Avelsnyheter
16 juli 2014 13:12

Elithästarnas uppväxt – Lunatic

SWB har flera riktigt bra uppfödningar som är rankade bland de bästa i världen just nu. Men hur var hopphästarna egentligen som unga? Följ vår serie om elithästarnas uppväxt. Först ut - Lunatic.

Elithästarnas uppväxt – Lunatic
Carl Dyrendahl med Lunatic under en nationell hoppning i Halmstad 2005.

Ridsports Avelsextra ställde tidigare i år frågan hur det gått för 2007 års Riksfölfinalister. Slående var att av åtta listade hoppindivider hade ingen förra året följt upp med till exempel topplaceringar i Breeders. Om man vänder på det; vad gjorde de hopphästar som  av World Breeding Federation nu är rankade bäst i världen inom SWB när de var riktigt unga?

Vi ställde frågan till uppfödarna till fem högt rankade SWB-uppfödningar;  Lunatic som förra året var bästa svenskfödda häst, totalt som 26:a i världen enligt World Sport Horse Breeding Federation, och kvartetten Ohlala-Nice Stephanie-Cyklon och Glory Days, som toppade årsrankningen räknat till april i år.  Sverige låg då nia i världen bland hoppstamböckerna, före Hannover och precis efter Oldenburg. Ohlala och Nice Stephanie var så högt som 11 och 13:de plats på världsrankningen. Vi visar samtidigt vilka tidiga omdömen dessa hästar fick, om och när de visades.

Bästa svenskfödda häst 2013 enligt WBFSH:s rankning:
26 Lunatic f 1998 e Landlord-Utrillo-Oden, uppfödare Magnus Dyrendahl, ryttare Jens Fredricson, Sverige.

Dyrendahls är en känd uppfödarfamilj, vars stostam förvaltats av familjen sedan trettiotalet. Äldste sonen Carl Dyrendahl tävlade Lunatic upp till Svår klass. Här berättar Magnus Dyrendahl om Lunatics första år:

Föl: Gick i hagen med mamman och gårdens andra ston med fölen.
Åring-tvååring: Gick på hingstbete hos Lasse Forslund.
Tre år: Gjorde treårstest. Han förhandsvisades som hingst men bedömningen var att han hoppade för dåligt (!) och därför blev han kastrerad. Han hade heller ingen hingstkaraktär, men jag trodde att han hoppade bra nog för att vara intressant som hingst. När han inte var det blev han kastrerad.
Fyra år: Han gick fyraårschampionatet. Jag tyckte fortfarande att han var bra nog och anlitade Svante Johansson, men de gick inte till final. Han vann i Halland, men det fick jag höra var Svantes förtjänst. ”Han blir inget” tyckte alla, men jag har hållt på i några år och har aldrig suttit på en häst med sådant tryck från marken.  Jag trodde tidigt att han var en svårklasshäst och min son Carl red honom på SwedeHorse. Å andra sidan var inte ridbarheten den bästa, och det jobbade vi mycket med. När Jens köpte honom var det som tidshoppningshäst, men jag sade att om du sköter det här rätt så kan han nog gå 160… Det tog tills han gick OS i London innan han blev riktigt accepterad, men jag kunde inte ens själv i min vildaste fantasi tro att han skulle komma så här långt.  

Treårstest och kvalitetsbedömning Lunatic

 

3 årstest

Kvalitetsbedömning

Typ

7.0

7.0

Huvud hals och bål

8.0

7.0

Extremiteter

8.0

8.0

Skritt

7.0

8.0

Trav

7.0

7.0

Galopp

8.0

Teknik hoppning

8.0

8.0

Temperament hoppning

9.0

9.0

Skritt riden

7.0

Trav riden

7.0

Galopp riden

8.0

Temperament gångarter

8.0

Totalpoäng gångarter

45.0

Totalpoäng hoppning

48.0

Mankhöjd

163.0

163.0

Bedömningsplats

Varberg

Halmst

Bedömningsår

2001

2002

I nästa avsnitt av serien om elithästarnas uppväxt kommer vi att titta närmare på Ohlala.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden