Hoppning
18 september 2011 14:57

EM-guld till Rolf-Göran!

Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla vann EM-guld efter en dramatisk andra runda i EM-finalen.

EM-guld till Rolf-Göran!
Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla flyger över vattengraven, på väg mot EM-guld. Stefan Lafrentz

Rolf-Göran Bengtssons andra runda var rytmiskt och Ninja La Silla hoppade spänstigt och enkelt över hindren. Ekipaget var lite för långsamt och fick med sig ett tidsfel. Men det skulle visa sig vara ett mycket bra resultat. Samtliga före Rolf-Göran Bengtsson i resultatlistan rev bort sig och den lllla svenska hejarklacken på plats fick både jubla och höra den svenska nationalsången.

Henrik von Eckermann slutade femma – alltså två svenska ryttare bland topp fem. Silvret gick till Carsten-Otto Nagel/Corranda, Tyskland, medan Storbritanniens veteran Nick Skelton tog brons med Carlo. Hollands Gerco Schröder/Eurocommerce New Orleans som ledde inför sista rundan rev två hinder och slutade fyra.

Andra rundan:
De 19 ekipage som är kvar i tävlingen hoppar visserligen en kortare 1,60-bana, men den avslutande linjen är minst lika tuff som den var i första omgången. Den startar med en trekombination och avslutad med ett räcke följt av en maxad oxer fem galoppsprång efter det. Flera av hindren är maxade och banans längsta oxer är två meter lång.

Henrik von Eckermann imponerade än en gång genom att vara felfri med Coupe de Coeur 14. Det samspelta ekipaget fick hindren att se lätta ut.

Första rundan:
Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla visade bahoppning när den är som allra bäst. Ninja La Silla var bland annat högt över trippelbarren. Det kom visserligen en liten, liten touch på banans sista hindret men ekipaget var aldrig illa ute och blev ett av totalt åtta felfria ekipage.

Det har tätnat till i toppen då ledande Carsten-Otto Nagel, Tyskland, med Corradina fick ett nedslag. Leder inför sista rundan gör Hollands Gerco Schröder/Eurocommerce New Orleans. Han har lite mer än ett nedslag till godo på Rolf-Göran Bengtssom med sina 1,54 fel. Bengtsson har 5,77. Till bronset har svensken bara 0,73 fel och till silvret 1,08 fel.

Regerande Europamästaren Kevin Staut, Frankrike, lär knappast kunna försvara sin titel då han fick ett nedslag med Silvana de Hus.

Malin Baryard-Johnsson och Tornesch startade som tvåa. Hingsten såg riktigt fin ut, även om han behövde lite övertalning precis när startsignalen gick. De fyra felen kom på ett tramp precis på vattengravens kant och läggs nu till de 18.93 som ekipaget hade med sig inför finalen.

Henrik von Eckermann och Coupe de Coeur 14 satte en stensäker nolla. Skimmeln visade sitt register och sin smidighet, skickligt riden, över banans alla svårigheter. När finalens första tio ryttare har ridit är fyra felfria.

Ledde inför finalen gjorde Carsten-Otto Nagel, Tyskland, med Corradina på 0,69 fel. Rolf-Göran Bengtsson/Ninja La Silla var femma med 5,77 fel, Henrik von Eckermann/Coupe de Coeur 14 hade 10,24 fel och Malin Baryard-Johnsson/H&M Tornesch 23 18,93.

Det är en väl tilltagen mästerskapsbana. Första rundans sista linje är ovanlig i all sin enkelhet. Linjen är sprikrak, diagonalt över arenan och inleds med en kombination som har en maxad trippelbarra som insprång, fortsätter med en fyra meter lång vattengrav sex galoppsprång senare för att avslutas med ytterligare en kombination precis före mållinjen. Den avslutande kombinationen ligger på sex galoppsprång efter vattnet och börjar med ett räcke.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden