Hoppning
17 juli 2014 19:26
Ridsportplus

Så hålls Gotha glad

Hon är temperamentsfylld och gillar inte att kompromissa. Men hon hoppar som en gudinna. I alla fall om hon är på gott humör. Nu satsar Henrik von Eckermann på att rida söndagens Grand Prix i Aachen med Gotha FRH.

Så hålls Gotha glad
Henrik von Eckermann får anstränga sig för att hålla temperamentsfyllda Gotha FRH på gott humör.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gotha FRH (sto f 2001 e Goldfever-Prestige Pilot uppf Jan Minners äg Madeleine Winter-Schulze) gjorde sin första start i Aachen i onsdagens kval till Grand Prix-hoppningen. Och det var ett hoppsuget och fräscht sto som gav Henrik von Eckemann lite att göra med att ha koll på grejerna inne på banan. Det blev fyra fel och ett bra steg på vägen till målet med tävlingen.
– Hon kändes bättre än någonsin. Jag vill rida Grand Prix-hoppningen med henne. Det är därför jag är här, säger Henrik von Eckermann som bara har lyckats ta sig dit en gång tidigare och det var för sex år sedan.

Den rödhåriga damen började sin internationella karriär på riktigt med Henrik von Eckermanns arbetsgivare och chef Ludger Beerbaum. Ekipaget var bland annat tvåa i världscupfinalen 2010. Henrik von Eckermann började att rida och tävla fuxen sommaren 2012. Efter det har ekipaget bland annat tagit lagbrons på EM, vunnit en femstjärnig Grand Prix i Hongkong och vunnit en omgång i penningstinna Global Champions Tour. Senaste tävlingen innan Aachen var Monte Carlo i slutet av juni. Där blev det en sjundeplats i GP-hoppningen. Stoet kan sina saker.
– Det viktigaste med henne är att hålla henne på gott humör, inte tråka ut henne, säger Henrik von Eckermann. 
Hur gör du det?
– Det går inte att sitta på en ridbana och rida runt, runt på en volt. Hon behöver göra olika saker, gå ut på galoppbanan, ridas ut och så. 

Gotha visar gärna lite attityd inne på hoppbanan och om hon får bestämma ska det gå undan ordentligt. Hennes ryttare får inte bestämma allt. 
– Det går inte att sätta henne på plats. Jag får kompromissa en del. Ibland blir det inte den perfekta rundan, men det får jag acceptera. Hon måste få bestämma lite. Hon har ett väldigt temperament, säger Henrik von Eckermann. 

Aachens Grand Prix har 1 miljon euro i prispengar, ungefär nio miljoner svenska kronor. Klassen avslutar tävlingarna på söndag och har 40 startande. Knappt tio är direktkvalificerade och de 18 bästa från torsdagens nationshoppning får också en plats. Övriga platser går till de bästa från onsdagens och fredagens kval. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden