Dressyr
14 juni 2023 11:51
Ridsportplus

Emilia Bergåkra flyttar till USA: ”Rena drömscenariot”

Nya äventyrFrån SM-guld och nybakad student till nya äventyr på andra sidan Atlanten. Emilia Bergåkra har fått ett drömjobb hos den amerikanska landslagsryttaren Catherine Haddad Staller. "Jag får både utforska ridsportvärlden och lära mig mer om branschen samtidigt som jag kan fortsätta satsa mot mästerskap", säger Emilia.

Emilia Bergåkra flyttar till USA: ”Rena drömscenariot”
Emilia Bergåkra arbetar som beridare hos och Catherine Haddad Staller. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har varit många känslor senaste tiden för Emilia Bergåkra som nyligen tog sitt andra SM-guld tillsammans med familjeprojektet Bergåkras Amalia’s Claus. Därefter fick hon sjunga om studentens lyckliga vår och nu väntar nya äventyr på andra sidan Atlanten.

    Inom kort flyttar hon till USA för ett jobb som ryttare hos Catherine Haddad Staller, amerikansk landslagsryttare, som Emilia har praktiserat hos i ett par omgångar under sin gymnasietid på Naturlära. Senaste gången var i trean då Emilia var hos Catherine i två månader.
    – Jag fick lära mig hur det går till i hennes stall och jag gillar verkligen hennes system, säger Emilia som också fick tillfälle att träna för Catherine.
    – Jag fick rida väldigt mycket och en dag när vi satt och red varsin häst sa hon att hon letade efter en ny ryttare.

    På den vägen är det alltså. Så fort visumansökan går igenom är avresan planerad till slutet av sommaren. Under tiden är tanken att runda av med försäljning av lite hästar och ponnyer på hemmaplan, bland andra ska Bergåkras Amalia’s Claus säljas. 
    – Några behåller vi som Cecilia och mamma kan rida, men vi säljer en del av dem som är mina. Jag kan ha användning för de pengarna i USA, bland annat behöver jag skaffa bil och sådana nödvändigheter, säger Emilia.

    ”Drömvärld” i Wellington

    Amerikansk-libanesiska Catherine Haddad Staller driver NorCordia med fokus på utbildning och försäljning av hästar samt träning. Basen finns i New Jersey, men vinterperioden tillbringas i hästmeckat Wellington. Det var också här som Emilia red runt bland palmerna i början av året.

    Första gången i Wellington var dock när I Do Kiss – hästen som storasyster Cecilia Bergåkra tog ett historiskt EM-silver med som childrenryttare – såldes 2017.
    – Jag var fortfarande ganska liten då, men kände bara ”wow, vilket ställe, tänk att få tävla här”. Det är verkligen en drömvärld, där människor och hästar lever tillsammans, säger Emilia.

    Samma år gick hon själv från SM-silver i cheerleading till SM-silver i dressyr.
    – Då var min dröm att flytta till USA och satsa på cheerleading, nu kommer jag äntligen dit men med en annan sport.

    Mästerskapssatsning

    Vid sidan av ryttarjobbet har Emilia även fått löfte om att få göra en fortsatt mästerskapssatsning i Europa.
    – Det gjorde verkligen att jag ville ha det här jobbet. Nu får jag det bästa av två världar – jag får både utforska ridsportvärlden och lära mig mer om branschen samtidigt som jag kan fortsätta satsa mot mästerskap.

    Det är roligt att de vill satsa på en yngre ryttare och sponsra mig med en bra häst till mästerskap.

    Emilia Bergåkra

    Att ta med en häst hemifrån blir dock för dyrt, i stället blir det ett hästsamarbete med NorCordia.
    – Det är roligt att de vill satsa på en yngre ryttare och sponsra mig med en bra häst till mästerskap. Det finns inte i USA på samma sätt och nu kan jag åka i väg och jobba med hästar utan att missa de här åren hemma, säger Emilia som gör sitt sista år som young rider nästa år.

    Tanken är att hon ska tillbringa sensommaren och hösten i New Jersey, vinterperioden i Wellington och så blir det några månader i Sverige på våren och sommaren. Hur det senare upplägget kommer att se ut är inte klart ännu, men NorCordia har även hästar hos delägaren Ulrik Clemmensen i Danmark.
    – Det är rena drömscenariot, säger Emilia.

    2fea2373-bc27-4931-b19d-7dbde4818b72
    Från nybakad student … Foto: Privat
    Df5ced82-9b49-40e6-806b-45485a34794a
    … till ryttarliv i USA. Foto: Privat

    Stort steg

    Det särskilda sportvisumet som hon åker på gäller i hela fem år, och det är också vad Emilia skriver kontrakt på. Hon är mest exalterad men känner också en viss ambivalens.

    – Vissa dagar känns det självklart, andra dagar är det mer ”tänk om jag skulle vara hemma”. Jag har så mycket bra här och nu ska jag flytta ifrån allt. Det har varit mycket att fundera på. Samtidigt tycker jag verkligen om att vara där borta. Jag känner att jag måste göra det här, berättar Emilia som har stort stöd av sina systrar och mamma Sigrid Bergåkra.

    Mamma tycker att det är en jätterolig möjlighet och att jag ska ge mig i väg och samla kunskap.

    Emilia Bergåkra

    – Mamma tycker att det är en jätterolig möjlighet och att jag ska ge mig i väg och samla kunskap. Hon har peppat mig massor, även om hon såklart tycker det är sorgligt att ha mig på andra sidan Atlanten. Hon tycker att det är rätt för mig. Och om det inte känns bra kan jag alltid komma hem igen.

    Samma hästtänk och svenska band

    Sigrid, Cecilia och lillasyster Olivia Bergåkra var och hälsade på i tio dagar under Emilias senaste vända hos Catherine i Wellington, och de kommer gärna över igen.
    – Jag fick visa när jag tränade för Catherine, berättar Emilia. 
    – Vi gillar Catherines ridstil och hennes hästhållning påminner mycket om hur vi tänker. Vi tycker alla om hennes sätt att träna hästar och hur mån hon är om hästvälfärden.

    Cathrine själv beskriver sin träningsfilosofi som ”klassisk och hästvänlig”. Hon har tillbringat 20 år i Tyskland, och tränat länge för bland andra Rudolf Zeilinger och Morten Thomsen. På senare år har hon även tagit hjälp av vännen Tinne Vilhelmson Silfvén och den svenska dressyrkaptenen Bo Jenå.
    – Han kommer över och hjälper oss ibland. Banden till Sverige är starka, berättar Cathrine. 

    – Jag har alltid välkomnat svenska ryttare i mitt stall – de har god arbetsmoral och en positiv inställning. De flesta kommer också med en väldigt bra grundträning, vilket är svårt att hitta i USA. Här finns inga ridskolor, så vi har väldigt få välutbildade ryttare.

    3fe9938f-ed1a-43ae-8364-eb1ea53bec04
    ”Gud, tänk att få leva så här” var Emilias tanke när hon praktiserade hos Catherine Haddad Staller i Wellington i början av året. ”Det är bara hästar, hästgårdar och hästmänniskor överallt”, säger Emilia. Foto: Privat
    947bcdee-70af-42e2-be15-195aaa53547d
    Teamet hos Catherine Haddad Staller. Foto: Privat
    287ee7c6-2b70-48d2-9969-c3c82924654e
    Hope Beerling blir Emilias ryttarkollega. Foto: Privat

    ”Allt är möjligt”-attityd

    Emilia kommer att rida fyra till sex hästar, mestadels saluhästar, från sex års ålder upp till Prix S:t Georges om dagen.
    – Tanken är också att skicka henne på internationella tävlingar i Florida med en topphäst i vinter, berättar Cathrine som är väldigt nöjd med sin ryttarrekrytering.

    Hon är som en virvelvind i stallet och har med sig samma energi in på banan.

    Catherine Haddad Staller om Emilia

    – Emilia är oerhört fokuserad och arbetar hårt. Hon är som en virvelvind i stallet och har med sig samma energi in på banan. Hon är klartänkt och inlyssnande, och väldigt rolig att träna. Hon är väl förberedd för jobbet och att träna för mig, vilket jag tror att hon kan tacka sin familj för, säger hon om sin kommande adept.

    – Mest av allt älskar jag hennes ”allt är möjligt”-attityd. Emilia har redan mycket erfarenhet i sporten och förstår värdet av att träna tillsammans med mig. Det är också viktigt. 

    Bästa kompis på plats

    Emilia kan knappt bärga sig innan hon sitter och rider bredvid Catherine igen. 
    – Jag ser fram emot att utveckla min ridning tillsammans med henne.

    Emilia ser också fram emot att få jobba ihop med australiensiska ryttarkollegan Hope Beerling, som blivit en god vän under praktikperioderna.
    – Vi har blivit supertajta under de här åren, verkligen bästa vänner, och det ska bli väldigt roligt att jobba sida vid sida med henne. Vi är olika som ryttare, men jag tror att vi kommer att komplettera varandra väldigt bra på olika typer av hästar. Vi blir nog ett bra team, säger Emilia.

    Vi håller på och gör framtida stjärnor och om några år har vi jättefina hästar hemma.

    Emilia Bergåkra

    Det är som sagt ett stort steg att ta, inte minst när kärleken, bandyspelaren Kasper Sandgren, har gjort ett klubbyte från SM-guldvinnande Västerås SK till Bollnäs, vilket är närmare Emilia.
    – Han flyttar hit och jag flyttar härifrån. Det är lite jobbigt, men jag känner att jag vill göra det här, säger Emilia.

    Oavsett vart det nya äventyret leder finns alltid Bergåkra i Hälsingland kvar, menar hon.
    – Det är klart att det är tråkigt att lämna allt och alla, men gården står kvar. Vi åkte precis med tre ston till seminstationen och ytterligare två åker snart. Vi håller på och gör framtida stjärnor och om några år har vi jättefina hästar hemma. Så det finns alltid något att komma hem till.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden