Hästägartips
7 mars 2021 11:07
Ridsportplus

Ekonomen: ”Viktigt att hela familjen är införstådd”

Värd varenda kronaDet skämtas ofta om att hästägare döljer för familjen vad det kostar att ha häst. Det är inte så lyckat, säger Kristina Johansson, redovisningskonsult och hästägare.

Ekonomen: ”Viktigt att hela familjen är införstådd”
Ta ett steg i taget på vägen mot hästköp är ett av råden från ekonomen Kristina Johansson, själv hästägare. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att köpa häst borde föregås av en lika noggrann planering som vid alla stora beslut i livet, säger Kristina Johansson, som är redovisningskonsult och lärare i ekonomi på BYS i Skara, och har hästar hemma på gården utanför Falköping.
    – Många tänker att köpet av hästen är den stora kostnaden, men det handlar också om löpande kostnader på ett antal tusen kronor. Varje månad. Säg att du får ut 24 000 kronor efter skatt på din lön, och ska lägga 6 000 av dessa på hästen. Har du råd med det?
    – Det är viktigt att ha råd att ta ansvar, för hästen är ett levande djur som du ansvarar för dygnet runt. Du kan inte ställa in den i garderoben när du tröttnar.

    Kristina Johansson rekommenderar att hästägare har en buffert på i alla fall 30 000–40 000 kronor för oförutsedda utgifter, och säger att det är klokt att börja lägga undan pengar ett tag innan man köper häst.
    – Se till att ha ett startkapital. Välj sedan inte första bästa stallplats, utan se vad som finns på marknaden och vad de kräver av dig, i tid eller pengar. Att ha hästen på den egna gården eller hos någon annan i familjen innebär ofta lägre kostnader. Men den som har gården ska dra av kostnader för hästen, eftersom det handlar om privata omkostnader som inte hör till näringsfastigheten.
    – Där får man göra ett överslag på el, vatten, underhåll, foder och annat, om man inte har de exakta siffrorna. Gör du inte det, så riskerar den som har gården ett skattetillägg.

    Rekommenderar inte mörkläggning

    Att mörka hästkostnaderna för övriga i familjen är inget hon rekommenderar.
    – Det är inte schysst att hålla saker hemliga för familjen. Sedan är det en sak om barnen håller på med häst och föräldrar ställer upp för dem. Men finns det syskon som inte rider så måste de kompenseras på något sätt.

    Om det verkligen krisar ekonomiskt gäller det att kunna få hjälp av sina närmaste.
    – Alternativt att du har en riktigt bra bankkontakt, som känner dig, och som du kan ringa, säger Kristina Johansson.

    Fakta

    Ekonomiska tips från Kristina Johansson

    • Ha ett startkapital – lägg undan pengar långt före hästköpet så att du vet att du kan avvara vad det kostar att ha häst.
    • Prova hästägandet – kan du låna en häst eller har foderhäst först?
    • Leta rätt stallplats – ta inte första bästa utan kolla marknaden.
    • Var ärlig – mot dig själv och familjen om vad det kostar att ha häst.
    • Gör budget – och följ upp den.
    • Sänk utgifterna – utnyttja medlemsrabatter och företagsrabatter, jämför mellan olika försäkringar, köp begagnat, använd dina friskvårdspengar som anställd till träningar.
    • Sök inkomster – kan du få in lite pengar på att ha medryttare, göra mer själv i stallet eller sälja prylar du inte behöver?

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden