Träningstips
23 december 2020 17:50

En jämn rytm är melodin

ProblemlösningRätt galopp och jämn rytm är två av Stina Lilljes bästa tips för att lyckas. Hon lägger stort fokus på små detaljer och använder sig av 
hoppövningar som inbjuder till en bra känsla.

En jämn rytm är melodin
Hos Stina Lillje utanför Arboga ligger fokus på kvalitet i sprången i stället för kvantitet. Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Stina Lillje, svårklassryttare och B-tränare i hoppning, tror inte på att lära av sina misstag. Hennes filosofi är tvärt om, att alltid sträva efter så många bra språng som möjligt.
– Jag tror att både ryttare och hästar lär sig bäst av att göra rätt. Träna därför ofta på enkla övningar men gör det noggrant, säger Stina Lillje.

För att kunna träna på de små detaljerna flera dagar i veckan använder hon sig av övningar som ställer samma frågor som vilken tävlingsbana som helst, utan att det sliter för mycket på hästen.

Tanken är densamma och därför är det viktigt att rida de låga hindrena lika noggrant som om de vore större.
– De här övningarna är som ett embryo till en trekombination eller en linje med tre hinder i följd. Här handlar det inte bara om att klara hinderna felfritt utan framför allt om hur du gör det, säger Stina Lillje.

Stina-lillje-8-201012-rt
Landa i rätt galopp Foto: Roland Thunholm

1. Landa i rätt galopp

1
1. Landa i rätt galopp

Första övningen består av tre upphöjda bockar på rad där avståndet är 12 eller 16 meter mellan varje. Börja med att hoppa bara den sista bocken i ledet på ett stort voltspår. Rid i ett lagom tempo och håll blicken uppe för att få till en bra väg.
– Känslan ska vara att hästen hoppar in i volten och vänder över bocken, då blir det naturligt för den att landa i rätt galopp, säger Stina Lillje.

Känn att hästen spårar, rundar sig för innerskänkeln och tar stöd på yttertygeln och var noga med vägen. En decimeter åt ena hållet gör inte så mycket på just den här övningen men tänk alltid steget längre; på tävlingsbanan är det viktigt att hästen hoppar alla hinder på mitten.

Byt sedan hinder till den första bocken i ledet och gör samma övning i andra galoppen för att träna hästen lika mycket i båda varven.

Stina-lillje-9-201012-rt
Raka spår Foto: Roland Thunholm

2. Raka spår

2-(1)
2. Raka spår

Hoppa nu alla tre bockarna i följd på rakt spår. Om det är 12 meter mellan bockarna blir det tre galoppsprång och vid 16 meter blir det i stället fyra galoppsprång mellan varje.

Rid noggranna och raka vägar både före och efter bockarna. Gör övningen lika många gånger i höger varv med bibehållen höger galopp som i vänster varv med vänster galopp.

Galoppsprången ska vara jämna och hästen ska kunna vänta på bockarna utan att ge sig iväg eller slå om till den andra galoppen.
– Om hästen accelererar framåt brukar jag stanna ett par gånger tills den lär sig att vänta kvar i en jämn rytm, säger Stina Lillje.

För att öka svårighetsgraden ytterligare går det att rida på ett extra galoppsprång mellan båda bockarna eller göra övningen i lätt sits. Då ställs det ännu lite mer krav på hästens ridbarhet och ryttarens precision.

Stina-lillje-5-201012-rt
Avstämning Foto: Roland Thunholm

3. Avstämning

Som sista övning används två lite större hinder med bommar framför. Bommarna ligger 12 meter före räcket och sex meter före oxern, det blir då tre respektive ett galoppsprång till hinderna.

Hoppa hinderna ett par gånger efter varandra i en stor åtta med en bibehållen jämn rytm. Rid an på bommarna som att de vore små hinder, så att bommen alltid hamnar mitt i ett galoppsprång. Hästen ska kunna vänta utan att bromsa upp inför hinderna. Känn att hästen hoppar rakt och att den landar i rätt galopp.
– Inför tävling är den här övningen en bra avstämning att alla detaljerna sitter, säger Stina Lillje.

Höj upp hindren succesivt till strax under tävlingshöjd och avsluta med att knyta ihop de tre bockarna med de lite högre hinderna. Rid banan två gånger, börja först på bockarna i höger galopp och därefter i vänster.

3-(1)
3. Avstämning

Fakta

Stina Lillje

Stina-lillje-12-201012-rt
Stina Lillje Foto: Roland Thunholm

Stina Lillje är utbildad B-tränare i hoppning och har arbetat på Ridskolan Strömsholm.

Hon är en meriterad unghästryttare som har tagit fram många hästar till svår hoppning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nr 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym