Avelsnyheter
12 november 2022 11:13
Ridsportplus

”En grund är att hästarna börjar registreras”

InternationelltSWB:s tidigare avelsledare Emma Thorén Hellsten bjöds in till Nya Zeeland för att inspirera landets uppfödare. På Nya Zeeland finns inget krav på registrering av hästar, så ingen är egentligen insatt i hur aveln ser ut. Ridsport har pratat med Emma om vad hon som inbjuden gäst har kunnat hjälpa till med.

”En grund är att hästarna börjar registreras”
Emma Thorén Hellsten och Michael Doherty bjöds in till Nya Zeeland. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hallå där Emma Thorén Hellsten, tidigare avelsledare inom SWB och nu oberoende avelskonsult.

    Vad gjorde du i Nya Zeeland?
    – Jag och irländaren Michael Doherty, som har ett engagemang i hästavel, bjöds in av hopphästuppfödare i Nya Zeeland som ville ha hjälp att komma vidare.

    Vilka problem har hopphästuppfödarna där?
    – De saknar inspiration och tycker att avelsarbetet står stilla. Här finns inte heller något krav på att registrera hästar, så ingen vet hur många hästar det finns i Nya Zeeland. Inte ens de mest insatta har någon bild av hur många föl som föds varje år.

    Vad kan ni göra?
    – Vår uppgift är inte att göra, bara inspirera, men en grund är att hästarna börjar registreras. Utan någon form av register är det svårt att komma vidare. Som vi förstått det fanns det ett medvetet avelsarbete för 30 år sedan, men sedan har det blivit lite av Vilda Västern. Ingen har en överblick över vilken sperma som tas in, och du kan betäcka med vilken hingst som helst. De upplever inte att de har något avelsframsteg och att de behöver mer struktur.

    Hur ser hästarna ut, de som ni sett?
    – Vi har sett en del riktigt fina hästar och hopphästavel med europiska blodslinjer hos uppfödare som är medvetna, men vi har också förstått att det finns kunskapsglapp. Vi har sett hästar som har både clydesdale och quarterblod i sig, så det blandas rätt mycket. Visst kan det funka ibland med exceptionella individer, men det är inte en solid avelsbas att utgå ifrån.
    – Det är dessutom stor brist på unghästutbildare, veterinärer inom reproduktion och hovslagare. De tävlingsplatser vi sett är långtifrån den standard vi är vana vid och de ryttare som vill komma vidare flyttar till Europa.

    Hur stort är det att få åka till Nya Zeeland som avelsexpert?
    – Det är jätteroligt, och de tio dagarna här blir som en kondenserad form av alla år på SWB. De vi möter är ödmjuka och hungriga efter kunskap, och det är lyxigt att få resa runt och prata om sin passion.

    Fakta

    Emmas uppdrag

    Emma-i-nz-2
    Emma Thorén Hellsten Foto: Privat
    • Vem: Emma Thorén Hellsten.
    • Bakgrund: Tidigare avelsledare i SWB, slutade i februari i år.
    • Aktuell: Ger inspiration till hopphästuppfödare i Nya Zeeland.
    • Ressällskap: Michael Doherty från Irland, som arbetar med frågor kring hästavel och har podden Big Talk For Breeders, vars syfte är att stärka hästavel världen över genom att dela kunskap och erfarenheter.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden