Sportnytt
4 januari 19:50
Ridsportplus

Dyrare att anlita tävlingsveterinär

TävlingskostnaderDet blir dyrare att ha tävlingsveterinär under 2024. Timkostnaden på helger, då de flesta tävlingar sker, blir nu 988 kronor. "Det är svårt att få utgifter och inkomster för tävlingsveterinären att gå ihop", säger en tävlingsarrangör.

Dyrare att anlita tävlingsveterinär
Tävlingsarrangörerna måste ibland ta ut höga avgifter för att bekosta tävlingsveterinären. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De senaste två åren har kostnaden för tävlingsveterinär ökat med elva procent. Kanske inte så avvikande från alla andra kostnadshöjningar, men ändå ytterligare en avgiftshöjning som ska tas ut av tävlingsryttarna.
    – När vi har dressyrtävlingar kunde veterinäravgiften i fjol hamna på 250 kronor, och då är det nästan som man skäms som arrangör, säger Marie Morgensterns Folin, tävlingsledare hos Lunds Civila Ryttarförening som har tävlingar i helgen.

    Föreningen anordnar hoppning och det dryga 20-talet hästar som startar i 1,20 och 1,25 ska bekosta veterinären. Veterinäravgiften är satt till 135 kronor.
    – Det kommer troligen inte att gå ihop för oss. Det är svårt med tävlingar så här tidigt på året eftersom de är årets dyraste tävlingar för ryttarna, då både medlemskap och licenser ska lösas, säger Marie Morgensterns Folin.

    Reglerat vad veterinären får kosta

    Enligt Svenska Ridsportförbundets regelverk får bara kostnader för veterinärens arvode och körersättning enligt Jordbruksverkets regler ingå i veterinäravgiften.

    Arrangörer har rätt att vänta med att berätta vad veterinären ska kosta tills ryttarmeddelandet skrivs och man vet hur många hästar som ska besiktigas, men de flesta arrangörer sätter ändå en avgift redan i propositionen, en avgift som kan betalas i samband med anmälan.

    På en ponnyhoppning med ett fåtal starter i Lätt A, där ponnyerna ska visas, och ännu färre i Medelsvår B som kräver närvaro under klassen, kan det handla om flera hundralappar i veterinäravgift om kostnaden för veterinär ska täckas.

    Strävar efter att hålla nere avgiften

    På 13-spelen i Helsingborgs Fältrittklubb tas 120 kronor ut i veterinäravgift. Det ska täcka hästbesiktning och veterinär närvaro under klasser på tre av tävlingsdagarna, samt restid och administrativ tid för veterinären. Resekostnader tillkommer också.
    – Vi vill ligga så lågt som möjligt i veterinäravgift, och får räkna ut i efterhand hur det stämde. Det är möjligt att vi kommer att gå back, säger tävlingsledaren Susanne Hagman.

    Jordbruksverkets regler

    Detta gäller för tävlingsveterinär

    Då krävs besiktning

    Tävlingsformer som innebär medelhög djurskyddsrisk och innebär att alla deltagande hästar ska besiktigas:

    • Hopptävling med svårighetsgrad från Lätt A för ponny och 1.20 för häst
    • Svår dressyr
    • Hoppmomentet i fälttävlan om detta sker efter terrängmomentet
    • Mästerskap på nationell eller internationell nivå, för de tävlingsformer som klassas som låg risk
    • Körtävling som innehåller samtliga moment (maraton, dressyr och precisionskörning)

    Då krävs veterinär närvaro under klassen

    • Hopptävling med svårighetsgrad från Msv A för ponny och 1.30 för häst
    • Distansritt på distanser längre än 30 kilometer eller där minimitiden som ryttarna måste vara ute ger ett snittempo som överskrider 150 meter per minut
    • Terrängmomentet i fälttävlan
    • Maratonmomentet i körning.

    Alla tävlingsveterinärer kostar lika mycket. Veterinären debiterar för minst 30 minuter och därutöver för varje påbörjad 15‑minuters­period. Veterinären debiterar för all tid som går åt till tävlingen, resa till och från tävlings­­platsen samt förberedande och uppföljande administrativt arbete.

    Under 2024 gäller de här avgifterna:
    Vardagar klockan 8–17 kostar det 177 kronor för varje påbörjad 15-minutersperiod (708 kr/timme)
    Övrig tid kostar det 247 kronor för varje påbörjad 15-minutersperiod (988 kr per timme)
    Bilavgift 3,50 kronor per kilometer

    Här kan du läsa mer

    Expandera

    Marie Morgensterns Folin i Lunds Civila Ryttarförening säger att man får ha en långsiktig plan när det gäller veterinäravgiften.
    – Det kan gå med lite plus en tävling och med minus en annan. Det viktiga är att det stämmer över tid.

    Det är Jordbruksverket som sätter kostnaderna för tävlingsveterinär och bestämmer när det krävs besiktning av hästar och när det krävs veterinär närvaro under klasser. Det är också Jordbruksverket som anställer tävlingsveterinären, och kostnaden som Jordbruksverket tar ut av tävlingsarrangören ska även täcka skatt, sociala avgifter samt administrationen kring verksamheten.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden