Sverige
19 augusti 2017 17:00
Ridsportplus

EM blir rivstart för förbundets nya generalsekreterare

En hästtjej med HR-kompetens är ny chef för svensk ridsport.
"Allt som jag gjort hittills har på ett vis syftat hit. Det här blir mitt sätt att ge något tillbaka till hästvärlden", säger Annika Tjernström, ny generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

EM blir rivstart för förbundets nya generalsekreterare
"Mitt arbete kommer att bestå i att både vara lyhörd och vara tydlig och kunna fatta beslut, även obekväma sådana", säger Ridportförbundets nya generaldirektör Annika Tjernström till Ridsport. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Måndagen den 7 augusti tog hon plats bakom skrivbordet på kansliet i Strömsholm, som  högsta tjänsteman i ett förbund med ett 40-tal anställda och 153 400 medlemmar, allt från tävlingsryttare på högsta nivå till barn som just börjat rida.

Personalvetare och inbiten ryttare
Hon har en magisterexamen i personal- och arbetsvetenskap, och har haft olika chefsbefattningar inom kommuner och på Mälardalens högskola sedan 2006. 
Dessutom är Annika Tjernström hästtjej och har haft egen häst i större delen av sitt liv.
– Jag började rida som sexåring i Åtvidaberg där vi bodde då, och blev fodervärd åt ett russ när jag var tio. Sedan fortsatte det med egen ponny, och hopptävlingar.

Jobb hoss Maggi von Wachenfeldt
Efter gymnasiet arbetade hon ett halvår i ett dressyrstall, hos Maggi von Wachenfeldt, och där blev det mer dressyrtävlande. 
– Senare blev jag klubbkamrat med bland andra Magnus Gällerdal och kom i kontakt med fälttävlan. Jag kan så pass mycket om de olika grenarna att jag förstår hur mycket som finns att lära – och lyckligtvis finns det många inom förbundet som kan detta bättre än jag, konstaterar hon. 

Arbetar med analys av förbundet
Vi pratas vid under en av hennes sista semesterdagar, men det handlar inte om någon total ledighet efter att Annika Tjernström slutat som HR-direktör i Eskilstuna kommun. I stället har hon arbetat med en nulägesanalys av Svenska Ridsportförbundet.
– Vi behöver se över var behoven finns och vilka resurser vi har. Jag har fört mycket dialog med kansliet och Ann-Catrine Bengtsson som varit tillförordnad general-sekreterare sedan i höstas. Det är en stor fördel att hon finns kvar på kansliet.

Lyhörd, tydlig och ibland obekväm
– Mitt arbete kommer att bestå i att både vara lyhörd och vara tydlig och kunna fatta beslut, även obekväma sådana. Sedan handlar det också om att förklara och kommunicera besluten, för om vi inte ger bakgrund och förklaring kan det leda till mycket spekulationer.
– Dessutom måste jag ha örat mot rälsen och förstå vilka som driver vilka frågor och varför, säger Annika Tjernström, medveten om att det finns många olika åsikter.

Debatten behövs
– Debatten går ofta hög, men det för också ridsporten framåt. Nu gäller det att skapa utrymme för handlingskraft och delegera frågor till dem som har sakkunskapen. Jag har träffat alla medarbetare på kansliet och slagits av den kompetens som finns där.

Annika Tjernström har följt vårens stora fråga, om tränaren som fick sin licens indragen efter att hans relationer till sina elever ifrågasatts.
– Det är bra att sådana frågor kommer till ytan. Alla måste kunna vara trygga i sitt idrottande, och nu finns det en process inom Ridsportförbundet för hur sådana här frågor ska hanteras. Det som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skrev i en debattartikel var så bra – att det inte är en mänsklig rättighet att vara idrottstränare.
Nu får Annika Tjernström vara med och tillsätta den nya tjänsten som medlemsombudsman.

Snart EM dygnet runt
Efter några veckor på kansliet blir det ridsport-EM dygnet runt för den nya generalsekreteraren.
– Det blir ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter och träffa företrädare för ridsporten internationellt. Jag ska nog delta i en mottagning för kungaparet också.
– Men framför allt ser jag fram emot att få se ridsport på högsta nivå och jag hoppas självklart på svenska framgångar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden