Hästägartips
1 augusti 2023 17:00
Ridsportplus

”En budget förtar inte glädjen med att ha häst”

EkonomiFör tre år sedan bad Ridsport åtta hästägare att föra bok över alla kostnader under ett år. I dag är det två av dem som fortfarande bokför – men samtliga konstaterar att kostnaderna ökat jämfört med 2020.

”En budget förtar inte glädjen med att ha häst”
Det hjälper att föra bok över kostnaderna för våra pengaslukare – men allt har blivit dyrare. Bilden är ett montage.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev en ögonöppnare för flera av de åtta hästägarna när det visade sig att månadskostnaden för att ha häst ofta landade på 10 000 kronor. Nu, tre år senare, har vi återvänt till sex av hästägarna för att fråga om de fortfarande skriver upp vad det kostar att ha häst.

    Bara två av dem fortsätter med en noggrann bokföring. Jenny Redenheim, som bor utanför Kungälv och äger Cappuccino, är en av dem som vill ha koll.
    – Jag lever ensam och måste ha en budget så att ekonomin går ihop. Min häst har ett eget konto där jag sätter in 10 000 kronor varje månad.

    Fakta

    Undersökningen 2020

    Årskostnaderna landade på allt från 54 000 kronor till 188 000 kronor för de åtta hästägare som under 2020 bokförde alla sina kostnader kopplade till hästägandet. Även resor till och från stallet och till träning och tävling var medräknade.

    Billigaste kostnaden hade de hästägare som hade hästen inhyst hos en familjemedlem, och där denna inte tog ut någon stallhyra i pengar, men där det i stället krävdes en arbetsinsats.

    Dyraste årskostnader var det för de två hästägare som dels hade sina hästar inackorderade i storstadsområden, dels hade hästar som behövde mycket veterinärvård under året.

    Här hittar du undersökningen 2020

    Viktigt att förstå vad kostnaden kan bli

    Under 2020, då hästägarna bokförde allt, åkte Cappuccino fram och tillbaka till veterinären och Jennys årskostnad blev 177 170 kronor. I slutet av det året bytte hon till ett annat stall, närmare och med lägre stallhyra, så där kapades kostnader. Nu är Cappuccino dessutom återställd men han vetcheckas två gånger om året och får massage regelbundet.
    – När frågan kommer upp i forum på nätet vad det kostar att ha häst och någon skriver att det kan kosta 10 000 kronor i månaden är det alltid några andra som tycker att man skräms när man skriver det. Men det är viktigt att förstå vad du ger dig in på.
    – Sedan måste du ju inte köpa den största hästen, för den kräver större box och mer mat, säger Jenny och tittar upp mot den reslige Cappuccino.

    Jennie Johansson i Växjö hade koll på sina hästkostnader redan innan hon deltog i Ridsports undersökning, och har fortsatt att föra bok.
    – Det började när jag pluggade och var tvungen att se så att pengarna räckte. Om jag avstod från att köpa ett nytt schabrak hade jag pengar till två träningar.

    Jag skulle i princip säga att allt har blivit dyrare.

    Jennie Johansson, Växjö

    Jennie fick ta bort sin gamla häst, den som var med i Ridsports undersökning, och har nu en 5-åring.
    – Mitt försäkringsombud tipsade om fördelarna med att köpa en häst som är grundregistrerad i SWB, för som medlem i SWB får du rabatt på försäkringen, och om du har flera försäkringar i samma bolag får du mängdrabatt, säger Jennie, som har gjort det till en sport att leta efter medlemskap hos olika kedjor som kan ge rabatt och specialerbjudanden.

    Jämför försäkringsbolag

    Christina Killander i Umeå sitter och jämför försäkringsbolag när vi får kontakt.
    – Mitt tidigare bolag har ändrat villkoren, så jag vill se vad jag får hos andra, säger Christina, som för ett år sedan fick avliva hästen Dacke.
    – Att vara utan häst var fruktansvärt. Jag tog bort honom i april, gjorde en ny rabatt i trädgården och tittade på en massa dåliga tv-program, och så började jag leta ny häst.

    Nu har nordsvensken Tore kommit in i Christinas liv, och hennes hästkostnader är förhållandevis låga eftersom Tore är inhyst hos dottern.
    – Men trots billig uppstallning hade vi kostnader på 6 000 i månaden under bokföringsåret och det förvånade mig.

    Allt går inte att mäta kronor

    Samtliga hästägare i Ridsports undersökning konstaterar att kostnaderna ökat för att ha häst jämfört med 2020.
    – Jag skulle i princip säga att allt har blivit dyrare. Framför allt har priserna för strö ökat men även priserna för foder, liksom mina utgifter för drivmedel, hovslagare, träning. Jag köpte en ny häst med vetskapen om att utgifterna har gått upp, och jag var väl medveten om vilka utgifter som det skulle medföra för mig. Jag har också en buffert för oförutsedda utgifter, säger Jennie Johansson.
    – Det kostar att ha häst men samtidigt går inte allt att mäta i kronor. För egen del ger det mycket tillbaka och är inget jag skulle vilja vara utan. Genom att vara medveten om vad det kostar gör att det också går att planera, säger hon.

    Fakta

    Efter tre år: Så har ekonomin utvecklats

    Melinda-fridlundh-och-loardie
    Melinda Fridlundh och Lord Metal

    Högre stallhyra och allt har blivit dyrare

    • Inriktning: Hoppning
    • Häst: Lord Metal (HOLST val f -13 e Quarz-Lansing)

    Melinda Fridlundh, Skövde: ”Jag har inte ändrat något, men eftersom jag varit gravid och just fått barn har jag minskat ner på  foder, träningar och tävlingar.

    Men snart är allt tillbaka till de gamla rutinerna. Jag skriver inte ner kostnader längre, det kostar att ha häst och jag kommer fortsätta lägga  varenda krona på mina hästar och på både träningar och tävlingar.

    Däremot har det blivit dyrare då jag köpt en till häst och dessutom flyttat till ett annat ställe med högre stallhyra. Utöver detta så har både spån, halm, hö, kraftfoder, tävlingsavgifter och träningsavgifter blivit dyrare. Men nu är jag inte längre ensam i hushållet då min man hjälper mig med både hästar och alla kostnader i hemmet.”

    Christina-killander-och-tore-1
    Christina Killander och Tore

    För bok tillsammans med dottern

    • Inriktning: Dressyr, WE, sportkörning
    • Häst: Tore, nordsvensk fd travare

    Christina Killander, Umeå: ”Min stora vackra svarta häst som jag hade 2020 fick jag tyvärr avliva. Efter tre trista och tråkiga månader hittade jag en ny vän i hästkostym. Efter att ha varit långtråkigt hästlös förstod jag verkligen hur viktigt det var för mig att ha roligt med hästen. Nu skaffar jag det jag tycker att jag behöver.

    På sätt och vis fortsätter jag föra bok över kostnader. Jag och dottern för bok på löpande utgifter i vår gemensamma hästhållning. För april hade vi dessa kostnader: hö 600 kronor, halm 200 kronor, el 100 kronor (resa med elbil är försumbart), munkoll och vaccination 2 500 kronor. Det har blivit lite dyrare att ha häst men det är värt varje krona.”

    Jennie-johansson-och-aspirant
    Jennie Johansson och Aspirant Hästak

    Utgifter på 14 192 kronor i april i år

    • Inriktning: Hoppning
    • Häst:  Aspirant Hästak (SWB f -18 e Casanova Hästak-Spitfire Z)

    Jennie Johansson, Växjö: ”Jag fortsätter att bokföra och under april hade jag utgifter på 14 192 kronor, men redovisningen blir lite missvisande då vissa utgifter som avser hela året har betalats just denna månad, och andra avgifter kommer på andra månader.

    Jag skulle i princip säga att allt har blivit dyrare. Framför allt har priserna för strö ökat, men även priserna för foder. Vidare har även utgifterna för drivmedel, hovslagare och träning ökat. Mina utgifter för försäkring har också ökat då jag köpte en ny häst och valde att i början ha en dyrare försäkring, som jag på sikt kommer att ändra vilket kommer att sänka mina utgifter.”

    Christine-henriksen
    Christine Henriksson och Fruit Loop.

    Försöker köpa färre saker

    • Inriktning: Hobbyryttare
    • Häst: Fruit Loop (SWB sto f -06 e Figaro R-Ceylon)

    Christine Henriksson, Malmö: ”Min hästhållning har sett likadan ut sedan 2020, och jag har hästarna på föräldrarnas gård. År 2020 hade jag noll kronor i kolumnen för tillbehör till ryttare, och jag försöker använda det jag har så länge som möjligt. Jag tror vi hästmänniskor är lite antingen/eller, antingen köper man väldigt mycket nytt eller så fortsätter man använda det man har.

    Jag för inte längre bok över kostnaderna. Min häst får kosta vad hon kosta vill, och min ekonomi går ihop. Men genom undersökningen jag var med i vet jag på ett ungefär vad det kostar att ha häst, och det är bra. De kostnader som har ökat sedan 2020 är främst ströet och gödselhanteringen.”

    Jenny-redenheim-2-an-ny
    Jenny Redenheim och Capucchino.

    För in 10 000 på ett hästkonto varje månad

    • Inriktning: Hobbyryttare
    • Häst: Capuccino (val f -09 e Chacco Blue-Calvaro Z)

    Jenny Redenheim, Kungälv: ”Jag har alltid försökt föra bok över det mesta av kostnaderna och har ett hästkonto. Det som blivit dyrare är stallhyran som höjdes med elpriserna. När ströet blev en bristvara hösten 2022 inkluderades det inte längre i stallhyran, och jag valde att köpa eget strö och lagra hemma. Jag har spånkostnader på i snitt 733 kronor i månaden. Strö- och kraftfoderpriser har gått upp extremt, så jag är glad att vi har bra hö så min häst klarar sig på en bråkdel kraft. Han har också hållit sig friskare, så mina veterinärkostnader är avsevärt lägre än år 2020.

    Eftersom jag bulkköper både foder och strö blir vissa månader dyrare och andra billigare. Under april, en relativt billig månad, hade jag utgifter på 6 600 kronor.”

    Diana-med-visa-och-gittan
    Diana Olsson med Visa och Gittan.

    För inte bok, men har bättre koll nu

    • Ryttare: Systerdottern Nike som tävlar hoppning, dressyr och fälttävlan
    • Häst: Visa, B-ponny f -07, imp Danmark

    Sofia Olsson, Söderhamn:  Äger hästarna tillsammans med sin syster Diana Olsson, som ses på bilden.

    ”Min hästhållning har sett snarlik ut jämfört med bokföringsåret 2020. Jag skriver inte noggrann bok över kostnaderna längre, men har bättre koll än innan och skriver ned kostnaderna på ett ungefär. Speciellt vid förändringar, som när hovslagaren höjde sitt pris. Då noterade jag nytt pris och gjorde en uträkning.

    Varför vi inte för bok över alla kostnader är för att vi helt enkelt inte prioriterar det. Med fyra ponnyer kommer mycket annat före. Men tack vare att vi gjorde det under perioden så har vi bra koll på utgifterna. Det som framför allt blivit dyrare är spån och hovslagare. I övrigt har det hittills varit lika som när vi var med i Ridsport.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden