Avelsnyheter
1 april 21:31
Ridsportplus

En bruksprovsvecka i backspegeln

SWB BruksprovTidningen Ridsports bruksprovsreporter på plats sammanfattar veckan som gick på behörigt avstånd – för säkerhets skull.

En bruksprovsvecka i backspegeln
Lina Bengtsson startade provet med två hingstar och visade upp fantastiskt fin kontakt med dem båda. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En extralång bruksprovsvecka är över, det är inte den längsta i historien men det var många hingstar som stod i startblocken lördag kväll redo för veterinär- och exteriör söndag morgon. Vad är det då som gett besående intryck? Vi tar det lite i ordning.

Välkommen hit!

Det är tredje gången gillt bruksprovet arrangeras på Strömsholm i modern tideräkning. Ridskolan Strömsholm och Riksanläggningarna har arrangerat två prov under pågående Covid-pandemi, hanterat en nerstängning på grund av hästsmitta och i år fick de äntligen slå upp portarna för publik. Det blev ingen anstormning – folk har etablerat en vana vid streamingtjänst hemma i soffan och chatt på sociala medier samtidigt, tror jag, istället för att komma i stora skaror.

Under alla år har det känts som att funktionärer från skolan och SWB Mälardalen är genuint glada över att få arrangera ett bruksprov. Och, så bra de gör det! Det är lätt att komma dit för att arbeta, det tror jag att hingstägare, visare, ryttare och hästskötare också känner. En eloge till alla kuggar i maskineriet och till primus motor Jonas Johnsson som är överallt.

Jonas Johnsson
Jonas Johnson med kollega på språng för att fixa inför visning – mottot tycks vara: Javisst!

Trend i hingsthanteringen

Inte bara i år utan även de senaste åren så är det en annan kategori av ryttare som visar hingstarna. Det är snudd på majoritet tjejer än killar som är anmälda som ryttare och visare. Hingstar hanteras idag helt annorlunda, delvis, än på ett bruksprov för fem till tio år sedan. De flesta har ett bättre, mindre hingstigt temperament, vilket under lättar för alla. Det är inte längre en kraftsport, ryttarna har hittat andra vägar.

Ett exempel är Lina Bengtsson som visade hingstarna Otto M och Next Dorado. Hon visade redan på exteriören att hon har en väldigt bra kommunikation och kontakt med sina hingstar. Under alla pass i ridhuset pratade hon med Otto och på den korta exteriör-visningen var det prat med ”Nisse” också. Hennes sätt att hålla dem i schack med små medel är det bästa och mest konkreta exemplet på positiv förstärkning jag sett i praktiken. Det var verkligt fint att se. Och, Otto M borde passa för fälttävlansavel eller varför inte själv gå, fin och rörliga gångarter med hoppteknik.

Otto M
Lina Bengtsson talar med Otto M. Foto: Kim C Lundin
Avec F
Björn Svensson talar med Avec F efter fin löshoppning. Foto: Kim C Lundin
Plot Pearl Zäta Jl
Mikaela Gustaphson visade hingstar på svenskt bruksprov för första gången och gjorde det så fint. Foto: Kim C Lundin

Hingstar kvar på näthinnan

Bruksprovet handlar väl ändå om hingstgodkännande – absolut men utan AVN:s slutliga uttalanden blir det till att avvakta med den delen. Apropå AVN så gör de ett grundligt och väldigt konsekvent arbete, vare sig du håller med om deras utsagor eller ej. SWB har ett kompetent AVN – men tänk om de kunde komma till publicering liiite snabbare än måndag kl 14 när undertecknad sitter i ett plåtrör över Atlanten. Bara en stilla bön men lagom snabbt är väl bäst.

Avn
AVN från vänster Pieter Kersten, Hella Kuntz, Bo Jenå, Christina Olsson, Sara Grandin, stående Mikael Nolin och Malena Behring Foto: Kim C Lundin

Vilka har då stannat kvar en liten extra stund av alla 72 stycken?

Avec F
Avec F stannar i minnet. Foto: Kim C Lundin
Santorio
Santorio och Jennifer Svensson, en drömkombination.

Bland 4-åriga hopphingstar är det riktigt svårt att plocka en favorit eller kanske två, det fanns så många som var fina med intressant stam men jag tar två som växte under veckan.

Plot Pearl Zäta Jl
Plot Pearl Zäta JL med Mikaela Gustaphson imponerade mer dag för dag. Foto: Kim C Lundin
Chaccafly Cl
Rebecca Milton avslutade fint med Chaccafly CL. Foto: Kim C Lundin

Bland dressyrstammade hingstar var det tunt i år men testryttarna fick en del att glänsa till, speciellt Blue Hors Storm kom till sin rätt.

Strömsholm Blue Horse Storm Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Theo Hanzon med Blue Hors Storm visade upp en ny sida hos hingsten Foto: Roland Thunholm
Strömsholm Knockando Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Knockando VH riden av Rianna Percy. Foto: Roland Thunholm

Knockando VH har otrolig mekanik i trav och galopp, det blir spännande att se vad AVN skriver om extremiteterna när kritiken kommer, premierad blir han, det är då säkert.

Oneofakind Om
Oneofakind OM med Martin Umaerus. Foto: Kim C Lundin

Nu har rutinerade, erfarna och meriterade testryttare från tre stora dressyrnationer höjt Oneofakind OM till skyarna för ridbarhet och känslan i sadeln. Cathrine Laudrup-Dufour, Philipp Hess och Theo Hanzon är testridnings-professorer – alla älskar de Total Hope-sonen. Så, betäck betäck betäck.

Strömsholm Millions Grey. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Million’s Grey med Dave Maarse. Foto: Roland Thunholm

Hingsten Million’s Grey har verkligen etsat sig fast i hjärnbarken med stam, exteriör, ridbarhet och klasshoppning, otroligt snyggt riden av Thomas Ryan.

Måndag väntas resultaten komma, underbart är kort och snart är bruksprovsveckan ett minne blott. Over and out.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden