Ponny
27 november 2018 13:00

Emilia och Jarno gör debut i Friends

FriendsHon har varit där som åskådare många gånger, men nu blir det premiär för att vara med och tävla. 14-åriga Emilia Berglund Bergåkra är en av fyra ryttare som har kvalat till finalen av SIHS Ponnykür.

Emilia och Jarno gör debut i Friends
Emilia Berglund Bergåkra och Jarno RP 145 är ett av fyra ekipage som gör upp om segern i SIHS ponnykür på söndag. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Emilia Berglund Bergåkra, som tävlar för Naturlära Hästsällskap, vann nyligen semifinalen hos Nordhalland med sin Jarno RP 145 (h f-01 e Coelenhagens Purioso-Coelenhagens Lets be the Best, äg. Karin Levin Angergård). Därmed får hon göra det många drömmer om – tävla i Friends arena.

– Det känns väldigt roligt. Jag har varit på både Globen och Friends som åskådare under många år, det är en speciell atmosfär – och nu får jag rida där själv, säger Emilia.

Hur tror du att Jarno kommer att reagera på att gå i den arenan, med musik och publikjubel och liv och rörelse?
– Ja, det blir en utmaning att hålla honom på mattan …

Dina chanser? Du vann ju ändå över allihop i Nordhalland.
– Ganska bra, tror jag. Jarno är väldigt fin just nu, och vi utvecklas tillsammans, jag har bara haft honom i sju månader. Han blir allt finare, jag kände i Nordhalland att jag kunde rida på en annan växel. Nordhalland var nog årets bästa tävling för oss. Ponny-SM var också bra.

Du rider ju också stor häst parallellt och tävlar upp till medelsvår klass. Har du nytta av storhästridningen, när du sedan rider ponny? Förbättrar det din ridning på ponny?
– Ja, jag har fått prova på passage och piaff på stor häst och det har gjort att jag hittat till en bättre trav på min ponny. Jag tycker att det är bra att kombinera. Ju mer man lär sig, desto bättre. Jag får rida Mattias Janssons GP-häst Constantine P och så har jag ridit My Friend i Childrensklasser, det blir min juniorhäst nästa år.

Vilka förväntningar har du och vilka satsningar gör du inför nästa år med Jarno?
-Vi ska fortsätta att lära känna varann, det är mycket som ska bli ännu bättre. Målet är Ponny-EM. Jarno har redan gjort allt, vunnit SM, varit med på EM, haft flera ryttare. Jag känner att han utvecklas fortfarande, trots att han är så pass gammal. Jag får jättemycket stöd av ägarna, Karin Levin Angergård stuteri K2, de sätter ingen press alls på mig, ger mig bara stöd.

Vad betyder hästarna för dig?
– Allt! Jag vill hålla på med hästar som jobb i framtiden, med ett eget stall.

Du bor ju rätt långt norrut, i Hälsingland, hur fungerar det med träning och tävlingsresor?
– Vi har ridhus på gården och jag tränar för mamma, så det funkar bra. Mamma tränar oss allihop, mina systrar också. Det är klart att det blir långa resor när vi ska tävla internationellt, vi får planera för extra stopp på vägen.

Jag har sett att du hoppar ibland också?
– Ja, det är väldigt roligt, det med! Det är bra med variation och så är det bra för balansen!

Men på söndag blir det förhoppningsvis vare sig hoppning eller test av balansen. Då ska hon göra upp om segern i SIHS ponnykür tillsammans med My Sandgren/Twenty Two, Meja Karlsson/Wise Guy och Mary Sophie Haid-Bondergaard/Bomgaardens Dicaprio.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden