Lilou Thomas Arnoud, Frankrike, 22,674 km/tim. Guldmedaljören Tunez Cost är ett mbr sto född 2009 och ägs av Pep Costa. Raquel Codina Costa är bara 16 år men var sjua på YRVM 2017. Ruby Sundae/Linda Johansson slutade på plats 19 slagen av det ryska ekipaget, och Peach Passion/Mikaela Linnér på plats 22.

”Trötta hästar”

Laguldet på YREM till Spanien på 16.43,37 timmar och lagsilver till Italien på 19.14,56 timmar. Bara två lag i mål med minst tre ekipage så bronsmedaljen delades inte ut. Både Raquel Codina Costa och Bruna Pojols Aumatell i det spanska laget tog sitt andra raka lagguld på YREM, och taktiken då som nu var att försöka hålla ihop laget så bra som det gick i mål.

På YREM 2016 lyckades man komma i mål med hela laget inom åtta sekunder, men i år gick det sämre med bara tre godkända i mål. Svenskar på plats i Pisa rapporterade också att de spanska laghästarna var väldigt trötta i mål. En av dem avverkade sista 28,5 km på 26, 094 km/tim och blev också utesluten i slutbesiktningen för metabolik.

Av 49 starter var bara 22 godkända i mål, och 55,1 % uteslutna är för mycket även på ett EM eller VM där man ofta satsar lite extra.

Roligast ur skandinavisk synvinkel var kanske att Norge drygt 30 minuter bakom guldet knep en hedrande sjätteplats. Det gjorde meriterade klasshästen Yasir II, 14 år, som har tre internationella segrar på 120 km och en på 160 km och ägs av Olaug Espeli Carstensen som också blev Nordisk Baltisk mästare med honom 2015. Nu reds han av Jeanne Holum, 21 år som har tävlat Yassir många gånger och blir senior nästa år.

Den 12 augusti är det SM och YRSM på Simlångsritten utanför Halmstad.

Individuella resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden