LaghoppningTvå nationshoppningar på samma dag med två spetsade lag. Fredagen bjuder på höjdpunkter för alla som uppskattar laghoppning på hög nivå. "Vilken som är viktigast? Båda", svarar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Dubbla nationshoppningar väntar – båda lika viktiga

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Rom vakar Henrik Ankarcrona över den femstjärniga tävlingen med nationshoppning på schemat i morgon fredag.
Halva guldlaget från VM i Herning finns på plats i Rom, där de svenska ekipagen är Angelica Augustsson Zanotelli med Kalinka van de Nachtegaele och Dyrka du Carry, Jens Fredricson med Markan Cosmopolit och Diarado´s Rose Elith, Wilma Hellström med Cicci BJN och Sam van de Helle, Evelina Tovek med nya Azaria Dinero och Cortina 212, samt sist men långtifrån minst Henrik von Eckermann med Iliana.
Väntar ut svar före laganmälan
− I dag blir det uppvärmning och i kväll är det dags att anmäla laget. Jag har idéer om hur laget ska se ut men vill först se om jag får de svar jag vill ha i dag, om hästarnas form, säger Henrik Ankarcrona till Ridsport.
− De allra flesta ryttarna vill gärna rida i lag, så det gäller att göra rätt urval.
Fredag eftermiddag blir det också nationshoppning på trestjärnig nivå i Uggerhalne i Danmark. Lagtävlingen ingår i EEF Nations Cup och här finns viktiga poäng att ta för Sverige, för att komma till semifinalen i franska Deauville under midsommarhelgen och sedan förhoppningsvis till finalen i Warszawa i september.
Det kommer att bli tufft här, för alla vill kvala till semifinalen
Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson
− Vi har spetsade lag i båda nationshoppningarna, och det kommer att bli tufft här, för alla vill kvala till semifinalen, säger assisterande förbundskapten Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson, som följer ekipagen i Danmark.
Aktuella för lagplats är Peder Fredricson med Vroom de la Pomme, Rolf-Göran Bengtsson med Zuccero, Douglas Lindelöw med Charlie´s Way och Erika Lickhammer-Van Helmond med Hesjedal NL, medan U25-ryttaren Ottillia Lundgren med ComeOnConrad är första reserv.
Nationshoppningen rids fredag eftermiddag och Sverige har startplats nio bland de elva lagen.
Stark svensk trupp
− Alla starka nationer är här, så vi kan inte ligga på latsidan, säger Ancan som tror mycket på de svenska ekipagen.
− Peders häst Vroom de la Pomme har jag inte sett live förut, men den har hoppat felfritt i nästan alla sina starter med Peder, Rolfs häst var jättefin i Hamburg, Ericas häst har gått starkt och Douglas gjorde en fin insats i nationshoppningen i München.
Om Sverige lyckas eller inte i EEF Nations Cup kommer däremot inte att påverka möjligheten att starta i 2024 års högsta serie, eftersom upplägget för Nations Cup är i stöpsleven.
Nations Cup blir League of Nations
De definitiva reglerna sätts inte förrän i början av juni, men klart är att det blir ett nytt namn, Longines League of Nations, fem regionala omgångar med tio lag i varje grupp, och en final för de åtta bästa lagen.
− Nations Cup har sett likadan ut i många år, och en förändring är bra för alla parter. När konkurrensen blir hårdare behöver formatet förnyas, och mer prispengar föras in i serien, säger Henrik Ankarcrona som genom sin plats i FEI:s hoppkommitté har varit delaktig i utformningen av serien.
Och även om det svenska laget i Uggerhalne inte rider om en plats i högsta ligan nästa år, så är det väl så viktigt att bärga platser i årets semifinal och final.
− Vi vill ha så många chanser som möjligt till nationshoppningar, för att ge även ryttare med lite mindre rutin en chans att komma ut och tävla i det här formatet, med två rundor, säger Ancan Carlsson.
Startlistor och resultat Uggerhalne
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på