Krönika
22 september 2022 15:19

En hållbar ridsport borde vara det självklara målet

SportkrönikaOm ridsporten ska kunna fortsätta existera och vara relevant i samhället måste den vara hållbar - och det gäller såväl ekologiskt, socialt som ekonomiskt. Ridsports krönikör Annelie Frank tittar på debatten kring arbetsvillkoren i några svenska stallar.

En hållbar ridsport borde vara det självklara målet
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

Stallslavarna. Smaka gärna på ordet som är namnet på Aftonbladets artikelserie om arbetsvillkoren i några svenska stallar.

En fattar direkt vad det handlar om. En blir inte heller förvånad över att helt orimliga arbetsförhållande fortfarande existerar i vissa stallar runt om i Sverige. Det är – liksom så mycket annat inom ridsporten – helt ohållbart. Smaka gärna på ordet ohållbart också, förresten.

Vi kan på sikt inte ha en sport som till vissa delar drivs av slavarbete.

Ska ridsporten kunna fortsätta existera och vara relevant i samhället måste den vara hållbar – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Vi kan på sikt inte ha en sport som till vissa delar drivs av slavarbete, svarta pengar och pengar som kommer från diktaturer, som överutnyttjar jordens tillgångar och som dessutom regelbundet pyntas med fall av sexuellt utnyttjande och hästhantering som får omvärlden att rasa.

De allra flesta sköter sig så klart på alla plan. Men det finns tillräckligt mycket sunkigt inom sporten för att det kan skapa stora problem på sikt. Omvärldens bild av sporten är jätteviktig. Vad händer om hästägare, sponsorer och publik börjar tveka när det gäller att förknippas med ridsporten? Hur ska det gå att rekrytera till yrken inom ridsport och hästhållning? Hur ska det kunna motiveras att våra gemensamma tillgångar i form av skattepengar används för att utbilda folk till en bransch som i mångt och mycket verkar tondöv när det gäller olika aspekter av hållbarhet? Och hur mycket av våra gemensamma resurser läggs på sjukskrivningar, rehabilitering och annat för att fånga upp och hjälpa dem som har råkat illa ut på sin arbetsplats?

Kort sagt: Även om många inom sporten inte verkar bry sig om hållbarhet socialt, ekonomiskt och ekologiskt så gör stora delar av omvärlden det. Och omvärldens syn på sporten kommer att påverka den, oavsett om vi vill det eller inte. Så du som bryr dig om ridsportens utveckling borde ha en hållbar ridsport som självklart mål. Det finns egentligen inget alternativ om vi vill kunna fortsätta utöva och se den sport så många av oss älskar.

Hur ska det gå att rekrytera till yrken inom ridsport och hästhållning?

PS. Att inte alla passar för att stallarbete och att det kan bli väldigt långa arbetsdagar då och då när en arbetar med djur, är en helt annan diskussion. Den här krönikan handlar om ett strukturellt utnyttjande av arbetskraft och andra ohållbara företeelser inom ridsporten.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden