Avelsnyheter
30 juli 2014 09:42
Ridsportplus

Elithästarnas uppväxt – Nice Stephanie

SWB har flera riktigt bra uppfödningar som är rankade bland de bästa i världen just nu. Men hur var hopphästarna egentligen som unga? Följ vår serie om elithästarnas uppväxt. I del tre får vi veta mer om Nice Stephanie.

Elithästarnas uppväxt – Nice Stephanie
Nice Stephanie under 3-årschampionatet i Flyine 2007.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsports Avelsextra ställde tidigare i år frågan hur det gått för 2007 års Riksfölfinalister. Slående var att av åtta listade hoppindivider hade ingen förra året följt upp med till exempel topplaceringar i Breeders. Om man vänder på det; vad gjorde de hopphästar som  av World Breeding Federation nu är rankade bäst i världen inom SWB när de var riktigt unga?

Vi ställde frågan till uppfödarna till fem högt rankade SWB-uppfödningar;  Lunatic som förra året var bästa svenskfödda häst, totalt som 26:a i världen enligt World Sport Horse Breeding Federation, och kvartetten Ohlala-Nice Stephanie-Cyklon och Glory Days, som toppade årsrankningen räknat till april i år.  Sverige låg då nia i världen bland hoppstamböckerna, före Hannover och precis efter Oldenburg. Ohlala och Nice Stephanie var så högt som 11 och 13:de plats på världsrankningen. Vi visar samtidigt vilka tidiga omdömen dessa hästar fick, om och när de visades.

13 NICE STEPHANIE, f 2004, e Cardento 750-Ralme’-Abbe’ uppfödare: Karin Engström och Stefan Israelsson, ryttare Penelope Preveost, Frankrike.

– Nice Stephanie var vår första storhästuppfödning, berättar uppfödaren Karin Engström.
– Vi fick några föl till, men vi håller inte på med hästar längre, vi sålde den sista 2012. Vi hade inte råd att fortsätta, berättar Karin.

Karin hade ridit som ung men gjorde ett uppemot 20 år långt uppehåll. Av en tillfällighet erbjöds hon och Stefan i början av 00-talet två shetlandsponnyer. De tog sedan råd av sin granne och Karins barndomsvän Simone Hermannsson, själv uppfödare, om att köpa en stor häst. Det blev först en Alme’-dotter betäckt med Cortez, som fick bråck precis före fölningen så att båda gick förlorade.
–    Sedan köpte vi köpte Nice Stephanies mamma Ralme’a genom en annons på Bukefalos. Hon hade redan fått jättebra föl, och vi betäckte med Cardento.  Det blev ju jättebra. Totalt har vi fött upp sex föl. De senare har inte varit så lätta att sälja, men inte heller lika bra som Nice Stephanie, säger Karin, som här berättar om Nice Stephanies första år:

Föl: Gick med sin mamma i hagen hemma hos oss. Vi hade dem med en ponnyåring och ett halvblodssto som var tre då. Hon var väldigt busig och gick inte att hålla instängd i en hage, hon hoppade ut!
Åring: Också bara hemma.
Tvååring: Vi började träna henne i löshoppning när hon var två år, i Mellerud hos Gunnel Frölin och med Sten Lindgren. Hon hoppade bra, men var vild.
Tre år: Vi visade henne på treårstest i Nunntorp i Dalsland. Vi fick hjälp av Sofia Dalgren i Stenungsund, som är ridlärare och också red in henne åt oss. Hon fick 8-8 på hoppningen. Det är ju inte superbra, utan nästan medelmåttigt, och hon fick 6 för sin skritt och trav. Vi kunde anmäla till Flyinge men var fundersamma och tänkte att med de poängen så kommer det väl inte gå så bra. Men vi tänkte också att det var en rolig grej att vara med och bra utbildning för henne att komma ut, så i sista stund anmälde vi oss. Hon gick vidare till finalen och kom trea! Om vi inte hade åkt till Flyinge så hade inget av det som hänt med henne blivit av överhuvudtaget. Om jag förstått det rätt så hade hon inte fått gå vidare från den regionala bedömningen om hon hade visats idag, för att hon hade någon 6:a.

– När det hade gått så bra på Flyinge så skickade vi ett mail om henne till Lisen Bratt-Fredricson och frågade om de var intresserade. Lisen svarade och bad om en CD med film. En dag när jag skulle jobba natt och körde till jobbet ringde Peder Fredricson, och jag blev så överraskad att jag höll på att köra i diket! Han ville titta på henne, och vi möttes i Kungsbacka. Han tyckte hon var fin och de köpte henne. Om jag inte skickat mailet till Lisen så hade hon kanske bara gått i någon hage idag. Det var en lyckosam kedja hela vägen med henne.

4-åring: I början av januari lämnade vi henne hos Lisen och Peder, där KristofferAbrahamsson började rida henne. Hon gick fyraårstestet på Flyinge men inte superbra.
– Sedan sålde Lisen och Peder henne till Olivia Kinnesson, som flyttade till Belgien där hon har verksamhet. Hon tävlade henne upp till 130 internationellt.  Sedan kom Nice Stephanie 2012 till Penelope via Jos Lansink och Ashford Farm, där Angelica Arvidsson är nu. 

 Nice Stephanie

3 årstest

Kvalitetsbedömning

Typ

8.0

7.0

Huvud hals och bål

7.0

7.0

Extremiteter

7.0

7.0

Skritt

6.0

0

Trav

6.0

0

Galopp

8.0

Teknik hoppning

8.0

8.0

Temperament hoppning

8.0

8.0

Skritt riden

6.0

Trav riden

7.0

Galopp riden

7.0

Temperament gångarter

7.0

Totalpoäng gångarter

42.0

Totalpoäng hoppning

46.0

Mankhöjd

165.0

166.0

Bedömningsplats

Nuntorp

Bollerup

Bedömningsår

2007

2008

Läs också de tidigare delarna i serien:
Lunatic
Ohlala

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden