Sport
9 augusti 2012 20:01

Dujardin – OS-drottning i hjälm

Hon har fått frågan om sin hjälm så många gånger nu, men svarar lydigt varje gång. Och det är inte hjälmen det hänger på när man rider om OS-medaljer.

Dujardin – OS-drottning i hjälm
En guldmedalj satt inte fel för hemmahoppet Dujardin. © Fotograf Jan Gyllensten AB,

Hon kallar den för ”crash helmet” och har fått flera gliringar för störtkrukan hon väljer att rida med.
– Du ska väl inte rida med den i London, sa folk till mig. Men man vet aldrig vad som händer, jag har fått en skallfraktur när jag trillade av utan hjälm. Jag gör det för min egen säkerhet, berättade Dujardin.

Och visst gick det att rida OS i dressyr i hjälm. Det gick uppenbarligen även att vinna OS i hjälm. Till Big Bens klockspel och andra brittiska teman red hon hem guldet genom en ritt där det nästan var helt omöjligt att se Dujardin röra en fena i sadeln. Hennes hjälper är otroligt fina och Valegro (val f -02 e Negro) dansar efter sin ryttares minsta vink.

Det var jämnt i kampen mellan Adelinde Cornelissen på sin Parzival (val f-97 e Jazz) , som är Valegros raka motsats, och Dujardin. Huvuddomaren Stephen Clarke beskrev de båda toppekipagen.
– Adelinde rider med enorm power och uttryck i sitt program. Men vi skulle vilja se mer lätthet och självbärighet, Parzival blir lite kort i nacken ibland. Charlotte har inte lika mycket power men visar en häst som verkligen bär sig själv.

– Jag ville bara rida in på banan och njuta, inte ångra något. Valegro kändes trött, men han gav ändå allt. Han svek mig inte, sa Dujardin, som nu ska fira segern på en båt i Themsen.
– Hela teamet kommer att vara där, det blir fantastiskt. Hoppas vi inte drunknar bara…

Holländska Adelinde kom till OS med en Parzival som ingen riktigt hade koll på. Efter världscupfinalen har valacken varit småskadad och hon har ridit mindre tävlingar som uppladdning.
– Jag har haft ett annorlunda upplägg än vad alla trodde. Många var förvånade att han gick så bra här. Men jag gjorde bara det som var bäst för Parzival, och det fungerade uppenbarligen.

Bronset gick även det till värdnationen, genom Laura Bechtolsheimer och hennes jättefux Alf, eller Mistral Höjris (val f-95 e Michellino) som han egentligen heter.
– Det är väldigt känslosamt för mig, Alf har bara blivit bättre och bättre för varje dag. Idag ville jag bara njuta av en fantastisk kür inför den här publiken. Han gav mig en otrolig ritt.

Läs mer om dressyrfinalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden