Krönika
26 juni 2021 09:30

Krönikören: ”En engagerad sportveterinär är helt avgörande”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Sofia Farman Zetterman tar upp ämnet kring förebyggande besök hos veterinären - att inte bara söka upp veterinären när hästen är halt eller inför en försäljning. "För en långsiktig satsning med en stark och sund häst i sporten över tid är en engagerad sportveterinär helt avgörande", menar Sofia.

Krönikören: ”En engagerad sportveterinär är helt avgörande”
Sofia Farman Zetterman är tävlingsryttare i hoppning på elitnivå och framgångsrik unghästryttare. Driver Magic Park Stables med maken Royne Zetterman. Foto: Lars Jansson

Av de senaste tolv hästarna vi har köpt eller förmedlat har endast två stycken gått igenom veterinärbesiktning utan frambenshälta från hov- eller kotled. Anmärkningsvärt, men inte förvånande. Vår erfarenhet är att många i sporten, på nationell och elitnivå, endast besöker en veterinär då deras häst är halt rakt ut eller vid en försäljning.

Många säger med stolthet att deras häst aldrig varit hos veterinären – som om att det skulle vara något positivt för hästen?

Hur förmedlar hästen att den har ont? Generellt ändrar den sitt beteende. Ridningen börjar kännas svårare – även sådant som tidigare fungerat bra – och du tappar självförtroende och tycker att du rider dåligt.

Träning av alla individer, såväl människor som hästar, innebär en risk för mindre inflammationer eller skador.

Första impulsen som ryttare är att du måste rida bättre och träna hårdare. Men det är inte utan anledning som hästen ändrar sitt beteende eller plötsligt inte längre kan hoppa på den höjd som den tidigare gjort. Då gäller det att hitta orsaken. Träning av alla individer, såväl människor som hästar, innebär en risk för mindre inflammationer eller skador.

Inflammationerna leder till smärta som gör att hästen vill avlasta området i stället för att bygga upp det. Vila kan hjälpa och läka ut en del men ibland behöver hästen mer än så. Hanterar du inte detta leder det till ytterligare inflammationer då hästen överbelastar andra områden för att kompensera.

Detta betyder inte att hästen är svag utan tvärtom, att upptäcka dessa mindre skador i tid innebär avsevärt mindre risk för allvarliga och karriärhotande skador i framtiden.

Viktigt är förebyggande besök hos din veterinär, där ni tillsammans lär känna hästen även när den går bra. Att du diskuterar hur hästen är att rida, hur hästen rör sig, hur musklerna känns och att ni studerar filmer tillsammans när hästen tävlar för att lära känna hästen. På så sätt blir det lättare att upptäcka förändringar hos hästen.

Vila kan hjälpa och läka ut en del men ibland behöver hästen mer än så.

Positivt är moderna preparat såsom IRAP, PRF och IPRF som har antiinflammatorisk effekt utan att innehålla kortison. Även den nyare tekniken med stamceller för hästar med återkommande ledinflammationer eller brosktrauma breddar möjligheterna. För en långsiktig satsning med en stark och sund häst i sporten över tid är en engagerad sportveterinär helt avgörande. Inte bara när hästen redan blivit halt.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill hylla  vår sportveterinär Lotta Wallin för hennes otroliga kunskap och
engagemang i våra hästar. Hon är en ovärderlig stöttepelare i vårt team.

 

Tummenned
Diss

Näthat
Jag dissar oförmåga att respektera och diskutera sakligt och respektfullt. De som vet minst verkar hata mest. Anonymiteten bakom skärmen är bedräglig.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden