Sverige
8 maj 2020 17:05
Ridsportplus

Ekonomiska bakslag i spåren av corona

EkonomiTävlingsarrangörer som planerade ett meeting under april och maj riskerar att förlora stora summor. 
Nu undersöker Svenska Ridsportförbundet om 15-kronan till TDB kan tas ut på annat sätt.

Ekonomiska bakslag i spåren av corona
Trots inställda tävlingar och uteblivna intäkter har klubbar fått betala den så kallade 15-kronan, vilket väcker heta känslor. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mer än 500 ridsporttävlingar i Sverige är inställda under april och maj till följd av corona. Ett antal av dessa är hoppmeetings som skulle ha gett arrangörerna ett ordentligt tillskott i klubbkassan.

    Men för de klubbar som tvingades ställa in i ett sent skede blir verkligheten en annan. En orsak är uttaget av 15-kronan.

    För varje anmälan som görs till en tävling går 15 kronor direkt vidare till företaget Equipe som är systemförvaltare av TDB. Om tävlingen ställs in efter sista betaldag ska de pengarna ändå gå vidare till Equipe.
    − Det Equipe tar betalt för är sådant som redan har utförts, är motiveringen från Jon Stenqvist, vd för Equipe.

    Men även tävlingar som ställs in före sista betaldag måste betala 15-kronor för alla som betalat via Swish. Detta drabbar bland annat Ryttarkamraterna Kumla som skulle haft tävling under påskhelgen.

    Förstår inte hur förbundet har tänkt

    Gunilla Öberg-Tornblad i klubbens tävlingssektion förstår inte hur förbundet har tänkt.
    − Nog för att det nya betalsystemet är skandalöst dåligt. Men det här tar priset. Hur kan de göra ett system där klubbarna får kostnader utan att ha rätt att ta ut avgifter?

    Orsaken till detta är att 15-kronan dras i samband med transaktionen, och för anmälare som betalar med Swish görs transaktionen omedelbart.
    − Men för dem som betalt med kort handlar det om en reservation som släpper på betaldagen, och ställs tävlingen in före betaldag dras ingen avgift för dessa, svarar Anna Norstedt som hanterar TDB-frågorna på Svenska Ridsportförbundet.

    Hur kan de göra ett system där klubbarna får kostnader utan att ha rätt att ta ut avgifter?

    Gunilla Öberg-Tornblad, , Ryttarkamraterna Kumla

    Hon säger också att förbundet tittar på en lösning för att kunna hantera 15-kronan direkt mot anmälaren.

    Även när det gäller avgifterna till Swedbank Pay kan lättnader vara på gång. Ridsportförbundet skriver på sin hemsida att kreditavdelningen på Swedbank Pay tittar på det just nu, och att de också kommer att införa lättnader när det gäller årsavgiften.

    Tävlingsboxar är en stor kostnad för arrangörerna

    En annan stor kostnad för tävlingsarrangörerna är hyrda tävlingsboxar. Företaget Mobilboxen är ensamt i Sverige om att hyra ut tävlingsboxar.

    I avtalet står det att full hyreskostnad debiteras vid inställd tävling, oavsett orsak. I samband med coronaepidemin har företaget dock valt att inte kräva fullt betalt.
    − Vi tar ut 33 840 kronor plus moms av våra kunder, även om de har hyrt boxar för hundratusentals kronor. Våra kunder har också pengarna tillgodo om de hyr boxar senare i år, säger Robert Widmark som driver företaget.
    − De allra flesta klubbar har förståelse för att vi måste täcka våra fasta kostnader för personal, bilar och lokaler, men inte alla. En del klubbar verkar vara beredda att tvista om detta, säger han.

    Fakta

    15-kronan och licencer:

    15-kronan

    • 15-kronan var tidigare en tia och betalades av varje anmälare som en extraavgift utöver anmälningsavgiften. Den tian fick anmälaren inte tillbaka vid återtagen anmälan eller vid inställd tävling.
    • 15-kronan är dock inbakad i anmälningsavgiften även om tävlingsarrangören aldrig ser dessa pengar, utan de går direkt till förvaltningen av TDB.
    • Klubbar som tar betalt direkt på tävlingsplatsen belastas inte med 15-kronan.

    Licenser

    • Häst- och ryttarlicenser som lösts för 2020 kan återköpas inom två veckor efter köp. En hästlicens kostar 330 kronor årligen och en årslicens för en seniorryttare 835 kronor.
    • Oanvända meetinglicenser kan gälla för en annan tävling senare under 2020 eller 2021.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden