Sverige
31 december 2019 09:40
Ridsportplus

Ekonomi: Vem ska ha råd med hästar i framtiden?

Fördjupning del 1 av 4Hästägandet är på väg att förändras i takt med att hästsektorn går från ideell till professionell, från svart till vit. Framtidens hästägare måste antingen ha gott om pengar eller tid. Ridsport går på djupet när det gäller ekonomin i hästnäringen.

Ekonomi: Vem ska ha råd med hästar i framtiden?
Anna Norberg lade ner sitt inackorderingsstall efter 17 år. Det fick i stället bli kollektivsstall, där alla hjälps åt och där ett större antal boxar hyrs ut till en annan företagare. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi tar avstamp i ett litet stall i västra Sverige. Det ligger på Johanna Knapes föräldrars gård, och där har Johanna sina fyra hästar. Hennes tävlingshäst, mamman till denna, ett årsföl och en sällskapsponny.
    − Jag räknar helst inte på vad hästarna kostar mig, men jag känner förstås till mina fasta kostnader. Sedan lägger jag ungefär lika mycket till på träning och tävling, säger Johanna som tränar och tävlar hoppning upp till 1,35.

    Hon har ett heltidsjobb inom offentlig sektor, som miljöstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och arbetar dessutom extra med bland annat tömkörning och håller lite träningar, inom ramen för ett eget företag.

    Johanna-knape-m-hast
    Johanna Knape Foto: Susanne Högdahl

    Stallhyran är relativt låg men å andra sidan betalar hon också med jobb både i stallet och på gården.

    Dubbla infallsvinklar som egenföretagare och hästägare

    Som både hästägare och egenföretagare har hon dubbla infallsvinklar kring kostnaderna som det innebär att ha häst.
    − När jag åker och tränar vill jag såklart betala för mig, för jag tycker att alla ska kunna leva på sitt jobb. Men jag vet också hur det är att sälja tjänster till andra. Man blir ju kompisar, och det är svårare att ta betalt fullt ut av människor man känner.

    Samtidigt har hon själv aldrig försökt pruta när hon köpt andras tjänster.
    − Jag upplever nog inte att det stora problemet är att kunder vill pruta, utan att det är lätt som företagare att kompromissa med sig själv.

    Sm_img_2738
    Om alla skulle betala vad det verkligen kostar att ha häst, kanske många inte längre skulle ha råd att ha kvar hästen. Foto: Susanne Högdahl

    Man blir ju kompisar, och det är svårare att ta betalt fullt ut av människor man känner.

    Johanna Knape

    En som tröttnat på att kompromissa är Anna Ozén på företaget Bergshyttan Häst & Semin i södra Dalarna. Förra året lade hon ner sin seminstation, efter att ha räknat ut vad den kostade henne.
    − Jag skulle ha behövt höja priset med 40 procent inför -säsongen 2019 för att kunna ta ut lön för mig och den personal jag behövde, och täcka upp för de ökade foderkostnader torkan 2018 förorsakade. Jag insåg att jag inte kunde höja priset så mycket, säger Anna Ozén.
    − Hur andra får ihop det vet jag inte, men jag löste det inte.

    Annaozenimg_7202
    Anna Ozén Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Egna uppfödningen en lyxkonsumtion

    Nu vilar verksamheten på gården Bergshyttan på de två benen inackordering av fölston och unghästar åt andra samt konsultverksamhet.
    − Jag har också en egen uppfödning, men det betecknar jag som min lyxkonsumtion.
    − Kunderna vill inte betala vad det kostar med en hållbart uppfödd häst, som har blivit regelbundet verkad, avmaskad, vaccinerad, fått en väl avvägd foderstat och tränats fram till ridbar ålder, alltså helst fyra eller gärna fem år. Alla vill ha sådana hästar, men få är beredda att betala vad det kostar att producera dem, säger Anna Ozén, som oftast väljer att sälja hästarna som föl, innan de kostat henne för mycket.

    Kvar blir inackorderingsverksamheten, där Anna Ozén tar ut affärsmässiga priser.
    − Jag kan inte gärna ha differentierade prislistor bara för att en del har häst fast de egentligen inte har råd. Det är inte min uppgift att sponsra andras hästägande.
    − Alla kan inte ha egen häst, men det är inte alla som inser det. Det finns också en risk för bristande hästvälfärd om människor försöker ha häst fast de egentligen inte har ekonomi till det.

    Fyra kronor per minut

    Varje minut som en anställd arbetar med hästar kostar fyra kronor, om en avtalsenlig lön ska betalas ut. Denna formel har tagits fram i en studie gjord av bland andra Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad.

    20180304-093206-8862
    Laga det du har och köp inte en massa onödig utrustning, är hästrådgivaren Margareta Bendroths tips för att kunna fortsätta ha råd att ha häst. Foto: Stefan Ketur

    30 minuters hästhantering, med fodring, täckespåläggning och in- och utsläpp, kostar 120 kronor. Varje dag. Eller 3 600 kronor i månaden i bara hantering. Sedan tillkommer hyra för stallplats, kostnader för foder, strö, utrustning, hovslagare, träning och allt annat.
    − En minuts arbete kostar mer än ett kilo grovfoder. Det kan vara intressant att ha i åtanke när man lägger arbetstid på att fylla höpåsar, säger Margareta Bendroth.
    − Hur många av dem som driver inackorderingsstall subventionerar inte sina inackorderingar, fortsätter hon.

    Margareta Bendroth befarar att många hästföretagare inte har räknat på sina kostnader, utan sätter pris utifrån vad andra tar, eller vad som låter bra.
    − Men när du driver ett företag måste du faktiskt ha ett vinstsyfte. Att klocka varje moment under en arbetsdag och ha en lista att visa upp är också ett bra argument för att förklara prissättningen för dina kunder.

    Img_2690
    Brist på förståelse från kunderna är ett skäl till att Anna Norberg i Onsala gjorde om sitt inackorderingsstall till kollektivstall. ”Bara den senaste servicen på traktorn gick på 13 000 kronor.” Foto: Susanne Högdahl

    Det går att effektivisera utan större investeringar

    Om hästägare skulle betala vad det verkligen kostar, kan det mycket väl leda till att inte alla som i dag har häst har råd att ha kvar den.
    − En del hästägare lever nog på marginalerna, men det finns å andra sidan pengar att spara genom att inte köpa så mycket onödig utrustning, utan laga det man har eller köpa begagnat, säger Margareta Bendroth, som lutar sig mot en rapport som kom för några år sedan, och som visar att hästägarna lägger mer pengar på utrustning än på foder.
    − Hästföretagare kan också utan några större investeringar effektivisera exempelvis utfodring, och därmed minska arbetstiden. Sedan måste vi också fråga oss om det viktigaste är att vi har så många hästar som möjligt, eller att de hästar vi har, och de hästföretagare som finns, ska ha det så bra som möjligt? Vi kanske får inse att alla inte har råd att ha häst.

    Att hästföretagarna ska ta som sin uppgift att subventionera enskilda människors hästägande, är inte någon hållbar väg, menar Margareta Bendroth.
    − De företagarna ledsnar till slut. Vi måste ha en näring som är sund, för både djur och människor.

    Img_2748
    Många hästägare som hyr in sin häst tänker inte på slitaget och kostnaderna för att laga hagar, stall och prylar. Och tiden för jobbet. Foto: Susanne Högdahl

     

    En del hästägare lever nog på marginalerna, men det finns pengar att spara.

    Margareta Bendroth

    Andelen äldre hästhållare har ökat

    Jordbruksverket har gjort två stora undersökningar av svensk hästsektor, 2010 och 2016. I den senaste undersökningen har andelen hästhållare i åldern 26 till 40 år minskat, samtidigt som andelen hästhållare över 65 år ökat. Dessutom har andelen hästhållare med eftergymnasial utbildning ökat.

    Img_2467
    Anna Norberg Foto: Susanne Högdahl

    Hästägarna blir alltså äldre, och ställer dessutom högre krav på tjänsterna de köper. Det kan Anna Norberg i Onsala vittna om. Hon lade nyligen ner sitt inackorderingsstall efter 17 år.
    − Kraven från inackorderingarna höjs för varje år, och vi hästföretagare förväntas vara proffs men inte ta betalt som proffs. Under alla år har jag fått höra hur tacksam jag ska vara för att jag får jobba med min hobby. Men min hobby är inte att rensa hängrännor på ridhuset eller väga silagebalar, säger Anna Norberg, som nu är färdig med att vara ”livsstilsföretagare”, som hon kallar det.
    − Många hästföretagare har lämnat hobbynivån, men fastnar på en nivå där företagandet blir en livsstil, i stället för att komma vidare till ett fullfjädrat och professionellt företagande.
    − Det är också svårt att få kunder att förstå hur mycket kostnader det är när man bedriver inackorderingsverksamhet, hur mycket service och reparationer som krävs, och hur mycket slitage det blir på allt. Bara senaste servicen på traktorn kostade 13 000 kronor.

    Hit-gar-pengarna
    Hit går pengarna

    Nu har hon gjort om ett antal boxar till ett kollektivstall, där alla hjälps åt, och har dessutom hyrt ut nio boxar till en hästföretagare som bedriver rehabverksamhet.
    − Det är mycket enklare att hyra ut till en person som också är företagare, säger Anna Norberg.

    Sm_img_2593
    Det krävs en hel del logistik och planering för att dra runt ett inackorderingsstall med flera inhyrningar. Foto: Susanne Högdahl

    Fakta

    Häst-Sverige i siffror

    Ur Jordbruksverkets undersökning 2016.

    • De allra flesta hästar i Sverige är hobby-hästar, medan en fjärdedel av rikets hästar finns inom näringsverksamhet.
    • Näringsverksamhet med häst omfattar 15 000 årsarbetskrafter fördelat på 27 900 personer.
    • Jämfört med 2010 har andelen hästhållare i åldern 26 till 40 år minskat.
      Det är samtidigt en signifikant ökning när det gäller andelen hästhållare över 65 år, från 12 till 16 procent.
    • Jämfört med 2010 har andelen hästhållare med eftergymnasial utbildning ökat.
    • Jämfört med 2010 ses en signifikant minskning av andelen hästhållare med aktivitetsstöd och aktivitetersättning som huvudsaklig inkomstkälla.
    Expandera

    I morgon: Del 2 Travsporten blev vit 
– och världsledande

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden