KrönikaRidsports krönikör Elisabet Hoff konstaterar att de saudiska arrangörerna lyckades väl med att låta sporten tvätta bort kritiska tankar under världscupfinalerna.
Elisabet Hoff: ”Med facit i hand – sportwashing funkar”
För vem tänkte på piskstraff, offentliga halshuggningar och en styckmördad regimkritisk journalist när Henrik och Peder seglade runt inne på banan i världscupfinalen? Inte jag i vart fall.
Utan minsta motstånd lät jag mig drogas och förföras av deras uppvisning i fulländad harmoni. Det var tio poäng rakt över. Det gällde för övrigt hela tättrion. Som tre naturbarn, barfota (antar jag) och med milda bett. Eller helt utan som i det franska fallet.
Samma under dressyren. Inte en tanke på fängslade kollegor och torterade människorättskämpar som bara kan drömma om att få utrycka sig så här fritt. Nej, jag ondgjorde mig i stället över alla gapande hästmunnar. Rakt ner i kaninhålet med andra ord.
Den som red sin häst i mest korrekt form och med sluten mun genom hela programmet var Melissa Galloway från Nya Zealand. Hon kom tia…
Alltså. Är det inte dags att skrota kandaret? Helt. Det skulle befria inte bara hästarna utan hela sporten från en massa problem. Att så fanatiskt hänga fast vid ett bett ämnat för krigiska slagfält ter sig allt mer obegripligt. Är det verkligen värt all bad will?
När detta skrivs är FEI:s Sports Forum i gång. Där pläderar Sverige för att kandar blir frivilligt. Själv tror jag inte längre att frivillighet förändrar något. För hur många GP-ryttare i Sverige väljer att rida på träns? Patrik Kittel gjorde det på SM 2021 och vann.
Efter det, någon?
Alla i det saudiska förbundet måste ha varit skitnöjda.
Men tillbaka till sportwashing.
De som valde att åka till världscupfinalerna nyttjade en demokratisk rättighet. Självklart ska man då visa värden (och de bönestunder som ledde till långa pauser) respekt. Men nog öste flera västryttare på lite väl i berömmet av arrangören. Omedvetet eller medvetet. Vet inte vilket som är värst.
Alla i det saudiska förbundet, som är statsstyrt, måste ha varit skitnöjda. I tv fick dessutom en av deras ryttare framhäva att detta finalarrangemang med god marginal var det bästa någonsin och skulle heller inte komma att överträffas. Kanske det var sportens framtid vi såg i Riyadh.
Förra året satte Saudi dopingrekord för ett enskilt FEI-event då 15 av 32 testade distanshästar, 47 procent, i ett lopp i Al Ula var dopade. Alla utom en var i saudisk ägo. Fem månader senare tilldelades Al Ula VM i distans 2026 efter ett ”outstanding bid”.
Demokratin är på tillbakagång i världen medan diktaturerna vinner mark. Även i ridsporten.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på