Sverige
1 augusti 2017 13:24

Efter drunkningsolyckan: ”Kusken mår jättedåligt”

Nu börjar den värsta chocken lägga sig hos Häståkeriet som förlorade en häst i en drunkningsolycka på Djurgården i lördags. "Det är ofattbart", säger Carina Westman som driver företaget.

Efter drunkningsolyckan: ”Kusken mår jättedåligt”
Sekunderna före tragiken - den här bilden togs av en medarbetare i Häståkeriet strax innan olyckan som tog hästens liv hände.

Det har varit några kaotiska dagar för Carina Westman sedan i lördags då den tragiska olyckan hände. Hon har bland annat haft krismöten med de som var med och samtal med Kanalbolaget som kör färjor där olyckan hände.
– Kusken och medhjälparen mår jättedåligt och har skuldkänslor för det som hände trots att dom verkligen gjorde allt dom kunde. Det var en ofattbar olycka som ingen kunde förutse, säger Carina Westman. 

Erfaren kusk
Kusken har kört för Häståkeriet i över tio år, den förolyckade hästen blev tolv år och har använts i företagets verksamhet i två år. Innan dess har han tävlat i lopp för nordsvenska travare. 
– Det var en mycket stabil och lugn häst. Men just den här dagen stannade han till och tittade på något, började backa och då vek vagnen sig, säger Carina Westman. 

När vagnen hade vikt sig började den att kana nerför slänten mot Djurgårdskanalen. Passagerarna och medhjälparen hann dock hoppa av innan hela ekipaget åkte ner i vattnet. Kusken satt kvar på kuskbocken och försökte få hästen framåt medan hennes medhjälpare samt en av passagerarna hoppade ner i vattnet.

Gjorde allt de kunde
De gjorde allt de kunde för att koppla i från vagnen och hålla upp hästens huvud ovanför vattenytan, men det gick inte. En förbipasserande av alla människor hoppade också i för att hjälpa till.

När väl Räddningstjänsten kom till platsen tog kusken kommandot över räddningsarbetet och sa åt dykare att börja ge hästen hjärt- och lugnmassage redan nere i vattnet. Upplivningsförsöken fortsatte, bland annat med mediciner, när räddningspersonalen fått upp hästen på land.
– De tog också väldigt illa vid sig över att det var så många personer på plats som bara stod och tittade på utan att hjälpa till utan i stället filmade och fotograferade. Det går också mycket rykten och snack på sociala medier som vi alla tycker är jobbigt, säger Carina Westman. 

Medhjälparen försökte också få hjälp från de båtar som tillhör Kanalbolaget utan framgång. 

Få personalen att må bättre
Nu riktar Carina Westman in sig på att få dom inblandade att må bättre och släppa sina skuldkänslor.
– Det som har hänt är ofattbart, en olycka som ingen kunde förutse, säger hon. 

Häståkeriet har ändrat sina turer efter olyckan så att de inte längre kör förbi olycksplatsen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden