MångsidigLunatics uppfödare visar gång på gång att OS-hästen inte var en tillfällighet. Vid unghästtestet i Halland i år fick Magnus Dyrendahls uppfödningar diplom, en i hoppning och en i dressyr. Grunden är en och samma stostam, och nu förbereds en ny svårklasshäst som är skräddarsydd till Jens Fredricson.
En god stostam är viktigast för uppfödaren Magnus Dyrendahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I början av juni fick Magnus Dyrendahls uppfödning Clarence (e Clarimo u Leuca) diplom i hoppning vid Halländska Hästavelsföreningens unghästtest. Inte helt förvånande eftersom Dyrendahl är väl etablerad som uppfödare av hopphästar, och 2013 belönades som Årets uppfödare vid Ridsportgalan.

Men dressyrhästar?
− Jag har en gångartsmärr, Rut (e Rubinrot u Wera ue Warsteier) och har visat sju av hennes avkommor på treårstest. Samtliga utom en har fått gångartsdiplom, och ett par av dem har köpts av Helen Persson. En av dem, Pejling, går svår dressyr nu, berättar Magnus Dyrendahl.

Treåringen som fick diplom i Halland var Rakel (e Skovens Rafael).
− Märren ger avkommor som inte är så spektakulära men vill jobba. De behöver lite mer framben, så därför valde jag Skovens Rafael som hingst.
Tre generationer
− Men om jag kan något, så är det hoppning, säger Magnus Dyrendahl med glimten i ögat. Han är uppfödare i tredje generationen. I familjen har svårklasshästar i hoppning sett dagens ljus sedan pappa Lars dagar.
Han rider själv, men har bestämt sig för att tävlingsepoken är över. Till sin hjälp med de unga hästarna har Magnus sonen Carl och så Barbro Wingren.
− De hjälper till med inridning och ser till att hästarna är väl förberedda.
Samma stostam
När det sedan blir dags för försäljning behövs ingen annonsering. Köparna kommer till honom, och hästar från Magnus Dyrendahl finns både hos Royne Zetterman och hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson.
På Grevlunda finns Viva (f 2012 e Vivaldi K u Arlette) som i år tävlats upp till 1,40 av Nicole och Stephanie Holmén.
− Det är en riktigt fin häst, och mamman tillhör samma stostam som vi haft på gården sedan 1930-talet. Alla våra fölston kommer från den stammen, säger Magnus Dyrendahl.
− Jag påstår att mamman har stor betydelse för hur avkomman blir. Vissa stostammar håller en högre nivå, och det kan man se i generation efter generation. Sedan får man inte förstöra det genom att välja fel hingstar.
Stora planer för 2021
Magnus Dyrendahl är domare i hoppning inom SWB, men det är ingen fördel vid bedömningarna, säger han.
− Nej, det är det inte. Fast jag vet förstås vad vi som domare letar efter. Enkelt uttryckt är det hästar som kan gå de stora klasserna. Men de allra flesta hästar är snälla och bra, och kan gå 1,30-1,40.

I år har det bara blivit ett föl, men Magnus Dyrendahl har kommit långt i planerna för 2021.
− Jag har betäckt en halvsyster till Lunatic med Karmel van de Watering, som Jens Fredricson tävlar. När jag berättade det för Jens sa han: ”Den måste vara öronmärkt för mig”.

Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på