Sportnytt
29 december 2019 10:13
Ridsportplus

Dyrare att tävla när TDB slutar hantera pengar

Ökade kostnaderDet blir dyrare att tävla nästa år, eftersom tävlingsarrangörerna får nya kostnader. Det främsta skälet är att tävlingsdatabasen TDB slutar hantera pengar och föreningarna måste betala för banktjänster.

Dyrare att tävla när TDB slutar hantera pengar
Anna Norstedt på Ridsportförbundets kansli har fått ge mycket hjälp till ryttare och arrangörer nu när reglerna för TDB ändras. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vi har landat i att anmälningsavgifterna behöver höjas med runt 25 kronor, med de nya avgifterna liksom med de höjda arvodena för domare och överdomare.

Så säger en tävlingsarrangör som Ridsport har varit i kontakt med.

De nya avgifterna handlar om kostnader för att köpa de nya banktjänsterna, som behövs i samband med att TDB slutar hantera pengar.

Arrangören blir en mellanhand

Arrangören måste också ta höjd för serviceavgiften för TDB, som tidigare varit 10 kronor per anmält ekipage, och gått från ryttaren direkt till TDB. När TDB slutar hantera pengar måste arrangören vara mellanhand och ta in serviceavgiften, som dessutom höjs till 15 kronor per anmälan.
− För ryttaren handlar det om en ökning på fem kronor per anmält ekipage, oavsett hur många starter per anmälan det handlar om, säger Anna Norstedt,
som arbetar med TDB-utveckling och support på Svenska Ridsportförbundets kansli.

Orsaken till att TDB slutar hantera pengar är ny lagstiftning som inte tillåter en sådan pengahantering. Under hela året har Ridsportförbundet uppmanat alla med TDB-konton att tömma kontot på pengar. Det har gett effekt.
− Vi ser hur användarna nu tömmer sina konton i rask takt och ger också mycket support till dem som vill ta ut pengar, säger Anna Norstedt.

Från nästa år kommer anmälningsavgifterna att gå via ett utomstående betalsystem, Swedbank Pay. Om anmälaren använder betalkort reserveras pengarna – såvida arrangören inte har bestämt att betalning ska ske i samband med anmälan – och dras sedan från kontot i samband med betaldag. För den som valt att betala med Swish dras pengarna direkt.
− Om du återtar anmälan före betaldag kommer pengarna tillbaka per automatik om du har betalat med Swish, och reservationen släpper om du har betalat med kort, säger Anna Norstedt.
− En fördel för arrangörerna är att det bara kommer att finnas betalda anmälningar i systemet, eftersom ryttarna inte kan anmäla utan att ha pengar på bankkontot.

Varje arrangör får själv göra en uppskattning av höjningen

Svenska Ridsportförbundet går inte ut med några rekommendationer om hur mycket tävlingsarrangörerna bör höja sina avgifter.
− Det finns så många faktorer som påverkar, som antalet starter och om det är hoppning eller dressyr eller någon annan gren. Varje arrangör får helt enkelt göra en egen uppskattning, säger Anna Norstedt.

Fakta

Kostnader för att tävla

 • 500 kr
  Swedbank Pay, som hanterar avgifter från ryttarna, kostar arrangören 500 kronor/år samt  en avgift på 1,15 kr plus en procent på beloppet per transaktion.
 • 500 kr
  Swedbank SUS som hanterar premier och återbetalning kostar arrangören cirka 500 kronor/år samt 1,50 per återbetalning/transaktion.
 • 15 kr
  Serviceavgiften för TDB höjs från 10 till 15 kronor och administreras av tävlings-arrangören från den 1 januari.
 • 500 kr
  Arvodena till domare/överdomare höjs med 25 kronor/timme, vilket ger arrangören en merkostnad på 500 kronor för en tävlingsdag på tio timmar med en domare och en överdomare.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden