Harmoni och säkerhetGenom god och noggrann hantering av hästen från marken kommer vi få säkrare och mer harmoniska hästar även när vi rider. Det var ett av Eamon Hickeys budskap när han höll clinic på Flyinge Kungsgård på onsdagen.
– Det handlar inte om fysisk styrka, utan om teknik och tajming när du hanterar din häst, säger han.
Eamon Hickey: ”Det viktigaste är hästhanteringen – inte ridningen”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Harmoni och säkerhet från marken var temat när Eamon Hickey höll clinic på Flyinge Kungsgård. Clinicen, som arrangerades av Vellinge Hästsportförening på initiativ av Maria Gretzer och Jonas Holmberg, lockade över 1000 personer. Publiken fick inte se någon ridning, utan fokus låg helt och hållet på säker kommunikation från marken.
– Vi behöver lära oss att hantera hästen och ta mer tid på oss tillsammans på marken innan vi ens tänker tanken att sitta upp. Låt varje moment ta tid innan du går vidare till nästa steg, säger Eamon Hickey.
Unghästar på schemat
Under kvällen fick publiken se Hickey hantera tre olika unghästar som han aldrig hade träffat tidigare. En oinriden treåring, samt en inriden fyraåring och en femåring.
– Målet är att visa god hantering från marken och hur vi kan jobba med hästarna på ett mer följsamt sätt.
Hickey ville sända flera budskap som ryttarna kunde ta med sig hem.
– Lägg gärna ned lite extra tid på vanlig hantering, som till exempel när du leder hästen till och från hagen. Var noggrann med att hästen är följsam och mjuk även när du leder den, inte bara i ridningen, allt hänger ihop, säger han.
Detta är viktigt för att skapa en säkrare stallmiljö.
– Att bara kunna leda hästen på ett bra sätt är väldigt viktigt. Att lära sig hantera hästen så att den inte blir bufflig och puttar dig. Du och hästen ska gå mjukt och följsamt tillsammans, så att ni kan gå fram, vända och backa lugnt och följsamt. Den ska backa lätt och gå fram lätt.
”Allt är utbildning”
Vi lär alltid hästen något, även när vi inte tänker på det. Det gäller därför att vara medveten om vilka signaler vi sänder ut när vi kommunicerar med vår häst, både på marken och vid ridning.
Hickey gör en till synes enkel gymnastikövning som han återkommer till med samtliga hästar under clinicens gång. Genom denna övning upplever han att han får god kontakt med hästen, vilket sedan hjälper till oavsett vilken situation de skulle hamna i.
– Vi går framåt, stannar, flyttar hästen lite åt sidan och backar sedan något steg. Här tränar vi på att vara följsamma tillsammans. Hästen stannar och slappnar av och då klappar jag den i pannan. Jag upplever att många hästar uppskattar en klapp som är mer som massage, i pannan eller på halsen, snarare än en hård klapp på halsen. Samtidigt som jag hanterar hästen utstrålar jag hela tiden ett lugn och tänker mycket på min egen andning, säger Hickey.
Om hästen skulle bli orolig eller rädd för något så återgår Hickey till den trygga gymnastikövningen för att få tillbaka kontakten med hästen.
– Det är inget hokus pokus och funkar inte med ”quick fix”, säger han och beskriver att hästen behöver vara helt trygg i hanteringen från marken innan man går vidare till nästa steg. När det gäller unghästar är det extra viktigt att inte stressa vid inridningen. Hur lång tid en inridning tar är väldigt individuellt.
Din egen andning
– Innan vi ens tänker på att lägga på ett täcke, en sadel eller en tömkörningsgjord så behöver hästen vara trygg med andra saker. När jag leder hästen provar jag att lägga grimskaftet över ryggen eller att sträcka mig över hästen och klappa den på andra sidan. Om hästen inte accepterar detta är det inte lönt att börja tänka på inridning än. Då hade jag gjort övningar från marken i några dagar först för att skapa en positiv upplevelse,
Han betonar även vikten av pauser i träningen, speciellt när det handlar om unga hästar.
– Även om vi tänker att sådant jobb från marken inte är fysiskt jobbigt, så är det mycket mentalt att ta in för den unga hästen. Lägg in mikropauser där ni bara står helt stilla och låter hästen ta in allt mentalt. Ta fyra djupa andetag och stå helt stilla och avslappnat innan ni fortsätter.
Tänk på vad ni ska göra
Det är inte bara i ridningen som vi behöver göra hästen lösgjord i kroppen. Det finns mycket man kan göra innan man ens suttit upp. Hickey betonar vikten av upprepning och att låta det hela ta tid.
– Hästen måste vara helt trygg i hanteringen innan du går vidare till nästa steg i inridningen. Om hästen skulle bli orolig tänker jag hela tiden på vad jag kan göra för att hjälpa den och hur jag kan använda hästens energi till vår fördel.
Lugnet i fokus
Hickey använder aldrig ordet nej.
– Om hästen blir rädd eller gör något den inte ska så ropar många ”Nej, lugn nu”. Jag försöker istället tänka på vad vi faktiskt ska göra och brukar återgå till min trygga lilla gymnastikövning för att få tillbaka kontakten. Istället för ”nej” så tänker jag ”framåt, tack” eller ”gå åt sidan, tack”. Bara den tanken kan göra stor skillnad. Försök använda hästens energi till att istället få den mjuk och följsam. Behåll lugnet och fokusera.
– Målet är att lära hästen att bli modig. Det är jätteviktigt att hästarna inte blir rädda för det vi gör, vi kan lära hästen att inte bli rädd. Se det som att du hjälper hästen genom att visa vad den ska göra, inte genom bestraffning. Så fort hästen gör något bra så blir det beröm och en mikropaus i träningen.
Handlar om teknik – inte fysisk styrka
Att vara konsekvent och tydlig är något som hästarna uppskattar, menar han.
– Om du låter hästen nafsa på dig den ena dagen så kan du inte bli sur på dem när de sedan går för långt och biter ordentligt. Detsamma gäller om du har en häst som ”buffar” på dig och trycker på dig när du leder den. Beröm inte hästen när den buffar på dig, om du gör det kan du inte bli arg på den sedan när det blir en större smäll. Det är viktigt att vara tydlig och konsekvent redan från början, för då hinner det aldrig gå så långt. Upprepa, upprepa, upprepa. Precis som när du gör övergångar i ridningen. Det kan krävas tusentals upprepningar, det är inget ”quick fix”.
Genom att vara konsekvent i arbetet på marken kommer du att få tillbaka mycket även i ridningen.
– Det hänger ihop. Ju mer lösgjord hästen blir, desto lugnare kommer de stå på stallgången och desto bättre kommer det bli i ridningen.
Viktig med tiden
Att ta tid på sig gäller även i ridningen, men genom ett gediget arbete på marken kan du sedan få mycket gratis när du sitter upp i sadeln.
– Det handlar inte om fysisk styrka, utan om teknik och tajming. Det är viktigt att hästen kan stå helt stilla på ett avslappnat sätt, med slakt grimskaft, utan att du håller hårt i den hela tiden.
Precis som i ridningen så finns det saker i hanteringen som hästen behöver få tid på sig att lära sig.
– Jag tycker att man bör träna hästen på att öppna munnen, innan man ens tänker tanken på att sätta på ett träns med bett. Detta är även viktigt för att enkelt kunna avmaska hästen, då vi vill att hästen lugnt öppnar munnen för att vi ska kunna hjälpa den. Att kunna läsa av hästarna och se de små skillnaderna i hanteringen är vad vi hela tiden bör sträva efter, säger Hickey.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på