Sport
20 maj 2017 11:00
Ridsportplus

EM-logistiken finslipas – men vart ska hästbajset?

Med drygt 90 dagar kvar till EM finslipas logistiken i Göteborg nu ner till minsta gödselhög.
Smarta system för hur man transporterar allt från hästar, fordon, funktionärer och gödsel finns nu på plats.
Men vem ska ta hand om allt hästbajs?

EM-logistiken finslipas – men vart ska hästbajset?
600 hästar förväntas delta vid EM i Göteborg. Tomas Torgersen har mycket logistik att planera inför den fullspäckade veckan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    600 hästar, 2 500 personer som följer med hästarna och så 1 400 funktionärer – mitt i stan. Nu är det bara 100 dagar kvar tills EM i Göteborg drar igång.

    Med 40 års erfarenhet av hästtävlingar i Scandinavium har staden en viss vana av att arrangera mästerskap. Samtidigt inte, för ett EM inne i staden med fyra grenar ställer helt nya krav.
    – När Gothenburg Horse Show varit som störst har det handlat om 240 deltagande hästar. Nu planerar vi för 600 hästar, men hur många det verkligen blir vet vi först tio-tolv dagar före tävlingarna, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

    Tre stall

    Det är nu maj och betydligt mer hektiskt för tävlingsledaren än när vi pratades vid senast, i mitten på februari. Tomas Torgersen är ständigt på språng, eller sitter i möten. Mycket ska lösas och många frågor ska besvaras.

    Annat är planerat sedan länge. Dit hör hur uppstallningen ska lösas. De vanliga stallarna i anslutning till Scandinavium får hysa körhästarna, medan hopp- och dressyrhästarna får boxar som ställs upp på Valhalla idrottsplats och parkeringen där. Paradressyrens hästar ska stå i stallar som byggs upp i anslutning till Heden. Bara där blir det ett 80-tal boxar.
    – Det innebär att vi måste ha lager för foder och strö på alla tre ställena och dessutom planera hur gödseln ska tas om hand. Eftersom vi gör tävlingen mitt i stadsrummet måste vi ta hänsyn både till dem som är med och till dem som är utanför. Det betyder exempelvis att vi får ha fasta hämtningstider för gödslet, troligen ett par gånger varje dag, säger Tomas Torgersen.

    Planen är att gödslet sedan ska tas om hand på något miljösmart sätt. Diskussioner pågår med kommunägda Göteborgs Energi om gödslet kan eldas upp i deras anläggning.

    Allt börjar på Åby

    Hästlastbilarna och bussarna förpassas däremot utanför centrala Göteborg.
    – Vi kommer att ha ankomsten och registreringen på Åbytravet i Mölndal, söder om Göteborg. Där sker det första välkomnandet till EM. Sedan slussar vi in några lastbilar i taget till stallen, för att inte orsaka kaos i stadstrafiken. När lastbilarna är tomma körs de tillbaka till Åby.

    Minst 2 500 personer finns med i de olika teamen runt de 600 hästarna.
    – I grova drag kan man för varje häst räkna med två ägare, en ryttare med respektive och en groom. Till detta kommer tränare och förbundskaptener, liksom att varje landslag har med sig en veterinär och en massör eller liknande.

    Ungefär hälften av alla hotellsängar i centrala Göteborg kommer att behövas för att hysa dessa personer.
    – Förutom Gothia Towers, som vi använder under Scandinavium, kommer vi att anlita hotell som Scandic Opalen, Hotell Post, Liseberg Heden och Panorama, säger Tomas Torgersen.

    Snabbsandning

    Den första träningsbanan är redan på plats. I början av april lades fibersand ut till en 30×70-bana på Valhalla idrottsplats. Sedan provreds underlaget i närvaro av Oliver Hoberg, som i många år skött underlaget på Gothenburg Horse Show och nu även tar hand om EM-underlaget.

    SLU-professorn och underlagsforskaren Lars Roepstorff var också på plats.
    – Provridningen gick bra så tillvida att vi kom fram till att vi behöver en annan blandning i fibermaterialet. Underlaget påverkas bland annat av marken under, så det kan krävas en del innan man hittar rätt.

    Lika gott om tid finns det inte för att preparera underlaget på Ullevi, där hoppningen och dressyren avgörs. Där blir det nämligen konsert med Håkan Hellström lördagen den 29 juli.
    – När han har gått av scenen kan vi börja lägga på fibersanden där. Även Heden kommer att användas till annat under sommaren, men vi räknar med att kunna börja arbetet där i mitten av juli, säger Tomas Torgersen.

    Måndag den 21 augusti ska EM-invigningen ske på Ullevi.

    EM i ridsport, Göteborg den 21–27 augusti:
    • EM avgörs i hoppning, dressyr, körning fyrspann och paradressyr.
    • 600 hästar väntas delta.
    • 4 500 ackrediterade personer.
    • 1 400 volontärer.

    Denna text publicerades första gången den 11 maj i Risports pappersutgåva nummer 9 – 2017.

    Fakta

    Arenor under EM

    Ullevi blir arenan för tävlingar i hoppning och dressyr. Heden blir tävlingsplats för körning fyrspann samt paradressyr. Heden blir dessutom ett aktivitetsområde med uppvisningar, prova-på-aktiviteter och utställningar. Fri entré till Heden hela veckan. Slottsskogen är platsen där körningens maraton avgörs.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden