Dressyr
6 januari 17:22
Ridsportplus

Efter två tunga diagnoser drömmer Linnea Nyström om paralympics

PararyttareFörst föddes hon med TAR-syndromet som bland annat innebär korta armar. För sju år sedan uppdagades det att hon hade stora nervskador och kronisk smärta från midjan och neråt. Men 32-åriga Linnea Nyström har inte gett upp sin ridning – tvärtom. Hon satsar fullt ut på paradressyr: "Jag älskar att rida och jag älskar min häst. Jag tänker fortsätta kämpa," säger hon.

Efter två tunga diagnoser drömmer Linnea Nyström om paralympics
Linnea Nyström och "Rambo". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Linnea Nyström föddes med ett sällsynt syndrom som heter Trombocytopeni Absent Radius, TAR-syndromet. Det innebär korta, svaga armar, sneda underutvecklade händer och fingrar som inte kan böjas, samt en brist på blodplättar.

Visst är det svårt ibland, men jag tänker positivt och det är det här jag vill göra. Linnea Nyström.

Detta har inte hindrat 32-åringen från att rida i vanlig ridgrupp på ridskola från det hon var åtta år fram tills för några år sedan.

Inte heller har det stoppat henne från att ta en juridikexamen vid Uppsala Universitet.
– Jag har bara ett liv, och mina funktionsnedsättningar och min kroniska smärta ska inte få begränsa mina drömmar och vad jag vågar testa och satsa på, säger Linnea Nyström som bor i Tyresjö utanför Stockholm.

Ännu en diagnos

För snart sju år sedan komplicerades hennes situation ytterligare när hon fick ytterligare en sällsynt diagnos, livedoid vaskulopati. Den har inneburit stora nervskador och kronisk smärta från midjan och nedåt. Vintern 2020 genomgick hon en stor ryggoperation.
– Jag opererade in elektroder som styrs med en fjärrkontroll längs ryggmärgskanalen. Det har minskat smärtan men jag lever varje dag med kronisk smärta och känselbortfall i ben och fötter, säger Linnea Nyström.

Men redan 2018 kom hästen ”Rambo” in i hennes liv och 2020 blev hon ägare till honom. Han är en 17-årig valack, korsning mellan fjording, arab och welsh cob, 146 cm hög.

”Min bästa vän”

– Han är det snällaste som finns och tar alltid hand om mig som om jag vore gjord av glas, det är som att han känner på sig att han måste vara extra försiktig. Han är min bästa vän. Samtidigt kan han vara busig och skutta omkring om någon annan som gillar det rider honom.

Ekipaget satsar nu för fullt på paradressyr och det första målet är SM i sommar.
– Att sedan någon gång få rida paralympics, att få representera Sverige där skulle vara helt fantastiskt.

Rambo, som själv har en funktionsnedsättning efter att ha fått operera bort sitt vänstra öga i sviterna av en sparkolycka, har anpassat sig bra till livet som parahäst. Det innebär bland annat att hans ryttare rider med öglor att hålla i, och har lite svårt för att ge små, fina hjälper med sina ben.
– Han hade aldrig haft en pararyttare på ryggen innan mig. Han är helt fantastisk, han älskar att träna och tävla.

Nya rutiner

Enögdheten har gjort att Linnea Nyström har fått tänka till lite i sina vardagsrutiner. Hon sitter till exempel upp från höger sida så att Rambo ska kunna se vad som pågår, och har en lina på vänster sida när hon lastar.

Linneanyström2
Linnea Nyström och Rambo på tävlingsbanan.

En annan förändring är att Rambo ska flytta från det stall där inackoderingarna sköter allt själva till ett stall med full skötsel. Linnea Nyström arbetar heltid som jurist med inriktning mänskliga rättigheter och personer med funktionsnedsättning.
– Jag måste spara lite på kroppen och vill kunna fokusera fullt ut på min häst och min träning när jag är i stallet, säger hon.

Klassificering ska göras

Nu närmast ska hon göra en ny klassificering för att se i vilken grade hon ska rida i. Det är en process i flera led. Först ska läkarintyg skickas in, sedan ska hon undersökas av en särskild klassificerare och även rida upp.

Linnea Nyström har också fästman, hund och två katter samt är engagerad i paradressyren genom att anvara för den i Stockholms Läns Ridsportförbunds tävlingssektion.
– Ja, det är många järn i elden, men det är viktiga saker alltihop, säger hon.
– Och vad jag har för val annat än att kämpa? Visst är det svårt ibland, men jag tänker positivt och det är det här jag vill göra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden