Träningstips
23 september 2014 21:11

Från ponny till Grand Prix, enligt Haid Bondergaard

Båstad ridklubb fortsätter traditionen med inspirerande clinics, denna gång med kändisparet Haid-Bondergaard. Clinicen visade ekipage som illustrerar hela resan som en ambitiös dressyrryttare kan göra, från ponny via unghäst, till klasserna för unga ryttare, via U25-klasserna till den etablerade hästen i Grand Prix.

Från ponny till Grand Prix, enligt Haid Bondergaard
Charlotte visar slutmålet för resan från ponny till Grand Prix genom att rida igenom hela programmet.

Charlotte och Rasmus hade med sig såväl dottern som fem hästar från Norrehee Dressage Stable till Båstad Ridklubb.

Resan börjar på ponny
Två ponnyekipage på FEI-nivå som tävlat SM inledde söndagens clinic. Dottern Helena Haid red godkände ridponnyhingsten Holly´s Cerwin RP 175, 7 år. Tillsammans med hemmaryttaren Emma Trulsson på Geronima 7, visar de hur ryttarresan kan börja med en ponnykarriär.

Charlotte talar om vikten av att ponnyryttarna lär sig ta ansvar för ponnyerna själva och inte vänjer sig vid att bli curlade. För egen del konstaterar hon att med 20 egna hästar finns det ingen möjlighet att curla barnen.

Ekipagen visar olika rörelser ur ponnyprogrammen på FEI-nivå och Charlotte kommenterar. I förvänd galopp är det viktigt att sitta kvar på inre sittbenet och inte rida ut för mycket i hörnen. I enkla byten poängterar Charlotte vikten av att sitta kvar i sadeln med bakbenen under sig.
– Sitt kvar med lilla rumpan i sadeln genom hela rörelsen.

Den ena ponnyn visar lite spänning vid den ovana situationen och Rasmus säger att det är viktigt att miljöträna och låta ponnyn möta nya miljöer och situationer. Spänningen visar sig genom att det blir lite problem med takten.

I travskolorna öppna och sluta som ingår i programmen, berättar Charlotte att de ofta använder sig av att flytta in bakdelen även på de yngre hästarna.

Vanliga fel som uppstår i slutan längst spåret är att ponnyn lutar sig lite utåt mot väggen. Därför är det bra att träna skolorna lite innanför spåret. Om hästarna bromsar i rörelsen får ryttaren backa lite och hitta tillbaka till bjudningen.

Charlotte instruerar ryttarna medan Rasmus berättar för publiken om rörelserna och det blir stundtals ljudkollisioner.
– Det är precis samma sak på hemmaplan, konstaterar Rasmus, jag blir alltid avbruten.

Om rörelsen blir fel kan det vara idé att göra bättre förberedelser eller ta en paus och fundera på vad det var som inte blev som ryttaren tänkt sig.
– Var ärlig nog att se vad som är ekipagets svaga sida och vad som behöver jobbas med, menar Rasmus.
I samlad skritt kan ryttaren behöva lite hjälp från marken att se när skritten är bra. På en ponny med stor skritt är det lät att rida den för snabb eller för stor.

Flytten från ponny till stor häst
Sofia Nordström är 18 år bor och jobbar hos Bondergaard och rider sin egen Washington. Julia Augustsson tränar för Charlotte och Rasmus och rider Souvenir. Båda ryttarna har fina meriter som ponny- och juniorryttare. Hästarna är 6-åriga oldenburgare som köptes som unga från Tyskland, båda är stora och flotta men har olika karaktär och rörelsemönster.
– Vi vill få Washington lite snabbare i benen och lite kvickare i steget. Vi bygger hans styrka och arbetar med halva steg, berättar Rasmus.
– Vi letar efter trav med kvalitet som hästen kan ta med sig in i rörelserna. Att trava för en nia före öppnan och sedan bara kunna trava för en sexa i rörelsen är ingen idé. Travkvalitetetn skall vara densamma hela vägen, det ger de höga poängen.

Ekipagen får visa skänkelvikningar med bibehållen tempo och takt.
– Ta med hästen hela vägen, uppmanar Charlotte.

Souvenir som inte riktigt har den riktigt spektakulära traven får visa hur Rasmus arbetar med halva steg.
– På 5-åringarna jobbar vi på tömmen och 6-åringarna arbetas uppsuttet. Halva steg bygger styrka och är början till piaffarbetet.
– Spöet skall vara längre än bakbenent, så jag håller mig utanför riskzonen, skojar Rasmus.

I galoppen kan spöet användas på bogen för att påminna hästen om att komma i upp i fronten och bära sig i galopp. Även när galoppen samlas inför piruettarbetet som påbörjas när hästarna är sex år, påminner ryttaren hästen om att bära sig genom spöduttar på ytterbogen.

Hästarna avtackas genom att få jogga lite lugnt och pusta. Det är viktigt att ge hästarna positiva upplevelser av att vara ute och visa upp sig så publiken får vänta med applåderna till hästarna lämnat manegen.

Nästa steg i utbildningen blir att börja med bytena och nästa häst på banan är 8-årige Alex, en holländsk vallack efter UB40 – Cabachon. Ryttarinnan Greta Granholm från hemmaklubben har utbildat valacken själv.

– En rörlig häst med fin takt, observerar Charlotte. Hästen är lite spänd vilket ofta är fallet med de holländska hästarna. Ofta har de lite svag skritt men lätt för samling och piaff.
Rasmus har inte sett ekipaget tidigare men pratar varmt om hästen som travar engagerat och taktmässigt på både raka och böjda spår eller skolor.
– Alex har lätt att hålla takten även i sidvärtsrörelser, vilket visar på hästens kvalitet och en jämn bjudning. Hästen blir bättre och bättre ju mer avslappnad den blir.

Greta har tränat för Charlotte i några år och de har arbetat mycket med att få hästen att slappna av och vänta på ryttaren. Han behåller sin rytm och har en fin gest i sina byten, berättar Charlotte och berömmer Greta för formen samtidigt som hon påminner om att hästen måste vara rak.
– När du skall rida seriebytena kan du rida innanför spåret och tänka dig att du rider i en smal tunnel där du verkligen har hästen rak och framför sig, mellan skänklarna. Håll kvar ytterskänkeln när du byter så får du mer tryck och gest i bytena.
– Det är vanligt att hästen blir snabbt trött när den har spänt sig ett slag och sedan slappnar av. Det ser jag när den börjar dyka lite. Rid framåt och hitta energin igen, säger Charlotte.

Greta jobbar med serierna och uppmanas visa byten i vartannat.
–  Titta alltid på den sista punkten så det inte blir vingligt. Det blir lätt så att hästen tappar bjudning och tempo då blir det svårare att hålla kvaliteten i bytena genom serien, Lika viktigt att hålla linjen efter bytena, kommenterar Rasmus.

Upp i young rider-klasserna
Nästa ryttare Anna Bernström från Våxtorp som rider egna uppfödningen Esprit, 15 år gammal. Ekipaget skall visa mer galopprörelser med fokus på piruettarbetet och galoppslutorna som tillkommer i lilla rundans klasser.
– Hästen får gärna visa lite mer pepp i traven, säger Rasmus. Hitta gnistan och energin.
– Vi börjar med att titta på hästens register i galopen vilket hjälper oss att välja tempo när vi skall träna seriebyten och piruetter. Energisk och kvick vill vi se.
– Akta dig för att hamna i ett bekvämt läge som ryttare, skojar Rasmus. Om hästen inte är kvick nog kommer småfelen, som dubbeltramp och jämfotaskutt.
– Använd din hörnpassering innan du går in i en sluta, den är så värdefull som förberedelse.

Anna visar halvpiruetter såsom de ser ut i Prix st. Georg. Här är det viktigt att behålla energin i galoppen.
– Det ser ut lite som om du har glömt släppa handbromsen. Ta med dig energin genom rörelsen. Rasmus instruerar engagerat.
– Peppa galoppen innan du byter.
Anna visar ett stort luftigt byte när hon spänt bågen lite mer inför bytet.

I helpiruetterna behövs kvickhet och energi.
– Hästen blir lite rak och inte böjd vilket gör det lite svårt med bärigheten, menar Rasmus. Spöet kan fungera som stöd på ytterskänkeln för att få hästen att böja sig. Hästen är lite rak i insidan och kan bli mer formad inför piruetterna.
– Ibland hjälper det att gå ner i skritt och inte slita för mycket på hästen. Det som inte går i ett lågt tempo fungerar inte heller i ett högre tempo. Vi får inte göra det för svårt för hästen. Träna piruetterna i skritt till knapparna fungerar, då går det oftast bra att göra piruetten i galopp också.

Charlotte beskriver hur halvhalterna skall tas i piruetten.
- Massera uttertygeln och sitt kvar på bakbenen.
Charlotte visar med hela kroppen hur ryttaren måste tänka för att kunna vända i piruetten. Hon liknar ridningen vid att cykla, man måste använda tyglarna på samma sätt som ett cykelstyre och släppa fram yttre sidan för att kunna svänga hästen runt i rörelsen.

Grand Prix för unga hästar och ryttare
Efter en bensträckare rider Charlotte Roberto de Frettes som kommit direkt till Båstad från Djursholm där han under lördagen kvalade till finalen i Lövsta Future Challenge i U-25, vilket innebär Grand Prix för yngre hästar..
– Vi körde från Stockholm klockan fem i morse, men allt går om man vill, enligt Charlotte.
Roberto är en 9-årig fransk lusitano. Det är första gången vi provar på lite nya raser, berättar Rasmus medan Charlotte värmer. Efter drygt 1 års träning har de bara goda erfarenheter av lusitano som är ambitiös och energisk.

– Ryttaren skall ha en gaspedal i handen och kunna ändra takten i rörelserna, beskriver Rasmus medan Charlotte briljerar med ettor och helpiruetter. Rörelsen i sig är ju ett slutresultat av vad jag gjort tidigare. Hästen måste vara lite nyfiken på vad som skall hända och ryttaren skall kunna ömsom gasa och bromsa.

Rasmus plockar fram långpisken för att visa hur de arbetar med piaffen. Charlotte börjar passagera och hästen visar fin takt och energi.
– Vi jobbar med längden på kroppen, att fram och bakben skall hänga ihop och använda ryggmuskulaturen och få upp magen som är bron mellan bak och fram.
– Den lilla tjocka bullen här kan användas till något nyttigt, skojar Rasmus och duttar med pisken på hästens mage.

Man måste kunna kontrollera rörelsen så man själv kan välja vilket tempo, vilken takt och steglängd man vill ha. Roberto håller takten föredömligt i övergångana mellan piaff och passagen.
– Inte så illa för en 9-årig häst, väl? skojar Rasmus och ekipaget får spontana applåder.

Det svåra med att rida Grand Prix är ju att det hela tiden är på eller av, berättar Rasmus medan Charlotte skrittar på långa tyglar på en till synes helt avspänd häst.
– Han är fanstastiskt rolig att visa upp. Han är jättekänslig och oerhört arbetsvillig, berättar Charlotte från ryggen.
– När jag inte rider så gillar jag att laga mat, svarar Charlotte på en läktarfråga. Men med 20 hästar och tre barn så blir det inte så mycket tid över. Men jag skulle behöva träna lite mer själv kanske, jag har lite känningar i rygg och axlar ibland.
– Ni vet ju hur det är med hästfolk, inflikar Rasmus. Det skall pysslas med hästen, kylas occh masseras och pysslas. Men man hinner inte riktigt med sig själv i samma grad.

Jahonna Due-Boije gör entré på banan på flotte rörlige Don Corleone, som från början mest hoppade. Johanna tävlar U25-klasser, vilket innebär att hon är under 25 år och tävlar Grand Prix. U25 har funnits länge i Tyskland och Holland men är en ganska ny företeelse i Sverige. Det är en möjlighet för yngre ryttare att tävla mot varandra istället för att direkt börja mäta sig med de mer rutinerade seniorryttarna.

– Alla har sina olika rutiner för de olika rörelserna. När man tränar serier kan man börja med fyror, vidare till treor och ned till tvåoer och ettor. Vissa börjar direkt med tvåor och ettor. Varje ryttare måste hitta en rutin som fungerar, menar Rasmus.
Johanna visar piruetterna på medellinjen så som de rids i Grand Prix efter bytesserierna. Efter piruetterna är saxen en stor svårighet i Grand Prix.
– Man kan lätt bli lite åksjuk på vägen, skojar Rasmus.
– I saxen krävs en enorm kontroll över galoppsprången, det finns ingen felmarginal när alla stegen skall räknas. Det är koefficient två på rörelsen så ett misstag blir kostsamt.

Även Johanna har precis varit i Djursholm och tävlat. Först när hon ger långa tyglar i skritten verkar hästen notera publiken kring banan och passar på att ta sig en titt. Efter en andningspaus visar ekipaget piaff och passage. Johanna börjar spänna bågen i traven för att få tillräcklig bjudning och energi för att kunna visa trampet. Även här poängterar Rasmus att ryttarna har olika sätt att förbereda sig och tagga hästarna med bjudning för att få dem framför skänkeln vilket krävs, speciellt i de mest samlade rörelserna.

– Vi vill alltid kunna ge hästarna känslan att vägen fram är fri, även i de mest samlande rörelserna. Hästen får aldrig backa av, säger Rasmus.
– Sedan måste vi ryttare träna alla små bitarna i pusslet, men inte samma dag. Olika bitar varje dag, tills alla bitarna passar hiop och sitter som de skall.

Etablerad i Grand Prix
Dagens finalnummer är Charlotte på Triviant.
 – Vi har gjort en verklig resa med den här hästen, det vet ni som följt oss på Ryttareliten, berättar Rasmus innan ekipaget kommer in. Vi har haft en riktig berg- och dalbana. Vanligtvis räknar man med att det tar ett år att hitta knapparna på en färdigutbildad häst, men det har tagit mycket längre. Man blir oerhört ödmjuk när man tar över ett sånt här djur.
 – Triviant är 14 år i år och fräschare än någonsin. Lotta rider mycket ute hemma och hans tid i manegen är begränsad. Vi vill att han skall tycka att livet som dressyrhäst är ganska roligt.

Att rida Grand Prix på så olika hästar som Roberto och Triviant kräver rutin och ryttarkänsla.
– Det gäller för Lotta att ställa om sig från 166 centimeter lille Roberto till 182 centimeter store Triviant och hitta deras knappar, säger Rasmus.

Charlotte rider igenom Grand Prix-programmet medan Rasmus kommenterar och berömmer.
– Ni ser hur pass kvickt allting kommer inpå varandra i programmet. Ni förstår själva att man måste ha kontroll och veta var knapparna sitter.
– Sista medellinjen är oerhört krävande för många hästar. De har redan gått ofta över en timme och det måste finnas kraft kvar i hästen.
Triviant laddar lite inför sista piaffen och sista halten får spontana applåder.
– Ni ser att han laddar inför det sista, han kan sitt program, konstaterar Rasmus.
Och med den kommentaren är dagens clinic slut. Charlotte och Rasmus ställer in hästarna och tar sig tid att svara på frågor och skriva autografer.

Deltagande ekipage:
Helena Haid på 7-årige godkände ridponnyponnyhingsten Holly´s Cerwin RP 175 e. Verona´s Gerswin – Bernstein
Emilia Trulsson från hemmaklubben red 9-åriga Geronima 7, tysk ridponny efter Geronimo B
Sophia Nordström red Washington e. Werder-Fan – Sandro Hit
Julia Augustsson red på Souvenir e. Sorrento – Silvio
Båda ryttarna är elever på Norrehee Dressage Stable och de svarta 6-åriga oldenburgarna är inköpta i  Tyskland.
Hemmaryttaren Greta Granholm, red 9-årige holländaren Alex, e. Ub40 – Cabochon.
Young ridern Anna Bernström från Våxtorp red 15-åriga Esprit, en egen uppfödning e. De la Gardie – Modesto  
Johanna Due-Boije från Förslöv red Don Corleone, en 13-årig valack efter Don Schufro – Bolero. Johanna tävlar internationellt, i år i U25-klasser och har kvalat till finalen i Lövsta Future Challenge.
Charlotte Haid – Bondergaard red franske lusitanon Roberto Des Frettes e. Carinho Des Noes – Boulou Des Frettes, 9 år och  holländske Triviant, 14 år e. Olivi – Saluut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden