Dressyr
6 juli 2023 15:56
Ridsportplus

EM-start för ekipaget som gjort kometkarriär

KometNär Milla Blomqvists C-ponny skadade sig under senvintern såg det ut att bli ett 2023 utan några mästerskap för den 14-åriga dressyrryttaren. Men efter att hon fått låna en stor häst av en vän till familjen inleddes en intensiv satsning som childrenryttare - en satsning som nu lett hela vägen fram till EM-start.

EM-start för ekipaget som gjort kometkarriär
Om en dryg vecka åker Milla Blomqvist och Sandro mot EM i Tyskland. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter ett drygt år med start på bland annat NM med rutinerade C-ponnyn Daylight stod Milla Blomqvist i vintras utan en tävlingspartner för de stora uppgifterna. Planen var att återigen sikta mot NM men då Daylight skadat sig och pensionerats grusades planerna.

    D-ponnyn Magic Golden Charm är bara åtta år och behöver mer rutin – något som fick familjen att fundera på en childrenkarriär för Milla, 14 år i år. Hos familjevännen Julia Persson fanns SWB-valacken Sandro (SWB val f -08, e Sandakan-Bernstein, uppf Eva & Bo Pettersson, äg Julia Persson), som gått upp till MSV B:5 med sin ägare.

    – Vi tänkte att det är värt att testa, han var i en bra ålder och det här är mitt sista childrenår så det hade varit kul att rida SM, berättar Milla Blomqvist, som provade valacken en gång innan han flyttade hem till stallet.

    – Vi hade ju inget att förlora, det var bara att chansa och köra på. Vi kvalade till SM direkt i april, i LA:4 eftersom vi inte hade några childrenklasser att rida.

    Efter bara två månader tillsammans startade ekipaget SM på Strömsholm, med en silvermedalj som resultat.
    – Jag hade egentligen inga förväntningar alls på SM, eftersom jag hade haft honom så kort tid – jag åkte dit för att det skulle vara en rolig upplevelse.

    Nyttigt inför framtiden

    Milla ser childrenklasserna som en bra förberedelse inför juniortiden.
    – Du får testa på att tävla på stor häst utan att det kanske är den värsta konkurrensen. Vi åkte mest till SM för att skaffa rutin, men sedan gick det ju väldigt bra. Det var lite oväntat, jag var inte riktigt beredd på det. Men det var såklart jättekul, säger hon glatt.

    Efter SM fanns tankarna om att Milla och Sandro kunde vara aktuella för internationella mästerskap som NM och EM, något de snart fick besked om. Men för en EM-start behövde ekipaget kvala på internationell tävling.

    – Det gick inte att rida både NM, EM-kval och så EM, det skulle bli för mycket. Jag fick välja om jag ville rida NM, vilket jag var klar för, eller om jag hellre ville satsa mot EM. Men då behövde jag åka till Hagen en vecka senare för att kvala.

    Det är inte så många gånger i livet man får chansen att rida ett så stort mästerskap.

    – Jag blev ganska chockad först när jag fick de här två alternativen, det var väldigt snabba beslut. Men jag landade ganska snabbt i att jag ville testa att rida EM, det är kanske inte så många gånger i livet man får chansen att rida ett så stort mästerskap.

    Mäta sig mot internationellt motstånd

    Sagt och gjort, resan gick till ungdomstävlingen ”Future Champions” i tyska Hagen i mitten av juni och väl på plats på de internationella tävlingarna stod det klart att det här skulle bli det största både Milla och Sandro gjort hittills.

    Under tre dagar startade de i de tre olika mästerskapsprogrammen för children, och med en rad tyska ryttare framför sig i resultatlistan lyckades Milla gott och väl med sitt mål – att rida ihop över 64 procent. Hon låg stadigt runt 70 procent i samtliga tre klasser.

    – Jag visste ju att jag behövde sätta kvalen för att få rida EM, att jag behövde rida över de procenten. Samtidigt så var inte kvalgränsen jättehög om man jämför med vad vi red på på SM. Men man vet aldrig vad som kan hända på tävling, hur hästarna tar tävlingsplatsen och allt runt omkring, konstaterar hon.

    Gillar tävlingslivet

    Efter SM har Sandro, som tidigare kunde bli lite spänd på tävling, verkat mer bekväm i tävlingssammanhang.
    – Jag har bara gjort två meeting med honom men det känns som om han blivit mer och mer van nu, han har verkligen infunnit sig i tävlingslivet. Han är världens bästa häst att åka iväg med, han är väldigt lugn men när man sitter upp så kan man vässa igång honom lite så att han blir lite taggad. När man hoppar av så är han hur lugn som helst igen. Det är en väldigt skön häst att ha med sig.

    Landslagsledningen hade sagt ja till EM-start om ekipaget klarade kvalen i Hagen, något som var viktigt för familjen.
    – Ja det ville vi veta, det var en lång resa vi skulle göra nästan direkt efter SM – det var mest för Sandros bästa, att vi inte skulle åka så långt och göra något som vi inte hade behövt göra.

    ”Tacksam att vi får låna honom”

    Nu väntar EM i tyska Kronberg 18-23 juli för Milla och tre andra childrenryttare, samt juniortruppen.
    – Det känns jättekul och jag är väldigt tacksam över att vi får låna Sandro och att ägaren Julia låter oss ta med honom på så här stora grejer. Hon har ägt honom sedan han var tre år och hon såg detta som en rolig grej, att vi skulle testa. Det var ingen av oss som hade förväntat oss att det skulle gå så här bra.

    Milla ser bara fördelar med att börja rida stor häst tidigt – trots raketstarten på häst så planerar hon att fortsätta rida ponny ett tag till.
    – Jag är jättetacksam för att jag har fått börja rida stor häst tidigt, jag känner redan hur mycket det ger mig på D-ponnyn. Och det ger mycket tid att förbereda sig inför juniortiden.

    Milla_stromsholm
    Milla och Sandro efter silvermedaljen på SM. Foto: Privat

    Parallellt med en juniorsatsning nästa år är planen att även D-ponnyn ska komma ut och ställas inför lite större uppgifter framöver.
    – Jag har haft honom i snart ett år, han är jättefin men han är bara åtta år så vi behöver tid att rida ihop oss. Han behöver sätta mer styrka, vi har verkligen ingen stress med honom – jag har ju två ponnyår kvar.

    För Sandro väntar lätt träning fram till avresan den 16 juli – fokus ligger på att hålla valacken pigg och glad, att rida mycket varierat.
    – Oavsett hur EM går så kommer jag aldrig ångra att jag gjorde den här satsningen, för att det är en annan grej än att rida ett NM – EM är svårare och det finns inte samma möjlighet att ta en medalj, konkurrensen är så hård, men det blir nog en häftig upplevelse. Juniorerna är också där, så det kommer bli jättekul att få kolla på de som är absolut bäst, avslutar Milla.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden