Dressyr
8 april 2022 06:25
Ridsportplus

Dufour: ”Nu har jag en bra mix med hästar i alla åldrar”

I stallet Efter att länge bara haft en Grand Prix-häst är dressyrstjärnan Cathrine Laudrup-Dufour – tvåa i inledande klassen i världscupfinalen på torsdagen – nu väl beriden med hästar i olika åldrar. ”Helst vill jag ha dem när de är fem sex år gamla.”

Dufour: ”Nu har jag en bra mix med hästar i alla åldrar”
Bohemian har tidigare tävlats av Cathrine Dufour. Ekipaget kom fyra vid OS 2021 och tog dubbelt silver vid EM 2021. Foto: FEI/Liz Gregg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När hon slog igenom på den internationella scenen med Atterupgaards Cassidy hade Cathrine Laudrup-Dufour bara fuxvalacken på Grand Prix-nivå. Ekipaget har tolv (!) medaljer från EM från åren som young rider och junior, samt ett individuellt brons från senior-EM i holländska Rotterdam 2019.

Nu är situationen en helt annan för Cathrine, med både Bohemian och Vamos Amigos på internationell Grand Prix-nivå. Bohemian lämnade OS i Tokyo med ett individuellt brons och EM i Hagen med ett individuellt brons, ett silver och ett brons i lag. Vamos Amigo slutade på en andraplats i den korta Grand Prixen på torsdagskvällen.

En mix av hästar i alla åldrar

Dessutom finns det flera hästar mellan fyra och tio år i stallet.
– Nu har jag en bra mix med hästar i alla åldrar, säger Cathrine.

Hon driver sin verksamhet i Fredensborg i Köpenhamnsregionen och rider nio hästar om dagen. Det finns fler att rida, men det hjälper en anställd beridare till med.
– Beridaren rider fyra-fem hästar om dagen och vi turas om med alla hästar så att hon ska kunna rida vilken häst som helst när jag är borta, säger Cathrine.

Cathrine har också en del hästar som Andreas Helgstrand äger. Dessa är i princip alltid till salu. Några hästar är hennes egna, Cassidy ägs av Cathrines familj och så finns det andra hästägare inblandade.

Fakta

Hästarna

Atterupgaards Cassidy
DWB val f -03 e Caprimond-Donnerhall, uppf Atterupgaard, Jystrup Midtsjaelland, äg familjen Dufour/Peter Dufour

Bohemian
WESTF val f -10 e Bordeaux-Samarant, uppf Heinrich Langewellpott, äg Abildgaard Equestrian

Vividus QRE 
SWB val 
f -15 e Zaladin MI-Don Charly, uppf Christian Påhlsson, äg familjen Zinglersen, Abildgaard Equestrian

Vamos Amigos
WEST val f -12 e Vitalis-Blue Hors Hotline, uppf Reesink Pferde, äg Cathrine Laudrup-Dufour, Sarah Pidgley

Wildcard
val f -13 e Wynton-Weltmeyer, äg Cathrine Laudrup-Dufour

Eternity
WESTF val 
f -04 e Escolar-Sir Donnerhall I, uppf Franz Remmersman

Cathrine rider också hästar åt Helgstrand Dressage.

En av dem är Eternity som ska gå lilla rundan 2022.
– När man rider åt Andreas Helgstrand är de alltid till salu, så är det bara, säger ryttaren.

Eternity tog brons på unghäst-VM för 7-åringar 2021. Då reds han av Anne-Mette Hansen från Danmark.

Kul att följa utvecklingen från fem, sex års ålder

Cathrine tar emot andras hästar för träning och utbildning i mån av plats och tid.
– Men vi rider inte in hästar. Helst vill jag ha dem när de är så där fem, sex år gamla. Det är en rolig ålder att börja arbeta med dem. Det är kul att följa deras utveckling från de åren.

Om Cathrine är intresserad av en häst provrider hon alltid minst vid två tillfällen.
– Jag vill verkligen känna att de använder kroppen på ett smart sätt. Och så vill jag prova om de har enkelt för att samla sig, till exempel genom att se om de kan ta ett par steg i piaff.

Danskan har en förkärlek för heta hästar som hela tiden vill framåt, men vill samtidigt att de ska ta hand om sig.
— Ja, det är viktigt, hästen måste liksom veta hur den ska använda sin kropp och använda den till rätt saker, inte vara spänd och hålla igen men inte heller överarbeta.

Fler Grand Prix-hästar i stallet ger inte bara ett lugn över att framtida mästerskap är möjliga, de ger också henne själv möjlighet att träna mer på sådant som hon har lite kämpigt med. Med bara en häst som kan det allra svåraste, är det trots allt begränsat hur mycket ryttaren kan träna på en rörelse eller ett moment för sin egen skull.

Flitigt anlitad på Breeders

Cathrine har varit testryttare på Breeders flera gånger nu, där hon tydligt och pedagogiskt förklarat vad hon gör när hon rider. Det handlar mycket om lösgjordhet, självbärighet och en vilja att samarbeta och lyssna på ryttaren.
— De hästar jag vill ha behöver inte alls ha de största gångarterna, det är inte det viktigaste för mig. Men de måste ha tillräckligt bra gångarter, säger dressyrryttaren.

Fakta

Fyra av hästarna i stallet

Vividus
Vividus QRE Foto: Ridehesten

Vividus QRE

Sedan mitten av 2020 har Cathrine SWB-hästen Vividus QRE i stallet. 

Han hamnade hos den framgångsrika danskan då han köptes av den danska stjärnans hästägare, familjen Zinglersen, Abildgaard Equestrian.
– Det är en riktig supertalang, säger Cathrine.

Vividus har visat vad han går för i Sverige flera gånger. Som föl blev han utvald till elitfölauktionen för gångartshästar. Han hamnade sedan i Danmark hos ungdomsryttaren Anders Sjoebeck Hoeck som red Breeders i Flyinge på valacken 2020. Tanken var ekipaget skulle ha deltagit på unghäst-VM samma år, men mästerskapet ställdes in på grund av pandemin.

Så småningom kom valacken till Cathrine för träning.
– Då tyckte ägarfamiljens dotter så mycket om honom så vi undersökte om det gick att köpa honom. Och det gjorde det, säger Cathrine.

Vamos-amigos
Vamos Amigos Foto: Stefan Lafrentz

Vamos Amigos

Vamos Amigos är den som är närmast att ta över efter stallets förstahäst Bohemian.
– Han är en riktigt stor talang, säger Cathrine om valacken som hon äger tillsammans med den brittiska dressyrdomaren Sarah Pidgley.

Ekipaget, som visade upp sig och vann en Grand Prix på Flyinge i samband med Breeders 2021, gjorde debut i världscupen i oktober med 81,135 procent och en fjärdeplats i küren.
– Han blir nästa stora stjärna.

Wildcard
Wildcard Foto: Privat

Wildcard

Wildcard är Cathrines egen. Han kom till henne redan som 6-åring men har fortfarande inte kommit till sin rätt på tävlingsbanorna.
– Han är riktigt het, men det gillar jag. Det får ta den tid som behövs för att saker och ting ska falla på plats, säger dressyrryttaren.

Utbildningsmässigt går Wildcard Intermediaire och det är också på den nivån han tävlas.
– Det är en häst som jag absolut tror kan gå Grand Prix.

A74q0325
Atterupgaards Cassidy Foto: Roland Thunholm

Atterupgaards Cassidy

Atterupgaards Cassidy har inte sagt definitivt farväl till tävlingsbanorna, men det blir inga fler mästerskap eller något som på något annat sätt sätter press på Cathrines trotjänare.

Valacken startade i världscuptävlingen i danska Herning i oktober och vann enkelt. Någon pensionering är inte aviserad, så det är troligt att han dyker upp i fler sammanhang framöver när det passar honom och ryttaren.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden